Tüp bebek tedavisinde aspirin kullanımına dikkat

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof.Dr. Cem Fıçıcıoğlu, tüp bebek tedavisinde aspirin kullanımına dikkat çekti.

Haberler 17.09.2018 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof.Dr. Cem Fçcolu, Tüp bebek tedavisi uygulanan kadnlar, hamile kalmalarna yardmc olmak için aspirine güvenemezler. Her gün alndnda, aspirin kalp krizi, pht ile ilikili darbeler ve dier kan akm sorunlar riskini düürebilir. Avantaj olmasna ramen, aspirin böbrek yetmezlii, kanama sorunlar ve baz inmeler gibi ciddi yan etkilere neden olabilir. dedi.

Prof.Dr. Cem Fçcolu, düük doz aspirinin rahimdeki kan akn artrabilecei ve dolaysyla IVF tedavisine yumurtalk tepkisinin ilerletilebileceinin düünülmekte olduunu kaydeden Prof.Dr. Cem Fçcolu, Bu nedenle daha önce tüp bebek tedavisine kötü yant veren kadnlara fayda salayabilir. Aspirinin, IVF gibi yardmc kavrama teknikleriyle kullanm hakknda önceki aratrmalar tutarsz olmutur. Baz çalmalar, aspirin tedavisinin gebelik oranlarn artrdn göstermitir; Dierleri, düük yapma riskini arttrdn belirttiler. Eer doktor aspirini almayacan önermise de, kadnn hala istemekte karar verse, o zaman bunu doktoruna bildirmesi önemlidir.

ASPRN KULLANIMI

Günümüzde popüler olmalarna ramen, in vitro fertilizasyon (IVF) / intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) baar oranlar düük kalmaktadr. IVF veya ICSI sonras taze embriyo transferi (ET) geçiren kadnlar arasndaki klinik gebelik oran, transfer bana% 20den% 45e deiir. VF ve ICSI tedavisinin sonucunu etkileyen balca faktörler ya, alnan yumurta says, embriyo kalitesi, transfer edilen embriyo says, embriyo transferibaars ve endometriyum alcldr.

nfertiliteye olas bir neden olarak suboptimal uterin perfüzyon önerilmitir. Bozulmu uterus kan akm embriyo implantasyon baarszlna neden olan endometrial reseptiviteyi azaltabilir. Düük doz aspirin, trombosit agregasyonunu azaltarak ve vazokonstriksiyonu inhibe ederek uterin ve ovaryan kan akn ve doku perfüzyonunu artrabilecei hipotezi ileri sürülmütür. Bu etki, IVF ve ICSI tedavilerinin sonuçlarn, endometrial reseptiviteyi ve blastosist implantasyonunu arttrarak artrabilir. Bununla birlikte, IVF geçiren kadnlarda düük doz aspirinin etkinliini destekleyen kantlar tutarszdr. Bir dizi bildiri, aspirinin faydal bir etkisini bildirmitir, ancak dierleri bu bulgular dorulamamtr. Daha önce yaplm randomize kontrollü çalmalar ve meta-analizler, sonuçsuz veya tutarsz sonuçlar göstermi veya implantasyon hz veya arter pulsatilite indeksi gibi dolayl sonlanm noktalarna odaklanmtr. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git