“Fizik tedavi pek çok hastalığın tedavisinde destekleyici rol oynuyor”

Sağlığına yeniden kavuşmak isteyen hastalar için ilaçlar ve cerrahi girişimler kadar fizik tedavinin de önemli olduğunu vurgulayan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hülya Yonucu, “Artık pek çok farklı hastalığın iyileştirilmesinde fizik tedavi yöntemleri oldukça önemli bir destekleyici tedavi türü olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Haberler 09.10.2021 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fizik tedavi ve rehabilitasyonun beyin, omurilik, sinir, kemik, eklem, tendon, kas ve ligament yaplarndaki hasarlanma sonucu ortaya çkan fonksiyon kaybn iyiletirmeyi hedefleyen bir tp dal olduunu aktaran Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Ör. Üyesi Hülya Yonucu, fizik tedavinin çok sayda hastaln tedavisinde önemli bir yer tuttuunun altn çizerek, Fizik tedavi ile her ya grubundan farkl farkl hastalklar olan kiileri tedavi edebiliyoruz. En çok uratmz durum, toplumda sk görülen ve genelde Fizik tedavi denince ilk akla gelen bel ars oluyor. Bel ft, bel kaymas gibi hastalklarda hastann hareket kabiliyetini artrmak için fizik tedavi modaliteleri kullanyoruz dedi.

nme, Multipl Skleroz (MS), Parkinson hastal gibi nörolojik rahatszlklar olan hastalarda da fizik tedavinin etkin olarak kullanldn belirten Dr. Ör Üyesi Yonucu, Spora bal ya da travma sonucu oluan yaralanmalar, meslee bal ortaya çkan karpal tünel sendromu gibi durumlarla da ilgileniyoruz. Yine eklem iltihaplar da bizim alanmza giriyor. KOAH, Kistik fibroz, kalp krizi gibi dolam ve solunumu sistemlerini etkileyen hastalklarda da fizik tedaviyi iyileme sürecinin bir parças haline getiriyoruz. Pediatrik ya grubunda yani çocuklarda da fizik tedavi olarak; serebral palsi, musküler distrofi gibi hastalklarn tedavisinde yerimizi alyoruz diye konutu.

DER TEDAV YÖNTEMLERYLE BRLKTE DE UYGULANABLYOR

Fizik tedavi yöntemlerinin hastaln tedavisinde tek bana kullanlabilecei gibi dier tedavi yöntemleriyle birlikte de uygulanabileceini söyleyen Yonucu, Fizik tedavi süreci aslnda hastann tan ald andan itibaren balyor. Biz baz hastalarmza, elbette hastalarn sahip olduu hastala ve genel durumuna bakarak, sadece fizik tedavi egzersizleri veriyoruz ve hastay takip ediyoruz. Bu ekilde ek bir tedaviye ihtiyaç duymadan salna kavuan pek çok hastamz oluyor. Baz hastalarda da fizik tedaviyi ilaç tedavisiyle ya da ameliyatla birlikte götürüyoruz. Örnein ortopedik cerrahi geçiren hastalarn toparlanma sürecinde ameliyat edilen bölgenin eski salna, gücüne kavumasnda fizik tedavi oldukça etkili oluyor dedi.

FZK TEDAVDE HASTA SALII ÜZERNDEK TEMEL HEDEFLER ÖNEML

Yonucu, fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünün hasta sal üzerindeki temel hedefleri, Hareket kabiliyetinin ve mobilitenin artrlmas, yaralanma veya travma sonras iyileme, denge problemlerinin düzeltilmesi, ar yönetimi ve opioid grubu güçlü ar kesicilere olan ihtiyacn azaltlmas, inme ve felç sonras vücut fonksiyonlarnn ve yaam kalitesinin artrlmas, dümenin engellenmesi, yalanmaya bal gelien tbbi rahatszlklarn kontrol altna alnmas eklinde sralayan Yonucu, fizik tedavinin bu hedefleri gerçekletirebilmek için fizyoterapistlerle yakn bir çalma içinde olduuna dikkat çekti.

Dr. Ör. Üyesi Yonucu, sözlerini öyle sürdürdü:

Fizik tedavi bölümündeki doktorlar olarak biz hastann rahatszlna, genel durumuna uygun bir tedavi plan çiziyoruz. Bu tedavi plan belirli bir düzende yaplmas gereken fizik tedavi egzersizlerini kapsyor. Hastalarmz daha sonra bu tedavi planlarn fizyoterapistler eliinde yerine getiriyor. Fizyoterapistler sayesinde hastalarmzn egzersizlerini doru yaptndan emin oluyoruz. Yapmas gereken hareketleri iyice anladndan emin olan hastalarmzn ise bir süre sonra egzersizleri kendi bana yapmasna izin veriyoruz.

FZK TEDAV PLANLARINA ÖZEN GÖSTERLMEL

Fizik tedavinin hastann sorun yaad organnda, ekleminde iyilemeye ciddi ölçüde katkda bulunduunu hatrlatan Dr. Hülya Yonucu, Baz hastalarmz maalesef fizik tedaviyi etkisiz bir ey olarak görüyor ve egzersizlerle uramak istemiyor. Ancak fizik tedavinin pek çok hastaln tedavisinin temelini oluturduunu biliyoruz. Örnein bacakta meydana gelen krk sonras fizik tedavisini düzgün yapmayan hastalarda ilgili bölgede hareketsizlie bal kalc kas ve güç kayb görebiliyoruz. Ameliyat sonras, inme sonras fizik tedaviyi aksatan hastalar oturmakta, yürümekte, öz bakmn yapmakta ciddi sorunlar yaayabiliyor. Bu nedenle hastalarmzn fizik tedavi planlarna özen göstermesi gerekiyor diyerek sözlerini noktalad.

Ana Sayfaya Git