YSK seçime katılacak partilerin listesini güncelledi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu hükümleri ışığında seçimlere girme yeterliliğine sahip 17 partiyi belirledi.

Haberler 01.02.2021 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Listede AK Partiden ayrlan Ahmet Davutolunun kurduu Gelecek Partisi ile Ali Babacann kurduu DEVA Partisi yer almyor. Genç Parti ise seçime katlabilecek, partiler arasnda yer ald.

YSK HER YIL LAN EDYOR

YSK, seçime katlma yeterliliine sahip partileri her yl Ocak ay içinde saptayarak, bu kararn Resmi Gazeteden açklyor. Geçen yl 15 olarak ilan edilen seçime girebilme yeterliliine sahip parti says bu yl Genç Parti ile Muhafazakar Yükseli Partisinin (MYP) eklenmesiyle 17ye çkt.

KONGRE YAPMA ARTI

YSK olas bir seçim kararnn ardndan ise yeniden toplanarak, seçime girebilecek partileri ilan ediyor, gerekirse listeyi revize ederek ayr bir kararla ilan ediyor.

YSKnn kararnda 1 Ocaktan En az 6 ay öncesi itibaryla illerin en az yarsnda tekilat kurduklar ve büyük kongrelerini yaptklar belirlenen 17 siyasi partinin seçimlere katlma yeterlilii bulunduu ifade edildi. Kararda bu partiler öyle açkland: Adalet ve Kalknma Partisi, Anavatan Partisi, Bamsz Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Genç Parti, Halklarn Demokratik Partisi, Hür Dava Partisi, Y Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Muhafazakar Yükseli Partisi, Saadet Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi ve Yeniden Refah Partisi.

OLASI BR SEçM HALNDE GELECEK VE DEVANIN DURUMUNA BAKILACAK

Gelecek ve DEVA ile dier partiler, Siyasi Partiler ve Seçim Kanunundaki koullar karlamadklar gerekçesiyle seçime girme yeterliliine sahip partiler listesinde yer almadlar. Gelecek ve DEVA Partileri de bir seçim karar alnmas halinde olas oy verme gününden alt ay önce bu iki kriteri yerine getirmeleri halinde YSKnn listesine girerek, seçime katlabilecekler.

Ana Sayfaya Git