“Demir eksikliği doğru beslenme ile giderilebilir”

Halk arasında kansızlık olarak bilinen demir eksikliğinin doğru beslenme ile giderilebileceğini belirten uzman diyetisyen Dilek Sivri, “Demir eksikliği için kırmızı et, balık, kümes hayvanları ve yumurta tüketilmelidir.

Haberler 12.07.2021 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ar. Gör. Dilek Sivri, demir eksikliini doru beslenmeyle önleyebilmek için demir açsndan zengin besinlerin tüketilmesi gerektiine dikkat çekti. Sivri, Demir eksiklii için krmz et, balk, kümes hayvanlar ve yumurta tüketilmelidir. Ayrca; kuru baklagiller (kuru fasulye, mercimek, nohut, barbunya gibi), kuru meyveler (kuru kays, kuru üzüm, kuru erik, kuru incir, hurma gibi) pekmez, yal tohumlar (fndk, ceviz, badem gibi), yeil yaprakl sebzeler (roka, spanak, paz, maydanoz, nane, brokoli, dereotu gibi) gibi hayvansal olmayan gdalara her gün beslenmede yer verilmelidir diye konutu.

DEMR EMLMN ARTTIRAN BESNLER TÜKETN

Demir eksikliinin, demir içerii yüksek besinleri tüketerek engellenebileceini ve diyette yaplan birkaç deiiklikle demir emiliminin artrabilir olduunu ifade eden Sivri, Bunun için demir içeren besinler kuburnu, biber, kivi, turunçgiller, çilek, brokoli, domates, yeil yaprakl sebzeler, kavun gibi C vitamini içerii yüksek besinlerle birlikte tüketilmelidir. Pratik olarak ana öünlerde mevsiminde salata tercih edilebilir. Mayal ekmek tüketimi demir emilimini artrd için tüketilebilir, börek ve çörek gibi dier unlu besinler mayalandrlarak tüketilebilir. Kepek ekmek yerine çavdar ya da tam buday ekmei tercih edilebilir dedi.

Sivri, çayda bulunan tanenler demirin vücutta emilimini azaltabileceinin altn çizen Sivri, Yeterli ve dengeli beslenen salkl bireylerde çay içimiyle demir eksiklii görülmez. Ancak riskli bireylerin (yallar, çocuklar, gebeler ve demir eksiklii anemisi hikyesi olanlar) çay açk olarak öünlerden 1-2 saat sonra dilerlerse limonlu olarak günde 1-2 fincan olarak tercih edebilirler ifadelerini kulland.

Demir eksiklii belirtilerinin beslenmeyle iyiletirilemedii durumlarda doktor tavsiyesi ile takviye alnabileceini belirten Sivri, demir takviyeleri kullanmndan sonra görülen kabzl önlemek için ise mevsiminde taze sebze ve meyve, kuru baklagil, kuru meyveler ve su tüketimi artrlmas gerektiini ifade etti.

Ana Sayfaya Git