“Mevsim geçişlerinde astım krizlerine dikkat edin”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmethan Turan, mevsim değişikliklerine karşı vatandaşları uyararak, "Mevsim geçişlerinde astım krizlerine dikkat edin. Eğer yeterli önlem alınmaz, ilaçlar kullanılmazsa ciddi astım krizleri meydana gelebilir" dedi.

Haberler 05.05.2022 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Mehmethan Turan, Polen uçular en sk nisan, mays ve haziran aylarnda görülüyor. Doa canlanyor, aaçlar, çimenler ve çiçekler açmaya balyor. Bunlarn açmas ile beraber havada uçan toz partikülleri, astm hastalarmzn yaklak yüzde 20sinde alerjik kökenli olduu için atak alevlenmeye sebep oluyor. Gerekli önlemleri almak, öncesinde ilaçlar kullanmak gerekir diye konutu.

BU MEVSMLERDE CDD ATAKLAR GÖREBLYORUZ

Astm hastalklarn iki bölüme ayrldn belirten Dr. Turan, Astm alerjik ve alerjik olmayan olarak ikiye ayrlyor. Alerjik olmayanlarda bu tür atak alan çok fazla görmüyoruz. Sadece mevsim deiikliklerinde çeitli enfektif alanlara maruz kalma, üütme veya gribal problemlerden dolay bir atak görülebilir ama alerjik olarak görülmez. Alerjik astmllarda ise bu mevsimlerde çok ciddi ataklar görebiliyoruz dedi.

Dr. Turan, bu nedenle önceden ilaç almak, gerekirse kortizon, antihistaminik ilaçlar düzenli kullanmak, bunun yeterli gelmedii durumlarda mutlaka göüs hastalklar poliklinii, alerji immünoloji polikliniklerine bavurmak gerektiini kaydederek, Hastann ataklarnn neden olduunu dair alerji testlerimiz mevcut. Testler, sk rastlanan baz alerjilere göre hazrlanyor. Bu testlerin sonucunda da hastann hangi alerjen etkene kar duyarl olduu ortaya çkyor. Özellikle polenlere duyarl olduu saptanan hastalarda mevsim geçilerine çok dikkat edilmesi gerekiyor. Zira iddetli astm ataklar yaayabiliyorlar. Polenlerden uzak durmak için gerekli yaam deiikliklerine dikkat edilmez ve yeterli önlem alnmaz, gerekli ilaçlar kullanlmazsa ciddi astm krizleri meydana gelebilir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git