“Damar tıkanıklıkları, göz bozuklukları vertigo nedeni”

Genellikle baş dönmesi olarak adlandırılan vertigoya yol açan farklı hastalıkların olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Turgay Ercan Tunç, “Kan şekeri düzensizlikleri, kalbin çalışma düzenini bozan aritmiler, beyin kanlanmasını bozan damar tıkanıklıkları, bazı göz bozuklukları, kan tablosundaki değişiklikler ve birtakım kafa içi tümörleri vertigoya neden olabilir” dedi.

Haberler 31.12.2021 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hastalarn ba dönmesi, denge salama zorluu, yer ayann altndan kayyormu hissi gibi deiik ifadeler ile tanmlad ikayetlerinin bütüne vertigo dendiini ifade eden Kulak Burun Boaz Hastalklar uzman Op. Dr. Turgay Ercan Tunç, dengenin vücudun en kark mekanizmalarndan biri olduunu ve kii dengesini salayabilmesi için iç kulaktaki denge kanallarndan, gözden ve kas-iskelet sisteminden gelen sinyallerin, beyindeki denge merkezinde bir uyum salamasnn önemine dikkat çekti.

SSTEM BOZULDUUNDA VERTGO ORTAYA çIKABLR

Op. Dr. Tunç, kii sabit bir ortamda duruyorken bile sanki bir dönme dolaptaym, frtnaya yakalanm bir gemideymi veya depreme maruz kalan bir binann içindeymi gibi aslnda olmayan bir hareket halüsinasyonu hissettiklerinde, insan vücudundaki sistemlerden birinin bozulduu anlamna gelen vertigo denilen halüsinasyonu yaadklarn ifade etti.

Periferik vertigo ve Santral vertigo adnda iki farkl klinik tablonun olduunu belirten Op. Dr. Tunç, Periferik vertigo, iç kulakta her iki tarafta 3 er tane olmak üzere toplam 6 adet denge kanalndan kaynaklanan hastalklar nedeniyle ortaya çkan hareket halusinasyonudur. Santral vertigo, iç kulak kanallar dndaki vertigoya yol açan tüm bozukluklar kapsar. Bunlar kan ekeri düzensizlikleri, kalbin çalma düzenini bozan aritmiler, beyin kanlanmasn bozan damar tkanklklar, baz göz bozukluklar, kan tablosundaki deiiklikler, bir takm kafa içi tümörleri gibi birçok hastalk vertigoya benzer klinik tablolar ortaya çkarabilir diye konutu.

ANTDEPRESAN LAçLARI TETKLEYEBLR

Tüm bu hastalklara ek olarak baz ilaçlarn yan etkisi olarak, antidepresan ilaçlarn balama ve kesilme dönemlerinde ve psikiyatrik birtakm rahatszlklarda da vertigoyu taklit eden bulgularn ortaya çkabilecei konusunda uyarlarda bulunan Op. Dr. Tunç, vertigo iç kulak denge kanallar dnda da birçok hastalkta ortaya çkmas nedeni ile KBB, nöroloji, göz, dahiliye, kardioloji, beyin cerrahisi, psikiyatri gibi 7 ayr tp brann ilgilendiren rahatszlklarda da hastann benzer skntlar yaayabileceini dile getirdi.

TANI KOLAY KONULAMIYOR

Farkl hastalklarla karmas, muayene bulgularnn çok zayf olmas, labaratuar, röntgen gibi yardmc tan araçlarn kullanarak bile her zaman altnda yatan ana problemin kolay ortaya konamadn ifade eden Op. Dr. Tunç, kiide igücü kayb yapmas nedeni ile vertigo dier birçok hastalktan ayr bir zorlua sahip bir hastalk olduunun altn çizdi.

Tüm bu sebeplerden dolay vertigolu hastalarn deerlendirilmesi ve tan-tedavisi kendine has birtakm özelliklere sahip olduunu söyleyen Op. Dr. Tunç, tedavi sürecine ilikin öyle konutu:

Vertigolu hastalarda ilk deerlendirme KBB hekimleri tarafndan yaplmaktadr. Muayenede ki ilk amaç öncelikle periferik (iç kulak kaynakl ) ve santral (dier hastalklara bal vertigolar ) vertigo ayrmn yapmaktr. Eer periferik vertigo saptanmsa da bunun hangi tip iç kulak hastalna bal olarak ortaya çkt tespit edilmeye çallr. Santral sebepler ön olanda ise üphelenilen hastala yönelik konsültasyon ve tetkikler ile bu durum ortaya konmaya çallr.

Ana Sayfaya Git