Yüzlerine söyledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'NATO Konseyi ve NATO Akdeniz Diyaloğu Ortakları Toplantısı'nda konuştu.

Haberler 07.05.2019 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, NATO Konseyi ve NATO Akdeniz Diyalou Ortaklar Toplantsnda konutu. Cumhurbakan Erdoan, Türkiyenin, Souk Sava döneminde olduu gibi bugün de NATOya en kapsaml katklar yapan ve müttefikleriyle dayanma içinde hareket eden ülke olduunu söyledi. Afganistandaki NATO Güçleri Komutanlnn 2 kez Türkiye tarafndan yürütüldüünü belirten Erdoan, Ülkemiz ayrca NATOnun çok yüksek hazrlkl müterek görev kuvvetinin komutasn 2021de devralacaktr. IMF anlamasnn ortadan kalkt bir dönemde füze savunma sistemlerinin önemi de artacaktr. NATO içindeki güçlü konumumuzu korurken ulusal çkarlarmzn, bölgesel güvenlik ve istikrarn gerektirdii admlar da atacaz. Burada bir gerçein altn çizmekte fayda görüyoruz. Türkiyenin farkl ülke ve bölgelerle gelitirdii ilikiler, birbirinin alternatifi deil tamamlaycsdr. Türkiyenin egemenlik haklarna giren S-400ler gibi baz güncel meseleler üzerinden böyle bir tartmann alevlendirilmeye çallmasn kesinlikle tasvip etmiyoruz. NATO ittifak çerçevesinde milli güvenliimizi tahkim gayesiyle attmz admlar yine kendi mecrasnda deerlendirmek gerekir diye konutu.

DÜNYADA EN FAZLA MÜLTECYE EV SAHPL YAPAN ÜLKEYZ

Cumhurbakan Erdoan, ittifakn güvenliini dorudan ilgilendiren terör gibi asimetrik tehditlerin artt dönemde olduklarn vurgulad. Türkiyenin son 8 yldr Suriye kaynakl tehditlerle ve bu tehditlerin yansmalar ile mücadele ettiini belirten Erdoan, Aramzda bulunan Ürdünlü dostumuzun bizi bu meselede çok daha iyi anlayacana inanyorum. Düzensiz güç ve terör tehdidiyle mücadelede Türkiyenin gösterdii olaanüstü çabalar ortadadr. Bugün 4 milyon mülteciyle dünyada en fazla mülteciye ev sahiplii yapan ülke konumundayz dedi.

AVRUPAYI SARSACAK DÜZENSZ GÖç AKIMININ ÖNÜNE GEçTK

Türkiyenin Suriyeli mülteciler için 35 milyar dolarlk bütçe harcadn kaydeden Erdoan, Frat Kalkan Harekat düzenledik. Türkiyeye yönelik iftira furyas yapld dönemde Suriye sahasnda DEA ile göüs göse savaan tek NATO ülkesi biz olduk. Zeytin Dal Harekat ile Afrin bölgesini PKKnn Suriye kolunun igalinden kurtardk. Terörden arndrdmz güvenli bölgelere 320 bin civarnda Suriyeli snmacnn geri dönüünü saladk. Büyük bir insani felaketin eiine gelen dlibde de inisiyatif alarak tekrar sükunetin salanmasn temin ettik. Böylece yüz binlerce Suriyeli masumun ölümünü engellediimiz gibi Avrupay sarsacak düzensiz göç akmnn önüne geçtik diye konutu.

MÜTTEFKLERMZDEN BEKLENTLERMZ VAR

Cumhurbakan Erdoan, NATOnun özünün, ittifak sözlemesi olduunu, NATO müttefiklerinin ayn güvenlik emsiyesinin altnda bulunduunu belirtti. Türkiyenin terör, organize suçlar ve düzensiz göç gibi tehditlerin tam kavanda yer aldn belirten Erdoan, öyle konutu: Ülkemiz bu sorunlar göüslerken bir yandan da PKK ve onun Suriyedeki uzants YPG, DEA ve FETÖ ile mücadele etmek zorunda kalyor. Bugüne kadar 40 binin üzerinde vatandamz PKK terörüne ehit verdik. Son 3 gün içinde 6 askerimiz ve 2 sivil vatandamz PKKnn Suriye uzantlar tarafndan ehit edildi. DEA yaynlad videolarla ülkemizi hedef alyor. 15 Temmuz gecesi 250 vatandamz öldüren FETÖ, yurt dnda ülkemize yönelik ykc faaliyetlerini aralksz sürdürüyor. Maalesef bu terör örgütlerinin elebalarna, adaletten kaçabilecekleri imkanlar sunuluyor. Batda slam dümanl, yüz binlerce insann can ve mal güvenliini de tehdit ediyor. Sri Lanka ve Yeni Zelandada meydana gelen terör eylemleri sorunun geldii boyutlar göz önüne koymutur. Önlem alnmazsa terör belas büyümeye devam edecektir. Türkiyenin bekasna yönelik tehditlerin çoald böylesi bir dönemde müttefiklerimizden tek bir beklentimiz var. Biz NATOdaki dostlarmzdan sadece ittifak ruhuna uygun davranmalarn, ittifakn kurucu deerlerine sahip çkmalarn bekliyoruz. Müttefiklerimizin bizzat kendilerinin terör örgütü olarak kabul ettikleri yaplara kar tedbir almalarn istiyoruz. Burada u gerçei ifade etmek istiyorum. Namlusunu ülkemize çeviren, vatandalarmzn canna kasteden terör örgütlerinin müttefiklerimizce donatlmasnn, silah ve mühimmata boulmasnn, örgüt elebann kimi ülkelerde krmz hallarla arlanmasnn hiçbir hakl gerekçesi yoktur.

AKSAKLIKLAR TTFAKIN TBARINA ZARAR VERECEK

DEA ile mücadele bahanesiyle atlan yanl admlarn merulatrlmasnn mümkün olmadn vurgulayan Erdoan, Türkiyenin ve KKTCnin Dou Akdenizdeki meru haklar da tartma götürmez. Ülkemiz kendi haklarn ve KKTCnin haklarn korumakta kararldr. NATOnun bize gerilimlerin önüne geçmek için destek olmasn bekliyoruz. Ülkemizin baz alanlarda farkl görüleri olabilir; ancak ortak tehditlerle birlikte tutarl ekilde mücadele etmek bu ittifakn öncelikli artdr. Burada yaanan aksaklklar en büyük zarar ittifakmza, ittifakn itibarna verecektir diye konutu.

KABUL ETMYORUZ

Cumhurbakan Erdoan, S-400 meselesi yüzünden tartmalarn alevlendirilmeye çallmasn kabul etmediklerini de kaydederek, Türkiyenin farkl ülke ve bölgelerle gelitirdii ilikiler birbirinin alternatifi deil, tamamlaycsdr. S400ler meselesi yüzünden böyle tartmann alevlendirilmeye çallmasn kabul etmiyoruz. Eilimimiz hakknda spekülasyonlar üretmek, bizi tarihimizi ve corafi konumumuzu anlamamaktr dedi.

Ana Sayfaya Git