Zana'nın Vekilliği Düştü

17 Kasım 2015’ten itibaren Genel Kurul’un 212 birleşimine katılmayan Zana’nın, “devamsızlık” gerekçesiyle TBMM üyeliğinden çıkarılmasını içeren Meclis Anayasa-Adalet Karma Komisyonu raporu Genel Kurul’da oylandı. Anayasa’ya göre en az 276 milletvekilinin onayı gereken karar, 302 oyla kabul edildi. Genel Kurul’da 22 ret oyu kullanıldı. AK Parti ve MHP grupları “milletvekilliğinin düşürülmesi” yönünde oy kullanırken CHP grubu oylamaya katılmamayı tercih etti.

Haberler 12.01.2018 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Genel Kurulunda yaplan oylamada, HDP Ar Milletvekili Leyla Zanann milletvekillii, devamszlk gerekçesiyle düürüldü.

Meclis Bakanvekili Aye Nur Bahçekapl, Genel Kurula, HDPli Zanann birinci yasama yl ile ikinci yasama yl 1 Ekim 2016 ile 30 Nisan 2017 tarihleri arasnda Anayasann 81. maddesine uygun biçimde ant içmeden aralksz olarak Genel Kurulun 212 birleimine katlmamasna bal devamszl nedeniyle Anayasann 84. ve çtüzüün 138. maddeleri uyarnca gerekli deerlendirmenin yaplmas için Bakanlk Divannn karar ve TBMM Bakanl tezkeresi ile Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon raporunun oylamasnn yaplacan duyurdu.

EVETLER YÜKSEK çIKINCA

Ardndan açk oylamann ekli; elektronik oylama cihazyla yaplmas yönünde Genel Kurulun onayna sunularak, kabul edildi. Zanann birinci yasama yl ile ikinci yasama yl 1 Ekim 2016 ile 30 Nisan 2017 tarihleri arasnda 212 birleime katlmamas nedeniyle milletvekilliinin düürülmesiyle ilgili oylama yapld. Leyla Zanann milletvekillii, TBMM çtüzüü gerei üye tamsaysnn salt çounluu olan 276nn üzerinde oyla düürüldü.

Genel Kuruldaki oylamaya 324 milletvekili katld. Oylamada 302 kabul, 22 ret oyu verildi. Oylamann ardndan TBMM Bakanvekili Aye Nur Bahçekapl, Zanann milletvekilliinin düürüldüünü açklad.

24 YIL SONRA KNC KEZ OLDU

Leyla Zana, 1994te üyesi olduu Demokrasi Partisinin (DEP) kapatlmasndan 24 yl sonra ikinci kez Meclisten çkarlm oldu. Parlamentoda HDPnin 54 olan sandalye says 53e dütü. HDP grubundan 10 milletvekili de tutuklu bulunuyor.

7 uluslararas ödül ile Paris, Cenevre, Romann fahri vatandalklarn alan Zana, salk sorunlaryla mücadele ettii için Diyarbakrda doduu köyde günlerini geçiriyor. TBMMdeki sekreteryas ve bürosu daha önce kapatlan Zanann 2015ten beri emanete alnan maa da yeniden bütçeye aktarlacak.

MLLETVEKLL DÜÜRÜLENLER

Daha önce HDPli vekiller Figen Yüksekda, Nursel Aydoan, Faysal Saryldz, Tuba Hezer Öztürk ve Besime

Koncann milletvekillikleri düürülmütü. stifa eden CHP stanbul afak Paveyin milletvekillii de düürülerek sona erdirilmiti. Zanann milletvekilliinin düürülmesi ile Meclisteki sandalye dalm da deiti.

te yeni dalm

AK Parti: 316

CHP: 131

HDP: 53

MHP: 36

Y Parti: 5

Bamsz: 1

HDPLLER TEPK GÖSTERD

HDP milletvekilleri yaplan oylamaya tepki amacl Meclis Genel Kurulunu terk etti. Genel Kuruldan ayrlmadan önce Zanann milletvekilliinin düürülmesine ilikin ilk deerlendirmeleri HDP Grup Bakanvekili Filiz Keresteciolu ve HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar yapt. Keresteciolu ve Sancar, öyle konutu:

Keresteciolu, Bu Mecliste 6. kez milletvekillii düürülüyor. Leyla Zana böyle kabul - ret oylarna sacak bir ahsiyet deil. O sonsuza kadar Türkiyede vekildir. 24 yl sonra onun vekilliini düürmek AKP iktidarna nasip oldu. Bu Meclis adna utanç vericidir.

Mithat Sancar: Burada Zanann vekilliinin düürülmesi karar için bu kadar heyecanla oy kullanan bu vekillere unu hatrlatalm: Aldnz karar tarihi bir utancn çok daha fazlas. Bundan 24 yl önce burada çok büyük bir ayp, çok büyük bir utanç yaanmt. imdi AKP, geçmiin kötü uygulamalarn fazlasyla hayata geçiriyor.

AK PART MLLETVEKL MU

Oylama esnasnda AK Parti Grup Bakanvekili Mehmet Mu ise yerinden söz alarak, yaplan oylamannn Karma Komisyonunun Genel Kurula gönderdii bir raporun deerlendirmesi olduunu belirterek, Zanann anayasaya uygun ekilde yemin etmediini, 212 birleim Genel Kurul çalmalarna katlmadn belirtti.

Mu, Dolaysyla eskinin kötülüklerini, yanllklarn geçtiniz. Bu madalyay boynunuza takabilirsiniz gibi ifadeleri reddediyoruz. Bu ifadeleri kullananlar, kendilerine milletin hangi madalyay uygun gördüünü çok iyi biliyorlar. O madalyay takp gezebilirler. AK Parti reformist bir partidir, özgürlükleri genileten, demokrasinin güçlenmesi için mücadele eden bir partidir. Bu özelliklerini hiçbir zaman kaybetmemi ve kaybetmeyecek bir partidir. Partimize yönelik ortaya atlan ithamlarn tamamn reddediyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git