YSK Başkanı Güven: Kararlar uygulamaya başladığı andan itibaren sonuna kadar gidilmeli

YSK Başkanı Sadi Güven, İstanbul İl Seçim Kurulu'nun oyların yeniden sayılmasının durdurulması kararını kaldırmalarıyla ilgili olarak, "İlçe seçim kurulu kararları uygulamaya başladığı andan itibaren bugüne kadar ki YSK uygulaması bunun sonuna kadar gidilmesi ve maddi gerçekliğin ortaya çıkarılması yönündedir. İstanbul da bu yönde" dedi.

Haberler 04.04.2019 - 01:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksek Seçim Kurulu binas önünde basn mensuplarnn sorularn yantlayan Bakan Sadi Güven, seçimin bitmesinden sonra ilçe ve il seçim kurullarna, dolaysyla da YSKya itiraz sürecinin de baladn söyledi. Güven, Bugüne kadar açkladm rakamlar tüm siyasi partilerle de paylayorum. Bunlar geçici sonuçlar ve biz mazbatalar vermek için bu yasal itiraz sürecinin sonucunu bekliyoruz dedi. Güven, ilçe seçim kurullarna itiraz edilmeyen yerlerde ise mazbatalarn verildiini kaydetti.

STANBULDA TRAZ SÜREC

stanbulda itiraz sürecinin ilediini ifade eden Bakan Güven, stanbulda akam bize gelen dosyaya göre 8 ilçe seçim kuruluna yaplan itiraz üzerine, bu ilçe seçim kurullarmz tekrar saym karar almlardr. Baz seçim kurullarmz da bu kararlarn uygulamaya balamtr. Karar gerei tekrar saym ilemi devam ederken, il seçim kuruluna itiraz edilmitir. stanbul l Seçim Kurulu, ilçe seçim kurulu kararna kar itiraz hakk bulunduunu ve bu sürecin beklenmesi gerektiini belirterek, tedbir kararyla tekrar saym ilemini durdurmutur diye konutu.

BU KARARIN GERE YAPILMAKTADIR

stanbul l Seçim Kurulunun ald tedbir kararna itiraz edilmesi üzerine kurulun toplandna vurgu yapan Güven, sözlerini öyle sürdürdü:

stanbul l Seçim Kurulu kararnn, 298 Sayl Yasann 118inci maddesi gereince ilçe seçim kurulu kararnn uygulanmas için kararn kesinlemesi gerekmediinden anlan maddede belirtilen kurala aykr olarak verilen stanbul l Seçim Kurulunun 2 Nisan 2019 tarihli kararnn 1inci maddesinin kaldrlmasna, ilçe seçim kurulunun yeniden saym kararyla sayma balanlm ise saymn sonuçlandrlmas gerektiine, yeniden yaplan saymla ortaya çkan sonucun tüm siyasi parti ve bamsz adaylar yönünden geçerli olmas gerektiine, yeniden sayma yönelik ilçe seçim kurulu kararnn fiilen uygulanmasna balanlmam ise yasal itiraz sürecinin ilemesine gerektiine karar verilmitir. Bu karar gönderdik. Bu kararn gerei de yaplmaktadr.

BU LK DEFA ALINAN BR KARAR DEL

YSK Bakan Güven, Sadece geçersiz oylar m yeniden saylacak? sorusuna, çounlukla öyle. Benim önüme tek tek ilçe seçim kurulu kararlar gelmedi. Ama bana intikal eden bilgiye göre geçersiz oylarn tekrar saylmas istenmi. Buna karar vermiler. Bu ilk defa alnan bir karar deil. Bundan önceki seçimlerde de ilçe seçim kurullarmz yeniden saym karar verip de bu saym karar üzerine saymlar yeniden baladnda bir yerde bu saymn artk kesilemeyeceini, sonuna kadar gidilmesi gerektiine karar verildi. stanbuldaki hadise de budur diye cevap verdi.

YASAL TRAZ SÜREC çNDE YAPILMI VE LEMLER

Kendilerinin, saymn yaplp yaplmamas gerektii hususunu incelemediklerini belirten Bakan Güven, konumasna öyle devam etti:

Sadece fiilen sayma karar veren ilçelerin, saym ilemini balatmasndan sonra bunun artk durdurulamayacan çünkü bir aamada durdurulmasnn baz siyasi partilerin leyh ve aleyhine sonuçlar dourabileceini öngördük. Bundan önceki YSK kararlar da bu yönde. Saym sonucunda sadece itiraz eden siyasi parti açsndan deerlendirme yaplmyor. Tüm siyasi partiler açsndan oylarn 298 Sayl Kanundaki geçersiz oy pusulas kriterlerine uygun, hem de bizim genelgemize uygun geçersizlik nedenlerinin deerlendirilip deerlendirilmediine baklyor. Bazen itiraz edenlerin deil, itiraz etmeyenlerin lehine sonuçlanm olabiliyor. Bu nedenle ilçe seçim kurulu kararlar uygulamaya balad andan itibaren bugüne kadar ki YSK uygulamas bunun sonuna kadar gidilmesi ve maddi gerçekliin ortaya çkarlmas yönündedir, stanbul da bu yönde.

STANBUL OLDUU çN ÖNE çIKTI

Güven, bu ekilde dier yerlerde de incelemeler olduunu söyleyerek, Bize henüz bir itiraz intikal etmedi. Ama bu normal seçim süreci içinde bugüne kadar hep olagelen bir hadisedir. stanbul, büyükehir olduu için biraz öne çkt. Bu tamamen yasal itiraz süreci içinde yaplm i ve ilemlerdir diye konutu.

Ana Sayfaya Git