9 Öneri

Çağımızın en önemli sağlık sorunlarından birisi olan obezite ve fazla kilolardan korunmak için pek çok kişi çeşitli diyet programlarına başvuruyor. Bunlar arasında ise özellikle son dönemlerde detoks programları öne çıkıyor.

Haberler 21.09.2018 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yanl uygulandnda saln bozulmasna neden olan detoks, doru ve uzman kontrolünde yapldnda hem hastalklardan koruyor hem de kilo vermeye yardmc oluyor.

Beslenme ve Diyet Uzman Dyt. Sinem Uygun, salkl detoks için yaplmas gerekenler hakknda bilgi verdi.

Önce salnz koruyun sonra kilo verin

Kusursuz çalan karacier, böbrek, barsak ve cilt vücudu toksinlerden korumak için ve detoks yapmak için aralksz çalmaktadr. Detoks zayflamak için deil, çalan bu mekanizmaya destek olmak için uygulanmaldr. Tek bir besin ya da içecei tüketerek detoks yapmak yerine, vücudun detoks sistemini destekleyecek küçük düzenlemelerle toksinlerden arnmak zamanla kilo vermeye yardmc olmaktadr. Detoks ad altnda satlan organik ya da bitkisel hiçbir ürün tek bana etkili olmayaca gibi, kiinin saln da tehdit etmektedir.

Yanl detoks barsak salnzdan edebilir

Bilinçsizce yaplan detokslarda genellikle, barsaklar gereinden fazla hzlandrlmakta ve kii ishal gibi salk problemleri ile karlamaktadr. Bu uygulamalar barsak florasn bozarak faydal bakterilerin ölmesine ve barsak geçirgenliinin artmasna neden olabilmektedir. Baklk sistemini bozacak barsaklar boaltmak veya hzlandracak uygulamalar yerine barsaktaki faydal bakterileri koruyup saysn artrmaya çalmak yeterli olmaktadr.

Barsak florasn korumak için:

* Lifli çi sebze ve meyve tüketerek barsaklardaki hareketlilik artrlmaldr. Bu durum toksinlerin barsaklarda beklemesini ve geri emilmesini engellemektedir.

* Ev yapm yourt, kefir, algam ve turu iyi miktarda probiyotik alnmasna yardmc olur. Ev yapm sirke veya turu sular da salatalara ilave edilebilir.

* Ispanak, roka, tere, dereotu, maydanoz gibi koyu yeil yaprakl sebzelerin tüketimine özen gösterilmesi hem lif hem de kuvvetli bir antioksidan olan c vitamini almn salayacaktr. Posas atlmam sebze sular da ayr görevi yapmaktadr.

Detoksta ya eksik etmeyin

Diyetlerden ya tamamen çkarmak karacier detoksu açsndan olumsuz etki yapmaktadr. Toksinlerin atlmasnda önemli katks olan safra, barsaa ya emilimi srasnda dökülmektedir. Beslenme düzeninden yan tamamen çkartlmas hem yada eriyen A,D,E,K vitaminlerinin emiliminde hem de karacierden toksin atlmnda azalmaya yol açmaktadr. Yasz yemekler yerine salkl ve kaliteli yalar ile piirilen yemekler tercih edilmelidir.

Ev yapm peynir alt suyunu deneyin

Karacier vücudun en büyük detoks merkezlerinden birisidir. Vücutta yada eriyen toksinlerin böbreklerden idrar, barsaklardan dk halinde atlabilmesi için önce karacierde detoksifiye edilmesi gerekmektedir. Bu detoksifikasyon esnasnda karacierin en çok kulland antioksidan sistein, glisin ve glutamin aminoasitlerinin bir araya gelerek oluturduu glutatyondur.

Vücutta glutatyon düzeylerini artrmak ve karacier detoksuna yardmc olmak için:

1.Sistein içerii yüksek olan ev yapm peynir alt suyu sebze sularna ilave edilerek tüketilebilir.

2.Yeil ve beyaz renkte olan sebzelerden sarmsak, soan, brokoli, karnabahar, kukonmaz, lahana, Brüksel lahanas, gibi sülfürlü bileikler içeren besinleri tüketmek karacier detoksuna ve DNA tamirine yardmc olmak için önemlidir.

3.Havuç, balkaba, kays, limon, nar, çilek gibi sar, krmz ve turuncu renkte olan meyve ve sebzeler içerdikleri karotenoidler ve likopen ile hücre zarlarnn yenilenmesine ve korunmasna katk saladklar için mutlaka tüketilmelidir.

4.Meyveler ve sebzelerin rengi koyulatkça içerdikleri antioksidan miktar arttndan özellikle, böürtlen, kzlck, yaban mersini, pancar, mor lahana, siyah üzüm, siyah kuru erik detoks srasnda tüketilmesi gerekmektedir. Mor ve mavi renkte olan meyve ve sebzeler youn olarak içerdikleri resveratrol ve fenolik bileikler sayesinde karacier salnn korunmasnda ve hücre yenilenmesinde etkilidir.

5.Baharatlardan zencefil, zerdeçal, kakule hücre yenilenmesi için önemlidir. Baklk sistemini destekleyen bu baharatlar karacier detoksu için önemlidir.

6.Günlük su tüketimi böbreklerden toksin atmak için önemlidir. Sebze meyve koyup hazrlanan sular daha aromatik olaca için su içemeyenlerin daha rahat içmelerini salayabilir.

7.Balk, keten tohumu, semizotu, ceviz gibi Omega 3 içeren besinleri tüketmek karacier detoksuna yardmc olacaktr.

8.Doymam ya asitleri içeren, antioksidan deeri yüksek A C ve E vitaminlerinden zengin olmas sebebiyle avokado tüketmek karacier detoksu için önemlidir.

9.Salatalara veya sebze sularna zeytinya eklenmelidir.

Ana Sayfaya Git