Sonbahar hastalık mevsimi olmasın

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, sonbaharda bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en iyi yolunun gerekli aşıların yapılması ve hijyene önem gösterilmesi olduğunu söyledi.

Haberler 17.09.2018 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sonbahar gündüz ve gece s farknn çok olduu, kuraklktan yal mevsime geçiin ve günein daha az görüldüü dönem olduunu belirten Mikrobiyoloji Uzman Prof. Dr. Reit Mstk, Bu mevsimde insanlar kapal ortamda daha fazla zaman geçiriyorlar. Yaz alkanlnn devam etmesi, yazlk kyafetlerden tam olarak vazgeçilme de souk algnlna davetiye çkarr. Ayrca souk, dolam sisteminin etkilenmesine ve mikroorganizmalarn kan temasnn azalmasna ve vücudun bak sistem hücrelerinden kaçna sebep oluyor. Bu durumlarn her birinin hastalk yapma üzerine üphesiz katks vardr. Bu mevsimin ikinci önemli hastalk grubu mide-barsak enfeksiyonlardr. Burada en önemli sebep, yaz mevsiminde insan çkartlarnda kuraklk sebebiyle üreme yetenei azalan mikroorganizmalarn nemle birlikte çoalmaya balamasdr dedi.

SOLUNUM SSTEM VE BAIRSAK

Solunum sistemine ve mide-barsaa yerleerek hastala sebep olabilen birçok mikroorganizmann olduunu belirten Mstk, Genel anlamyla her bir hastalk grubunun kendi içinde benzer klinik tablolar yapar gibi görünmesine ramen grup içindeki mikroorganizmalarn yapt hastalklarn sonuçlar ve tedavileri farkllk gösterir. Bu sebeple doktora bavurulmal nasl bir tedavi verilecei doktoru tarafndan hastaya bildirilmelidir diye konutu.

SONBAHAR HASTA ETMESN

Birçok mikroorganizmann solunum yolu, temas ve sindirim yolu ile bulaabilmesi mümkün olabildiine göre bu hastalklardan korunmann da mümkün olduunu belirten Mstk, çou mikroorganizma için henüz a gelitirilememitir. Grip, menenjit, tifo, rotavirüs gibi snrl sayda mikroorganizmalara kar a vardr. Burada en önemli ey hijyenik el ykamadr. çünkü eller aza, göze, deriye, ve yediklerimize farknda olmadan temas etmekte ve arac olarak mikroorganizmalar sindirim ve solunum sistemine tayabilmektedir. Nezle virüsünün sebebi yüzde 50den fazla ellerle bulamaktadr. Öksürük ve aksrrken dirsek içi ile az ve burunu kapatarak dier kiileri korumalyz. Kabuu olan meyveleri ykayarak ve kabuklarn soyarak, sebzeleri bol su veya sirkeli su ile ykayarak hazrlamalyz. Gerekli alarn yaplmas ve hijyenik el ykamann önemi çok büyüktür eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git