0-3 yaş grubu çocukları ekranla tanıştırmayın

Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Dinç, teknolojinin aşırı ve kontrolsüz kullanımına karşı aileleri uyararak, "0-3 yaş grubu ekranla tanışmamalı, 3-6 yaş arası 30 dakika, ilköğretim 45 dakika, ortaöğretim bir saat ve lise çağındaki gençler ise 2 saatten fazla ekran karşısında kalmamalı." ifadesini kullandı.

Haberler 09.09.2017 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Klinik Psikolog Dinç, yapt yazl açklamada, çocuklarn ve gençlerin ekran karsnda çok uzun zaman geçirdiklerine iaret etti. Televizyon sayesinde erken örenmenin söz konusu olduunu ancak bunun çocuklarda erken ergenlie de yol açabildiini vurgulayan Dinç, çocuklarn çocukluklarn yaamadan yetikinlerin dünyasna girdiklerinin altn çizdi.

Ergenliin uzamasnn en büyük nedeninin televizyon olduuna iaret eden Dinç, 12-13 yanda balayp 18 yanda bitmesi gereken ergenliin, bugün 9 yanda balayp 30 yana kadar sürebildiini bildirdi.

çocuklarn ve gençlerin ekran karsnda ideal kalma sürelerini de açklayan Dinç, açklamasnda, 0-3 ya grubu ekranla tanmamal, 3-6 ya aras 30 dakika, ilköretim 45 dakika, ortaöretim bir saat ve lise çandaki gençler ise 2 saatten fazla ekran karsnda kalmamal. ifadelerini kulland.

- 0-3 ya grubunda beyinde hasar riski

Ekran karsnda kalan 0-3 ya grubundaki çocuklarn beyinlerinde zarar olutuunu vurgulayan Dinç, unlar kaydetti:

Bu yalarda beyin geliimi çok hzl ilerliyor. Bu dönemde çocuklarn 5 duyu organlarn aktif ekilde kullanmamalar veya birini kullanmayp dierini daha fazla kullanmas, beynin gelimesinde skntya yol açyor. Ekranla kurulan ilikide 5 duyu organ kullanlmyor. Göz var, kulak var ama dokunmak, tatmak, koklamak yok. Bu organlar çalmad için beynin gelimesi skntl oluyor. Burada ebeveynlere önemli görevler düüyor. Anne-babann görevi, çocuu yetitirmek, hayata hazrlamak. Bebeklik döneminden itibaren çocuun zihinsel geliimine yönelik alternatifler gelitirilmeli, bu yönde yaplan çalmalar takip edilmeli, uygulamaya geçirilmeli. çocuun hayat iitsel, duyusal, hareket anlamnda zenginletirilmeli.

- Hayata adapte olmakta zorlanyorlar

Ekran bamllnn beynin fiziksel yapsn olumsuz etkilediini de açklayan Mehmet Dinç, çocuun ekran banda kalabilmesi için görüntünün 3 saniyede bir deimesi gerektiini vurgulad.

Görüntü bu kadar hzl deiirken hayatn ayn hzla akmamasnn çocuklar arttn ifade eden Dinç, çocuklarn bu süreçte normal ortama uyumda sknt yaadklarnn altn çizdi.

Dinç, ekran bamll olan çocuklarda dikkat eksiklii ve hiperaktivite bozukluu yaanmaya baladn belirterek, Hayatn günlük ritmine, yavalna alamyor çocuklar. Ondan sonra okula balayan bu çocuklar ders dinleyemiyorlar. Normal bir iliki kurmak istediklerinde iliki kuramyorlar. Her eyden çok çabuk sklyorlar. çünkü ekranda çok hzl geçen snrsz bir içerik var. Gerçek hayatn kurallarna adapte olamyorlar. deerlendirmesini yapt.

0-3 ya grubundaki çocuklarn ekranla tanmamas gerektiini vurgulayan Mehmet Dinç, açklamasnda u görülere yer verdi:

3 yandan sonra biz hep una bakar Süre nedir, içerik nedir? 3 yandan sonra süre ve içerii kontrol ettiimiz zaman verebiliriz. 3 yandan 6-7 yana kadar günlük yarm saati geçmeyen bir kullanm tavsiye ediyoruz. 3-6 ya arasnda 30 dakikay geçmesi çocua zarardr. Bu kullanmdan kastmz cep telefonundan yarm saat, bilgisayardan yarm saat, televizyondan yarm saat kullanm deil tabii ki... 24 saat içinde hepsinin toplam yarm saat kullanmdr.

Ana Sayfaya Git