Bebeklerde ve çocuklarda göz kapağı düşüklüğüne dikkat

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Melih Türe bebeklerde ve çocuklarda göz kapağı düşüklüğünün önemsenmesi gerektiğini belirterek, "Göz kapağı düşüklüğü kalıcı göz tembelliğine sebep olabilir’ dedi.

Haberler 31.07.2018 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bebeklerde doutan gelen göz kapa düüklüünün nedeninin çok iyi aratrmak gerektiini, sebebin göz kapa kaslarnn çalmamasndan, nörolojik bir durumdan ya da kas hastalklarndan kaynaklanabileceini ifade eden Op. Dr. Melih Türe, Göz kapaklar vücudun en dinamik organlarndan birisidir. Gözün nemliliini salamak, korumak, gözün ön yüzeyini temizlemesi açsndan göz salnn temel talarndandr. Göz kapa refleks olarak dakikada 12 16 arasnda sürekli açlp kapanan bir dokudur. Göz kapan arabann silecei gibi düünürsek bütün göz yüzeyini koruyan, gözün nemliliini ve mükemmel görüü salayan bir dokudur dedi.

Doutan göz kapa düüklüü nedenlerini belirten Op. Dr. Türe, Bu genellikle doutan göz kapan çaltran kaslarn geliim bozukluuna bal olarak meydana geliyor. Tedavisi kesinlikle cerrahi, burada önemli olan ameliyatn zamanna karar vermek. Baarl sonuç alabilmek için hastann doru tanmlanmas gerekiyor. En sk rastlanan doutan göz kapa kaslarnn çalmamas olsa da nadir olarak göz kapa düüklüünün nedeni nörolojik ya da kas hastalklar da olabiliyor diye konutu.

çocuum örenmiyor demeyin göz muayenesine getirin

Tedavi sürecine geç kalndnda gözün ömür boyu tembel kalma riskinin olduuna vurgu yapan Op. Dr. Türe, Tedavide temel ilke gözün tembel kalmasnn önüne geçmek, göz kapa düüklüünü ve tembellik riskini ortadan kaldrmaktr. Özellikle göz kapa düüklüüne bal, tembellik gelien çocuklarda göz kapan ameliyatla yeniden normale çevirseniz bile tembellik ömür boyu kalc hal alabilir. Görmeyen göz örenemez, aileler göz kapa düüklüünü önemsemedii takdirde, çocukluk döneminde hastann yatlarndan daha geç örendiini, okumaktan yazmaktan kaçndn görüyoruz eklinde konutu.

Göz tembellii ve yüksek astigmat

Göz Hastalklar Uzman Op. Dr. Melih Türe, göz tembelliinin nedenlerini ve tedavi ekillerini öyle açklad:

Tembellik iki nedenle meydana geliyor. Birincisi gözün göz bebeini yani görme aksn kapatmas sonucu görme kaybna bal göz tembellii, bundan daha sk görülen ikinci neden ise göz kapann yüksek astigmata yol açmas. Eer bu riskli durumlar varsa tbben erken cerrahi yaplmak zorunda. Cerrahide de genellikle hastann kendi kas çok az çalt için ya bir slikon materyalle ya da hasta 34 yandan büyük ise bacaktan aldmz bir dokunun frontal ask cerrahisi dediimiz göz kapan aln ve kas kana balamak yöntemiyle tedavi ediyoruz. Bu tedaviyle göz kapa yukar kalkyor. Ameliyatta önemli olan cerrahinin zamanlamas, cerrahinin ekli ve cerrahi sonras bakmdr. Gözün kuru kalmamas için pek çok önlem almak ve yakn takip gerekiyor. Eer gözde tembellik riski yoksa, göz kapa düüklüüne bal estetik kaygy gidermek için önerdiimiz operasyon zaman hastann ilkokula balamadan önceki ça. Biz genellikle vakalar ailelerin bebeklik çandaki göz kapa düüklüünü önemsememesinden dolay erikin ya grubuna doru görüyoruz ve cerrahi tedavi ile düzeltiyoruz. Ailelerin göz kapa düüklüüne bal tembellik riskinin olduunu bilmesi ve tembelliin önüne geçebilmek için erken tannn konarak, bir an önce cerrahi yaplmas çok önemli. Tembellik gelitikten sonra bunun maalesef bir tedavisi olmuyor. Göz kapa düüklüü fark edildii zaman hemen muayene edilip, tembellik veya tembellik riski olup olmadnn deerlendirilmesi gerekiyor. Ailenin hem hastaln tannmas açsndan hem de tedavi süresince uyumlu olmas da tedavi sürecinde büyük önem arz ediyor.

Üstünde durulmas gereken hususun bebeklerde ve çocuklarda göz kapa düüklüü olduuna vurgu yapan Op. Dr. Türe, Bebeklerde ve çocuklarda göz kapa düüklüü önemli bir durumdur, ihmal edilmemesi gerekmektedir. Göz tembellii gelitikten sonra yaplacak olan cerrahinin görme kaybn geri getirmek için salayaca fayda yoktur dedi.

Ana Sayfaya Git