“Çocuklarda epilepside en sık görülen nöbet ateşli havale”

Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Afshin Dezhakam, epilepsinin nedenlerini, özellikle çocuklarda görülen belirtilerini, tedavi yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı. Dr. Dezhakam, “Dünya genelinde yaklaşık 65 milyon insan epilepsi hastasıdır. Çocuklarda en sık görülen nöbet, ateşli havaledir. Nöbet anında çocuğu yan yatırın. Ateşli çocuğa duş aldırmayın. Alkol veya soğan koklatmayın. Okul ve spora devam etmesine özen gösterin. Havuz ve denizde yalnız bırakmayın. Uykusunu tam almasını sağlayın” dedi.

Haberler 09.06.2022 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Epilepsinin tanmn yapan çocuk Nörolojisi Uzman Dr. Afshin Dezhakam, Beyin nöronlarndan (hücrelerinden) kaynaklanan anormal dearjlar sonucunda meydana gelen istemsiz hareketler, kaslmalar, duyusal ve bilinç deiiklikleri yapan bir hastalktr. Toplumun yaklak yüzde 1ini etkileyen kronik bir hastalktr. Dünya genelinde yaklak 65 milyon insan epilepsi hastasdr. çocuklarda en sk görülen nöbet, ateli havaledir. Bunun dnda kafa travmas, ilaç ve zehirlenmelere bal, kan ekerinin dümesi veya kandaki sodyum ve kalsiyum gibi maddelerin düüklüü, beyindeki kist, tümör, kanama ve beyinin geliim kusurlar da nöbete sebep olabilir. Epilepsi, yaklak yüzde 50 genetik kökenlidir. Epilepsi tehisi için EEG çekilmesi önemlidir, ayrca epilepsi nedenini aratrmak için de MRG çekilmesi oldukça yararl olabilir. Bunlara ramen epilepsi hastalarnda EEG ve MRG normal olabilir diye konutu.

HASTALARININ YÜZDE 70 LAçLA TEDAV EDLEBLYOR

Aileleri uyaran Uzm. Dr. Afshin Dezhakam, Nöbet annda çocuu yan yatrn. Ateli çocua du aldrmayn. Alkol veya soan koklatmayn. Okul ve spora devam etmesine özen gösterin. Havuz ve denizde yalnz brakmayn. Uykusunu tam almasn salayn. çocuk nöbet geçirdikten sonra, nöroloji tarafndan muayene edilmeli ve uzman görüü alnmaldr. Epilepsi hastalarnn yaklak yüzde 70i, baz epilepsi türlerinin ise yüzde 100ü ilaçlar ile tamamen iyilemektedir. Epilepsi hastalarnn yaklak yüzde 70i baz epilepsi türlerinin ise yüzde 100ü ilaçlar ile tamamen iyilemektedir. Hastalarn yüzde 25-30unun birden fazla ilaç kullanmas gerekmektedir. çok az ksm da tüm ilaçlara dirençlidir. Bu gruptakiler, baka yöntemlerle, örnein ameliyat ve pil yerletirme ile ksmi de olursa iyileebilmektedirler. laç d tedavi yöntemleri ketojenik diyet, epilepsi pili ve epilepsi ameliyatdr diye konutu.

Ana Sayfaya Git