YSK'nın kararına göre 4 yerde halk sandık başına gidecek

31 Mart yerel seçimlerine ilişkin itiraz başvurularını görüşmeye devam eden Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bugüne kadar 2 ilçe ile 2 beldede seçimlerin yenilenmesini kararlaştırdı. YSK itiraz başvurularını karara bağladıktan sonra kesin seçim sonuçlarını ilan edecek. Yenilenmesine karar verilen yerlerde seçimler 2 Haziran'da gerçekleştirilecek.

Haberler 16.04.2024 - 21:48 Son Güncelleme : 16.04.2024 - 21:48

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart 2024 Pazar günü sandık başına gitti. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde kesin olmayan sonuçlara göre; CHP 35, AK Parti 24, DEM Parti 10, MHP 8, Yeniden Refah Partisi 2, BBP 1, İYİ Parti ise 1 şehirde belediye başkanlığı kazandı.

Seçimin ardından ilçe, il seçim kurulları ile Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) itiraz süreci başladı. Sonuçlara ilişkin ilçe seçim kurullarına 2 Nisan 15.00e kadar, il seçim kurullarına 5 Nisan 17.00ye kadar, YSKya ise 10 Nisan 17.00ye kadar itirazda bulunuldu. 7 Nisanda başlayan olağanüstü itiraz süresi ise 14 Nisan saat 17.00de sona erdi. Ancak sonrasında da tam kanunsuzluk hali gerekçesiyle olağanüstü itirazlar yapılabiliyor.

4 YERDE 2 HAZİRANDA SEçİM YAPILACAK

Kesin sonuçlar, tüm itirazlar sonuca bağlandıktan sonra YSK tarafından duyurulacak. YSK, Kayserinin Pınarbaşı ilçesi, Şanlıurfanın Hilvan ilçesi ile Edirne ve Sivasın Yıldızeli ilçesine bağlı Güneykaya beldesinde seçimlerin yeniden yapılmasına karar vermişti. Bu bölgelerde yaşayan yurttaşlar 2 Haziranda sandık başına gidecek.

PINARBAŞI

31 Mart yerel seçimlerinde Pınarbaşında CHPnin adayı Deniz Yağan 5 bin 82, MHPnin adayı Menduh Uzunluoğlu ise 4 bin 758 oy almıştı. MHPli yetkililer, mühürsüz oy torbaları kullanıldığı iddiasıyla seçimin iptal edilmesi için Pınarbaşı İlçe Seçim Kuruluna başvurmuştu. Yapılan başvuruyu değerlendiren ilçe seçim kurulu, seçimlerin yenilenmesine karar vermişti. CHPnin, Pınarbaşında seçimlerin tekrarlanması kararına itirazı, Kayseri İl Seçim Kurulunca reddedilmişti. CHP, belediye başkanlığı ve meclis üyeliği seçimlerinin iptali ve yenilenmesi yönündeki kararların kaldırılması talebiyle YSKya başvuruda bulunmuştu. Kurul, partinin itirazını reddetti. Pınarbaşında 2 Haziranda seçimler yenilenecek.

HİLVAN

31 Mart yerel seçimlerinde Hilvanda DEM Partinin adayı Serdan Paydaş 6 bin 960, AKPnin adayı Ali Bayık ise 6 bin 439 oy almıştı. Hilvanda oy yakma görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından Hilvan İlçe Seçim Kurulu, seçimlerin yenilenmesine karar vermişti. Yüksek Seçim Kurulu da Hilvan ilçesinde seçimlerin 2 Haziranda yenilmesine karar verdi.

SİYASİ PARTİLER HANGİ İLLERE İTİRAZ ETTİ?

VAN:

Van İl Seçim Kurulu, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen DEM Partili Abdullah Zeydanın adaylığını iptal ederek, mazbatanın AK Parti adayı Abdulahat Arvasa verilmesine karar vermişti. DEM Parti, Van İl Seçim Kurulunun kararının iptal edilmesi için YSKya başvurmuştu. DEM Partinin itirazını kabul eden Kurul, mazbatanın 7 üyenin kabul, 4 üyenin ret oyu ile Zeydana verilmesini hükmetmişti.

HATAY:

31 Mart yerel seçimlerinde Hatayda AKPnin adayı Mehmet Öntürk 346 bin 212, CHPnin adayı Lütfü Savaş ise 343 bin 477 oy almıştı. CHPnin itirazları devam ederken Hatay İl Seçim Kurulu mazbatayı AKPli Mehmet Öntürke vermişti. CHP, itirazının il seçim kurulu tarafından reddedilmesinin ardından YSKya başvurmuştu. CHP dilekçede, Hatayda oyların yeniden sayılması, bu reddedilirse geçersiz oyların sayılması, bu da reddedilirse seçimin yenilenmesi talep edilmişti. Kurul, partinin itirazını reddetmişti. Öte yandan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, dün Hatay seçimlerine ilişkin tam kanunsuzluk gerekçesiyle itirazda bulundu.

ARDAHAN:

Ardahan Merkez İlçe Seçim Kurulu, CHPnin 174 oy farkıyla kazandığı Ardahanda AKPnin itirazı üzerine yeniden seçim kararı almıştı. Kararı değerlendiren Ardahan İl Seçim Kurulu, mazbatanın seçilmiş CHPli Faruk Demire verilmesine karar vermişti. AKP, Ardahanda belediye başkanlığı seçimlerinin yenilenmesi için YSKya başvurmuştu. Kurul, AKPnin itirazını kabul etmeyerek seçimlerin yenilenmemesine karar vermişti.

ORDU:

31 Mart yerel seçimlerinde Orduda AKPnin adayı Hilmi Güler 182 bin 739, İYİ Partinin adayı Enver Yılmaz ise 166 bin 598 oy almıştı. İYİ Parti, Ordudaki seçimlerde tam kanunsuzluk tespit ettikleri gerekçesiyle seçimlerin iptali ve yenilenmesine yönelik YSKya olağanüstü itirazda bulunmuştu. Kurul, partinin itirazını reddetmişti. İYİ Parti, dün Orduda seçimlerin yenilenmesi için YSKya ikinci kez başvurdu.

KÜTAHYA:

31 Mart yerel seçimlerinde 137 bin 111 oyun geçerli, 5 bin 659 oyun geçersiz sayıldığı Kütahyada CHPnin adayı Eyüp Kahveci 40 bin 712, MHPnin adayı Alim Işık ise 40 bin 110 oy almıştı. AKP ve MHPnin geçersiz oyların yeniden sayılması talebini Kütahya İl Seçim Kurulu, kabul etmişti. Sayılan geçersiz oylarla MHPnin adayı Işıkın oyu 58, CHPnin adayı Kahvecinin oyu 27 artmıştı. MHPnin seçimlerin iptali ve yeniden yapılması üzerine yaptığı olağanüstü itiraz YSK tarafından reddedilmişti.

Ana Sayfaya Git