“Bel fıtığında mikrocerrahi yöntemi ile kısa sürede ayağa kalkabilirsiniz”

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Burak Kınalı bel fıtığı tedavisinde uygulanan mikrocerrahi yöntemi ile ilgili bilgi verdi. Erken dönemde doğru şekilde uygulanan mikro cerrahi girişimlerin hayat kurtaracağını aktaran Dr. Öğr. Üyesi Kınalı, bel fıtığı tedavisinde mikroskop yardımıyla uygulanan mikrocerrahi yöntemin kişileri kısa sürede ayağa kaldırabileceğini dile getirdi.

Haberler 06.05.2022 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bel disklerinin zaman içerisinde yprand dile getiren Dr. Ör. Üyesi Burak Knal, bel ftnn ortaya çkna yönelik unlar söyledi:

nsan vücudunda omurlarn arasnda disk ad verilen ve adeta bir yastk görevi görerek omurlarn hasar almasn engelleyen yaplar bulunuyor. Zamanla omurlar arasnda yastk görevi gören bu disklerde yalanma, ters hareketler yapma gibi çeitli sebeplere bal olarak yrtlma ve ypranma gibi durumlar ortaya çkyor. Oluan bu yrtklar ve ypranmalar omurilie ve omurilikte bulunan sinirlere bask yaparak bel ftna neden olabiliyor. Bel ft rahatszl bulunan hastalar çou zaman iyerindeki verimlerinin dümesinden, uyku düzenlerinin bozulmasndan ve hatta yürümekte zorluk yaamaktan ikyet ediyorlar. Bel ft, hastalarn yaam konforunu etkileyen ciddi bir rahatszlktr. Bel ftna erken dönemde müdahale edilmedii takdirde ilerleyen dönemlerde kalc sinir hasarlanmalar ve daha da bozulmu omurga dizilimiyle daha ciddi salk sorunlar ortaya çkma ihtimali yüksek. Bel ft tedavisi ise hastalarn ikyetlerine göre deiebilir.

EN ETKL AMELYAT: MKROCERRAH

Bel ft tedavisinin hastaya özgü yaklam gerektirdiini aktaran Dr. Ör. Üyesi Knal, Bel ftna bal ikyetlerin olmas halinde detayl muayene ve radyolojik analizlerin yaplmas sonucu en uygun tedavi kararnn verilmesi önem arz eder. Bel ft rahatszl bulunan kiilerde arlar hafifletmek amacyla yatak istirahati, ilaç tedavisi ve ödemi azaltmak için kullanlan epidural enjeksiyon gibi ameliyat d yöntemler kullanlabilir. Cerrahi d uygulamalarn yetersiz kald durumlarda ise açk ve kapal cerrahi yöntemlerden faydalanlr. Mikrocerrahi yöntemi günümüzde uygulanan en popüler ve etkili ameliyat yöntemidir diye konutu.

SNRE BASKI YAPAN FITIK TEMZLENYOR

Mikrocerrahi ile bel ft ameliyatnn mikroskop ve buna uygun mikro aletler kullanlarak yaplan bir ameliyat yöntemi olduunu ifade eden Dr. Ör. Üyesi Knal, Mikrocerrahi yönteminde hasta anestezi altndayken uygulanabilecei gibi uygun hastalardan belden aa uyuturularak kolaylkla yaplabileceini unutmamak gerekiyor. Böylelikle anestezi riski yüksek olan ileri ya ve ek hastal olan hastalarda bile bu ilem kolaylkla uygulanabilmektedir. Mikroskop yardmyla 1-1,5 cmlik küçük kesiler açlyor. Özel cihazlar yardmyla açlan bu kesilerden girilerek kas dokusu az miktarda syrlarak sinire bask yapan ftk temizleniyor. Bel ft ameliyatlarnda mikrocerrahi yönteminin baz avantajlar da var. Bunlar daha az kesi, enfeksiyon riski, kas dokusu syrld için ameliyat sonras daha az bel ars, mikroskop sayesinde dokular üç boyutlu ve en ince detayna kadar görülür. Bundan dolay komplikasyon riski çok azdr ifadelerini kulland.

BU BELRTLER VARSA MUTLAKA DOKTORA GDN

Bel ft tedavisinde özellikle dikkat edilmesi ve geç kalnmamas gereken hastalar gösteren baz belirtileri de sralayan Dr. Ör. Üyesi Knal, Eer kiide barsak ve mesanede fonksiyon kayb (idrar ve dk kaçrma), bel ve bacak arlarnn kötülemesi, bacaklarda güçsüzlük, denge ve yürüme bozukluu, ilaç tedavisine yant vermeme, yanma, batma ve üüme gibi sinir hasarn belirten bulgular varsa vakit kaybetmeden kontrollerinin yaplmas ve gerekli olmas halinde mikrocerrahi yöntemi ile tedavi aamasna geçilmesi gerekiyor. Gerekli tetkikleri yaplan, dier tedavi yöntemlerine cevap vermeyen, düük ayak (ayak bileini yukar hareket ettirememe) veya kauna equina sendromu (bacakta ileri derecede güç kayb, idrar ve dky tutmakta güçlük yaama) gelimi olan hastalarda mikrocerrahi yöntemi kullanmak gerekiyor. Hastay muayene etmeden yalnzca görüntülerle alnacak kararlar kesinlikle yanl ve yanltcdr. Her bel ftnda ameliyata gerek olmad gibi, erken dönemde doru yöntemlerin kullanlmas ise hayat kurtarr dedi.

Ana Sayfaya Git