Zırhlı araçlar yasaklansın!

HDP'li Kaçmaz, şehir içinde zırhlı araçların yasaklanmasını talep etti

Haberler 12.03.2022 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP rnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, HDP olarak iktidar, ehir içinde zrhl araçlarn yasaklanmasna davet ediyoruz. dedi.

TBMM-Zrhl aracn çarparak ölümüne sebebiyet veren Efe Tektekinin babasnn asli kusurlu bulunmasna dair konuan milletvekili Hüseyin Kaçmaz, 14 ylda 25i çocuk toplamda 56 kiinin zrhl araçlarn çarpmas sonucu yaamn yitirdii hatrlatt.

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) çocuk Komisyonu E Sözcüsü Nuray Türkmen ve Hüseyin Kaçmaz, KESK, Eitim Sen ve HD temsilcileriyle birlikte, zrhl araçla katledilen Efe Tektekinin babasnn asli kusurlu bulunmasna ilikin Mecliste basn toplants düzenledi.

TOPLAMDA 56 ÖLÜM 144 YARALAMA

Toplantda ilk olarak konuan Kaçmaz, zrhl araçlarn neden olduu ölüm ve yaralanma vakalarnn basna kaza diye aktarldn belirtirken, ölümlerin istinasz olarak Kürt corafyasnda meydana geldiine vurgu yapt. Kaçmaz, Bu ölüm makineleri felakete sebebiyet veriyor. Söz konusu nedenle meydana gelen ölümler ve yaralanmalar artarak devam ediyor. 2008 ylndan bu yana toplamda 94 vaka yaand. 25i çocuk 56 kii hayatn kaybetmi, 144 kii de yaralanmtr diye aktard.

KTDARIN CEZASIZLIK ZIRHI

Sklkla yaanan bu ölümlerin, Türkiyedeki sava politikalarnn ve Kürt sorunundaki çözümsüzlüün bir sonucu olduunu ifade eden Kaçmaz, 2019 ylnda 5 yandaki Efe Tektekin zrhl araç çarpmas nedeniyle hayatn kaybetmiti. Dier tüm dosyalarda olduu gibi söz konusu kazadan 3 yl sonra yeni bir keif yaplarak rapor hazrland ve raporda Tektekinin babas kusurlu bulunmutu. Avukatlk yaptm dönemde iki kardein, yataklarnda uyuduu srada zrhl aracn evin duvarn ykmas sonucu ölmesi sonras da ayn yöntem uygulanmt. Kamuoyu olay souduktan sonra yeni bir rapor aldrlarak arac kullanan polise sadece para cezas uygulanmt. Bu durumlar bize iktidarn tüm bu olaylarda cezaszlk politikasnn uyguladn ve söz konusu failleri cezaszlk zrhyla koruduunu gösteriyor dedi.

Efe Tektekinin dedesinin de zrhl araç çarpmas sonucu yaamn yitirdiini hatrlatan Kaçmaz, Bu ülkenin neresinde insanlar zrhl araçlarla bu kadar sk katlediliyor diye sordu.

çÖZÜM DEMOKRASDE ISRAR

Kürdistanda yaayan çocuklarn sadece zrhl araçlarn çarpmasyla yaamlarn kaybetmediini belirten Kaçmaz, sava politikalarnda srarn, çocuklarn öldürülmesine ve psikolojik, fiziksel iddete maruz kalmasna sebep olduunun altn çizdi. Kaçmaz, Ceylan Önkolun gözleri hepimizin üzerinde. Bu dosyada hiç kimse yarglanmad ve 2014te açlan dosya rafa kaldrld. Muhalefet bu duruma kar yeteri kadar ses çkarmyor. ktidar da hiçbir ekilde sorumluluk alm deil. çözüm, Kürt meselesinde ve demokraside srar olacaktr diye konutu.

Kaçmaz, devamnda unlar söyledi: Bu ölüm makineleri bisiklet sürer gibi sürülüyor. Bu kadar ölüm yaanmasna ramen tek bir geri adm dahi atlm deil. HDP olarak defaatle bu konudaki taleplerimizi sraladk. Bu yaananlarn önlenmesi için bir kez daha iktidar ehir içindeki zrhl araçlar yasaklamaya davet ediyoruz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git