Zeydan'a Hapis

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan'a, Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce, 'Terör örgütüne yardım etme' ve 'Terör örgütü propagandası yapma' suçlarından verilen 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasının, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi'nce bozulmasının ardından, sanığın yeniden yargılanmasına devam edildi. Mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan Zeydan'ı aynı suçlardan yeniden 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Sanık avukatı Mahsuni Karaman hakkında da duruşmadaki sözlerinden dolayı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Haberler 12.01.2018 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde 4 Kasm 2016dan beri tutuklu bulunan HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Diyarbakr 5inci Ar Ceza Mahkemesinde 14 Temmuz 2017 günü yaplan karar durumasnda, Terör örgütüne yardm etme ve Terör örgütü propagandas yapma suçundan 8 yl 1 ay 15 gün hapis cezasna çarptrld. Zeydann avukatlarnn bavurusu ile dosyay deerlendiren Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi, savunma hakknn kstland gerekçesiyle kararn bozulmasna hükmetti. Bozma kararnn ardndan Abdullah Zeydann yarglamasna Diyarbakr 5inci Ar Ceza Mahkemesinde devam edildi. Davann önceki celsesine getirilerek savunmas alnan Zeydan katlmazken, avukatlar hazr bulundu. Durumay ayrca HDP milletvekilleri Feleknas Uca ve Ahmet Yldrm ile çok sayda partili de izledi.

ZEYDAN, DURUMAYA KATILMADI

Durumada ilk olarak gelen evraklar okuyan mahkeme bakan, sank avukatlarnn hkimin reddine ilikin talebinin üst mahkemece reddedildiini söyledi. Mahkeme bakan, Abdullah Zeydann Ses ve Görüntü Biliim Sistemi ile ifade vermek istemediine ilikin dilekçe gönderdiini belirterek, sann kendi iradesiyle durumaya çkmamas nedeniyle yokluunda yarglamaya devam edileceini söyledi. Söz hakk verilen Cumhuriyet savcs, önceki celse açklad esas hakkndaki görüünü tekrarlayarak, Zeydann Suç ve suçluyu övme ve Toplant ve gösteri yürüyüleri kanununa muhalefet suçlarndan beraatine karar verilmesini istedi. Abdullah Zeydann, PKK sizi tükürüünde boar sözlerinden dolay Terör örgütü propagandas yapma ve 7 ayr eyleme katld için Terör örgütüne üye olma suçlarndan 8.5 yldan 20 yla kadar hapis cezas ile cezalandrlmasn isteyen savc, sann tutukluluk halinin de devamn talep etti.

AVUKAT: SAHTE CD SUNMU OLABLRM

Daha sonra söz alan Zeydann avukat Mahsuni Karaman, geçen celse yarglamann geniletilmesine dair 18 ayr talepte bulunduklarn belirterek, sann askeri operasyonu engelleme giriimlerinde bulunduuna ilikin iddialara karlk, olayla ilgili görüntülerin izlenmesini istedi. Bunun üzerine Karamann mahkemeye sunduu CDdeki görüntüler hkimler tarafndan izlenerek tutanak altna alnd. Görüntülerin izlenmesinden sonra söz alan Mahsuni Karaman, görüntülerin uzman bilirkii tarafndan izlenmesini talep etti. Ara kararn açklayan mahkeme heyeti, bilirkii incelemesi ve yarglamann geniletilmesi taleplerinin reddine karar verdi. Tekrar söz alan Abdullah Zeydann avukat Karaman sahte CD sunmu olabileceini, görüntülerin montaj olabileceini belirterek, görüntülerin incelenmesini istedi. Mahsuni Karaman, Muhalif siyasete kar yaplan linç giriimine alet olan yarg zincirine katlmak istemiyorum. Milletvekili yarglamalarnda gösterilen bu özensizlik, tutumsuzluk, bu etkisiz muhakeme sisteminin bir parças da olmak istemiyorum. Benim nezdimde müvekkilim suçsuzdur, milletvekilidir, halkn meru iradesinin temsilcisidir. u ana kadar taleplerimizin hiçbir gerekçe gösterilmeksizin, aratrlmadan reddedilmesi bizler açsndan üzücüdür ve yargya kar güvenimizi sfra indirmitir. Mahkemenizden talebim suçsuz olan müvekkilim ile ilgili beraat karar vermenizdir. Aksi bir karar vermenizle bizim nezdimizde müvekkilimizin suçsuz olduu inancna zerre-i miskal bir etki de olmayacaktr dedi.

MAHKEME BAKANI: SÖZLERNZ çOK NCTC

Savunmann ardndan araya giren mahkeme bakan, sank avukat Mahsuni Karamana sözlerinin çok incitici olduunu söyledi. Söz alan avukat Karaman da ncinmek iyidir cevab verdi. Mahkeme bakan ve sank avukat arasnda geçen diyalog, duruma tutanana da geçirildi.

BAKAN VE AVUKATLAR ARASINDA GERGNLK

Zeydann avukat Mehmet Emin Aktarn savunmas srasnda da gerginlik yaand. Aktarn daha önce mahkumiyet karar veren mahkemenin reddi konusundaki savunmas srasnda araya giren mahkeme bakan, çok can skyorsunuz. Artk yeter. Hkim olabilirim, bakan olabilirim ama ben de insanm. Hukuk tartmyorsunuz dedi. Bunun üzerine söz alan Mehmet Emin Aktar, Durumada bulunmamdan rahatszsanz, çkabilirim diye cevap verdi. Mahkeme bakan ise nsanlar kendilerine çok fazla deer biçiyor. Niye rahatsz olaym? Daha önce verdiimiz karar yok hükmündedir. Söz, yok hükmündedir. 2 tannz dinledim. Tanklardan bir ey çkmaynca dierinden siz vaz geçtiniz. Bana yüklenmeyin, savunmanz yapn dedi. Aktar ise Sözümün kesilmemesini istiyorum diyerek savunmasn yapt.

ZEYDANA 8 YIL 1 AY 15 GÜN HAPS

Avukat savunmalarnn ardndan kararn açklayan mahkeme heyeti, sank Abdullah Zeydann Suçu ve suçluyu övme ve Toplant ve gösteri yürüyüleri kanununa muhalefet suçlarndan beraatine karar verdi. Zeydan Terör örgütüne yardm etme ve Terör örgütü propagandas yapma suçlarndan yeniden 8 yl 1 ay 15 gün hapis cezasna çarptran mahkeme heyeti, sann tutukluluk halinin devamna hükmetti. Mahkeme heyeti, Abdullah Zeydan hakkndaki karar kesinletiinde, bir örneinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliine sunulmak üzere Adalet Bakanl Ceza leri Genel Müdürlüüne gönderilmesine de karar verdi. Mahkeme heyeti, sank avukat Mahsuni Karaman hakknda da durumadaki sözlerinden dolay Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna suç duyurusunda bulunulmasna hükmetti.

Durumay izleyen HDP Grup Bakan Vekili Ahmet Yldrm, adliye önünde yapt açklamada, 8 yln üzerinde ceza verilen Abdullah Zeydan ile ilgili olarak beraat da tahliye de verilseydi, bu ülkede yarg sistemine dair düüncelerimiz deimeyecekti. çeride yeni bir tiyatronun yeni bir perdesi oynand. Avukatlarn yeni deliller sunmalar görmezden gelinerek, ayn karar verildi. Bu ülkede temyiz mahkemelerine ne gerek var? Bu kadar etkisiz ve yetkisiz ise Yargtay, Dantay, yani bir bütün olarak temyiz kurumu kendini lavetsin ya da siyasi iktidar sopa haline getirdii yerel mahkemeyi, nihai mahkeme olarak kabul etsin. Abdullah Zeydan, bugün avukatlarnn somut delillerine ramen, gitmedii bir yer, yapmad bir konuma ve bulunmad bir fiilden caza ald. Yapmad konumay propaganda olarak söylediler. Ne propaganda ne götürülmek istenilen bir malzeme ne yardm yataklk ne de üyelik suçu olumamtr. Ama bir defa ferman yüksek yerden yazlm. Bugün avukatlar savunma yapsaydlar bile bu karar önceden belliydi. Bir dier husus ise avukatlarn yapt savunmalar ne zamandan beri mahkeme heyetleri için can sknts oluyormu. Savunma yaparken avukata Canmz skyorsunuz diyorlar. Milyonlarca insann cann yaptnz ilerle zaten skyorsunuz dedi.

Ana Sayfaya Git