“Parkinson erkeklerde 2 kat daha fazla görülüyor”

Nöroloji Uzmanı Dr. Gülçin Bak, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü’ne özel açıklamalarda bulundu. Parkinson hastalığı görülme sıklığının yaşa bağlı göreceli olarak ilerlediğini belirten Uzm. Dr. Bak, “Hastalık, erkeklerde kadınlara oranla yaklaşık 2 kat daha sık görülüyor” dedi.

Haberler 12.04.2022 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toplumsal farkndalk ve bilinçlenme yaratmak adna her yl 11 Nisan, tüm dünyada Dünya Parkinson Günü olarak kutlanyor. Ulusal parkinson derneklerinden toplanan verilere göre, dünyada 7 milyondan fazla parkinson hastas olduu tahmin ediliyor. Parkinson genelde ileri yalarda görülüyor. Parkinson hastal görülme skl ve bulgular, yaa bal olarak göreceli olarak ilerliyor. 60l yalarda, 50li yalara oranla 10 kat daha sk görülüyor. Hastaln 50 yandan önce balamasna nadiren rastlanyor.

DOPAMN HÜCRELER çOK ÖNEML

Hastaln ortaya çk yana endeksli olarak bulgular ne kadar genç yata ortaya çkarsa, dopaminin üretiminin de yllar içinde giderek daha çok azaldn ve hastaln seyrinin göreceli olarak genç hastalarda biraz daha hzl gidebildiini söyleyen Nöroloji Uzman Uzm. Dr. Gülçin Bak, Parkinson hastalnn nedeni tam olarak bilinmese de spesifik genetik mutasyonlar ya da baz çevresel faktörlerin, hastaln geliiminde rol oynad ifade ediliyor. Yan ilerlemesiyle beyinde dopamin salglayan hücrelerin azalmasna bal olarak görülen hastalk, hareket bozukluklarna ve istem d hareketlere neden oluyor. Belirtiler kiiden kiiye farkllk gösterebiliyor ifadelerini kulland.

STANDART BR TEDAVS YOK

Her hastaya uygulanan tedavi ayn olmadn belirten Uzm. Dr. Bak, Hastaln belirtileri kiiden kiiye deikenlik gösterebiliyor. Semptomlarn ilerleyiinde de farkllklar görülebiliyor. Baz hastalarda bulgular hafif ekilde balayp yava ilerleme gösterirken bazlarnda ilerleme iddetli bir ekilde olabiliyor ve hastaln standart bir tedavisi bulunmuyor. Parkinson tedavi yöntemleri arasnda ilaç ve destek terapileri, fizik tedavi ve cerrahi ilemler bulunuyor. Tedavi yöntemi hastann yana, hastaln evresine ve belirtilerine göre deiiyor dedi.

Parkinson belirtilerini sralayan Dr. Bak, Hastaln sk görülen belirtileri arasnda ellerde ve ayaklarda titreme, hareketlerde yavalama, kaslarda sertlik, yürüme güçlüü, yüz ifadesinin deimesi (sabit bakma, göz krpamama gibi), yürürken bir kolun savrulmamas, titreme, kaslarda kaslma, bir bacan aksamas veya sürüklenmesi, tutarsz yürüyü ve kamburluk, harekete bal olmayan belirtiler arasnda uyku bozukluklar, depresyon, kabzlk, koku duyusu kayb ve kayg bozukluu yer alyor diye konutu.

ÜNLÜ BOKSÖR MUHAMMED AL DE PARKNSONDU

74 yanda yaamn yitiren ABDli ünlü boksör Muhammed Alinin hayatnn son 30 ylnda Parkinsonla mücadele ettii biliniyor. Baz doktorlar, kariyeri boyunca çkt 61 maçn, 56sndan galibiyetle ayrlan Alinin bu hastala kafasna ald darbeler nedeniyle yakalandn, bazlar ise bunda genetik faktörlerin etkili olduunu ifade ediyor.

Ana Sayfaya Git