"Zeytin Dalı Harekatı"yla ilgili 10 soruya 10 cevap

Cumhurbaşkanlığı, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesaplarından "Zeytin Dalı Harekatı"na ilişkin 10 soruyu cevaplayan bilgi kartları yayınladı

Haberler 27.01.2018 - 01:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakanl, sosyal paylam sitesi Twitterdaki hesaplarndan Zeytin Dal Harekatna ilikin 10 soruyu cevaplayan bilgi kartlar yaynlad.

Bilgi kartlarnda harekatn hukuki dayanaklarndan amaçlarna, ekonomiye etkilerinden insani yardmlara kadar birçok konuda ksa açklamalara yer verildi.

Kartlarn arka plannda, harekattan fotoraflar da kullanld.

Bilgi kartlar ayn zamanda Cumhurbakanlnn ngilizce Twitter hesabndan ngilizce olarak da paylald.

- Snr güvenliinin salanmas amaçlanmaktadr

Buna göre, ilk kartta bulunan Zeytin Dal Harekat nedir? sorusu, Türkiyenin ulusal güvenliini korumak amacyla BM Sözlemesinin 51inci maddesi çerçevesinde TSK tarafndan Suriyenin Afrin bölgesindeki PKK/PYD-YPG ve DEA hedeflerine yönelik operasyondur. eklinde yantland.

Türkiyenin ulusal güvenlii neden tehdit altndadr? sorusuna yer verilen ikinci kartta, Türkiyenin 2011de Suriyede balayan iç sava koullarndan faydalanarak, terör eylemlerini artran DEA, PKK/PYD/YPG gibi terör örgütlerinin dorudan hedefinde olduu belirtildi.

Suriye kaynakl terör saldrlarnda 2015-2017 yllar arasnda 316 sivilin hayatn kaybettii hatrlatlarak, son bir ylda ise Suriye snrndan Türkiyeye 700den fazla saldr düzenlendii bilgisi aktarld.

Üçüncü kartta, Zeytin Dal Harekatnn amac nedir? sorusu üzerine, Zeytin Dal Harekat ile Suriyenin kuzeyinde ulusal güvenlie yönelik tehdit oluturan terör unsurlarnn etkisiz hale getirilmesi ve snr güvenliinin salanmas amaçlanmaktadr. Harekat ile Afrinde yerlerinden edilen mültecilerin anavatanlarna güvenli bir ekilde geri dönüünün salanmas hedeflenmektedir. ifadesi kullanld.

- Herhangi bir dine veya etnik gruba kar yürütülmüyor

Türkiye, Zeytin Dal Harekatn kimlere kar yürütmektedir? sorusunun yer ald dördüncü kartta da Harekat, bata PKK/PYD/YPG ve DEA olmak üzere Türkiyenin ve bölgenin güvenliini tehdit eden tüm terör unsurlarn hedef almaktadr. Zeytin Dal Harekat, herhangi bir dine veya etnik gruba kar yürütülen bir harekat deildir. yantna yer verildi.

Beinci kartta, Zeytin Dal Harekat ne zaman sona erecektir? sorusuna cevaben, Zeytin Dal Harekat kapsamnda gerçekletirilen operasyonlar, terör kaynakl güvenlik tehdidi ortadan kalkncaya kadar devam edecektir. Suriyenin toprak bütünlüünün korunmas ve terör unsurlarnn tam olarak etkisiz hale getirilmesi harekatn nihai hedefleridir. deerlendirmesinde bulunuldu.

Zeytin Dal Harekatnda siviller zarar görüyor mu? sorusuna yer verilen altnc kartta, harekatta görev alan tüm askeri unsurlarn, sivillerin zarar görmemesi için faaliyetlerini olaanüstü bir hassasiyetle sürdürdüü vurguland.

Buna ek olarak terör örgütlerinin zulmünden kaçarak yerlerinden edilen siviller için Türkiye Cumhuriyetinin tüm kurumlaryla din, dil, rk ayrm gözetmeksizin sahada insani yardm faaliyetlerini sürdürdüü kaydedildi.

- PYD/YPG ile mücadele, DEAla mücadeleden bamsz düünülemez

Yedinci kartta, Zeytin Dal Harekat, DEA ile mücadeleyi nasl etkiler? sorusu üzerine DEAn, harekatn önemli hedeflerinden biri olduu vurguland.

PKK/PYD/YPG ve DEAn sanldnn aksine i birlii yaptna iaret edilerek, Harekat baladktan sonra Afrinde PKK/PYD/YPGnin Türkiyeye kar savamas artyla DEAl teröristleri serbest brakmas, terör örgütleri arasndaki i birliinin önemli bir göstergesidir. Dolaysyla PYD/YPG ile mücadele, DEA ile mücadeleden bamsz olarak düünülmedii gibi harekat, DEA ile mücadeleye de katk salayacaktr. ifadesine yer verildi.

Zeytin Dal Harekat, Avrupann ve bölgenin güvenlii için ne anlama geliyor? sorusunun yer ald sekizinci kartta, Harekat ile NATOnun güney snrlar korunmaktadr. Terör unsurlarnn Avrupaya geçii önlenecek, Suriyedeki hadiselerden dolay oluacak düzensiz göçün önüne geçilecektir. cevab verildi.

- Afrine 500 bin kadar mültecinin geri dönecei öngörülüyor

Dokuzuncu kartta, Zeytin Dal Harekat, Suriye kaynakl mülteci aknn nasl etkileyecek? sorusuna, Bölgede güven ve istikrarn salanmas yeni akmlar engelleyecek, Suriyeli mültecilerin geri dönülerine de olanak salayacaktr. Frat Kalkan Operasyonu neticesinde 100 binden fazla mülteci Cerablusa geri dönmütür. Zeytin Dal Harekat sonrasnda da Afrine 500 bin kadar mültecinin geri dönecei öngörülmektedir. ifadesi kullanld.

Zeytin Dal Harekat, Türkiye ekonomisini nasl etkiler? sorusunun yer ald son kartta da Son yllarda bölgemizde yaanan olumsuz gelimelere ramen, Türkiyenin ekonomisi 2017 ylnda dünyann en hzl büyüyen ekonomilerinden birisi olmutur. Türkiye ekonomisi 15 Temmuz 2016 darbe giriiminden, Frat Kalkan Operasyonundan etkilenmedii gibi, Zeytin Dal Harekatndan da olumsuz etkilenmemektedir. deerlendirmesi yapld.

Ana Sayfaya Git