Riskli bebeklerde erken müdahale yaklaşımları

Uzman Fizyoterapist İmran Erkanat Toylan, riskli bebeklerde erken müdahale yaklaşımları konusunda uyardı.

Haberler 26.08.2017 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toylan Riskli bebek dediimizde aklmza 36 haftadan erken ve 2500 gramn altnda doan ,annenin hamilelii süresince tansiyon gibi, gebelik ekeri gibi, stres gibi anne karnnda bebei strese sokarak geliimini yavalayan, doum srasnda olabilecek komplikasyonlara maruz kalm ve küvözde kalm bebekler gelir. Riskli bebekler anne karnnda, doum srasnda yada doumdan hemen sonra meydana gelen zorlayc sebepler nedeni ile merkezi sinir sistemleri hayatta kalma mücadelesi vermeye balar. Merkezi sinir sisteminin hayatta kalma için harcad çaba yenidoan üzerinde sempatik sistemi aktive ettii için stress oluturur. Yenidoan yaam savan kazandnda sakinlemesi, normal geliimini sürdürmeye devam etmesi gerekir dedi.

RSKL BEBEKLER

Bobath terapisti-duyu bütünleme terapisti ve Uz. Fzt. mran Erkanat Toylan, Beyin plastisitesinin (beynin kendini yenileme ve yeniden örenme, programlama kapasitesi) gerçekten inanlmaz olduunu belirterek, Pek çok riskli doan yenidoan bu sayede yaamnn ilk yllarnda itibaren normal gelierek hayatlarn sürdürürler. Ancak çok az bir ksmda olsa riskli yenidoan serebral palsi farkl formlarndan psikomotor geliim geriliine ;okul yllarnda tespit edilen örenme güçlüü, dikkat eksiklii gibi problemlerine ; yaygn geliimsel bozukluktan otizm gibi geni bir spektrumdaki sorunlarla kar karya kalrlar. çocuklarla çalan bir fizyoterapist olarak riskli yenidoanlar bize geldiklerinde Bayley III gibi geliim tarama testleri ile klinik gözlem ile deerlendirmeye alrz. yi olduu alanlar ve desteklenmesi gereken alanlar belirlenir. çocuklar deerlendirirken aile ibirlii bizim için en önemli unsurdur. Ailenin içinde olduu geliimi destekleyen oyuna dayal elenceli bir program hazrlanr. Program emeklemek, yürümek , zplamak gibi kaba motor becerileri; kak tutmak, düme iliklemek , yaz yazmak gibi ince motor becerileri ; kendi bana yemek yemek gibi, üstünü ban giymek gibi günlük yaam aktivitelerini; anne- baba ve akranlar ile oyun oynamak , duygu ve düüncelerini ifade edebilmek gibi sosyal becerileri ve iletiim becerilerini ; oyunu kurmak sürdürmek, devam ettirmek, gibi motor planlama becerilerini destekler diye konutu.

ERKEN MÜDAHALE

Oyun temelli yaklamlara uygun olan bobath konsepti, duyu bütünleme terapilerinin aktif olarak kullanldn anlatan Uzman Fizyoterapist mran Erkanat Toylan daha sonra unlar kaydetti: lk 3 ay içinde sakinletirilmede güçlük yaayan bebekler; ilk 3 ay içinde sosyal gülümsemesi olmayan bebekler; ilk 6 ay içinde geliimde yavalk olan bebekler; ilk 6 ay içinde el tercihi olduu düünülen bebekler; ilk 9 içinde desteksiz oturamayan bebekler; 15 aya kadar yürümeyen çocuklar; 18 aya kadar anlaml 2-3 kelimesi olmayan çocuklar; 2-3 yanda sürekli ayn oyunlar oynamak isteyen yada oyun oynamayan çocuklar; ilk 6 ay içinde beslenme ile skntlar olan bebekler ile 1 yandan sonra hep ayn yemekleri yemek isteyen çocuklar; Amaca uygun olmadan hareket eden çocuklar mutlaka erken müdahale deerlendirmelerini bilen, program uygulayabilecek bir çocuk fizyoterapistine yönlendirilmelidirler.

Ana Sayfaya Git