Yunanistan'ın oldubittilerden kaçınmasını bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ile meseleleri diyalog ve müzakere ile çözmeye öncelik verdiklerini belirterek, "Tarihten ve uluslararası hukuktan doğan meşru haklarımızı sonuna kadar savunurken, diplomasiye alan açmayı asla ihmal etmedik. Komşumuz Yunanistan'ın, hak ve menfaatlerimize saygı göstermesini, oldubittilerden ve tek taraflı eylemlerden kaçınmasını bekliyoruz" dedi.

Haberler 10.09.2021 - 11:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, 9 Eylül Üniversitesi ve Bakent Üniversitesi tarafndan düzenlenen Adalar Denizi ve Yunanistan ile Komuluk likileri Sorunlar Sempozyumuna video mesaj gönderdi. Erdoan, sempozyumun baarl geçmesini dileyerek, 9 Eylül ve Bakent üniversitelerine sempozyumun düzenlenmesine öncülük yaptklar için tebrik etti. Cumhurbakan Erdoan, Adalar Denizi olarak adlandrlan, Ege Denizinin tarih boyunca medeniyetlerin kavak noktasnda yer aldn ve insanln ortak kültür havzalarndan biri olduunu belirterek, Üzerine iirler yazlan, arklar söylenen bu güzel deniz i birlii ve barn sembolü olmas gerekirken, maalesef son yllarda insani trajedilerle gündeme gelmektedir. Suriyede yaklak 11 yldr süren iç sava ve katliamlardan kaçan binlerce göçmen Ege Denizinde hayatn kaybetmitir. Bundan 6 yl önce minik bedeni sahile vuran Aylan bebek, modern dünyann utanç vesikas olarak hafzalara kaznmtr. Bata Avrupa olmak üzere batl ülkeler Aylan bebein dramndan gerekli dersleri çkarmamtr diye konutu.

TÜRKYE TEK BAINA BIRAKILDI

Batl ülkelerin mültecileri kendi topraklarnda güven ve huzur içinde yaatacak admlarn hiçbirini atmadn belirten Erdoan, unlar kaydetti:

Türkiye, Suriye kaynakl düzensiz göçün engellenmesine yönelik verdii olaanüstü mücadelede tek bana braklmtr. Suriyeli mazlumlara kapanan kaplarn, ülkemizde darbe giriiminde bulunmu ve 251 vatandamzn kann dökmü FETÖcü canilere sonuna kadar açlmas ise insanlk adna hicap kaynadr. Bu tablo karsnda komumuz Yunanistan ülkemizin iyi niyetli çabalarna anlaml katk sunmak yerine maksimalist politikalarna hz vermitir. Mülteci krizi iki ülke arasndaki i birliinin güçlendirilmesine vesile olabilecekken bu tarihi frsat Yunanistann uzlamaz tutumu sebebiyle heba edilmitir. Türkiye olarak tarihte olduu gibi bugün de Ege Denizinin gerilim ve çekimeden ziyade bar ve dostlukla anlmasn arzu ediyoruz. Bu anlayla imdiye kadar gerilimi artran taraf olmamaya özen gösterdik. Deniz yetki alanlar, adalarn gayri askeri statüsünün ihlali ve NAVTEX ilanlar bata olmak üzere komumuz Yunanistann tansiyonu yükselten admlar karsnda daima suhuletle davrandk.

YUNANSTANIN HAK VE MENFAATLERMZE SAYGI GÖSTERMESN BEKLYORUZ

Meseleleri diyalog ve müzakere ile çözmeye öncelik verdiklerini söyleyen Erdoan, Tarihten ve uluslararas hukuktan doan meru haklarmz sonuna kadar savunurken, diplomasiye alan açmay asla ihmal etmedik. Bugün de bu müspet tavrmz koruyoruz. Komumuz Yunanistann hak ve menfaatlerimize sayg göstermesini, oldubittilerden ve tek tarafl eylemlerden kaçnmasn bekliyoruz. Yunanistanla hakkaniyete, adalete ve i birliine dayal, komuluk hukukuna gözeten çözüm yollar bulacamza inanyorum. Evlatlarmza sorunlar yuma yerine daha istikrarl daha huzurlu daha güvenli bir gelecek brakmak istiyoruz diye konutu.

Cumhurbakan Erdoan, kendi alannda uzman isimlerin katlmyla gerçekletirilen sempozyumun, kendilerinin araylarna da yol göstereceini düündüklerini söyleyerek, Sempozyumun düzenlenmesinde emei geçenleri can gönülden tebrik ediyorum. Deerli fikirleri ile programa katk sunan tüm katlmclara imdiden teekkür ediyorum dedi.

Ana Sayfaya Git