1 kadehi bile öldürüyor!

Prof. Dr. Murat Aksun, "Metil alkolden yapılan bir kadeh sahte içki bile insanları zehirleyerek ölümüne neden olabilir." dedi.

Haberler 12.10.2020 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aksun, zmir ve Krkkalede metil alkol zehirlenmesi nedeniyle yaanan ölümlerle ilgili yapt açklamada, metil alkolün daha çok sanayide boya inceltici, cam temizleyici, antifriz ve parfüm yapmnda, kolay elde edilmesi ve ucuz olmas nedeniyle de kaçak içki üretiminde kullanldn ifade etti.

zmirde 2,5 yl önce yine metil alkol zehirlenmelerinin yaandn hatrlatan Aksun, metil alkol zehirlenmesinin hemen fark edilemediini, tablonun normal alkol almna bal olarak gelien sarholuk belirtileriyle kartrldn ifade etti.

Belirtilerin genellikle 10 ila 24 saat arasnda kendisini hissettirdiini anlatan Aksun, 10 saat sonra etil alkolün etkileri kaybolmaya balarken metil alkolde bilinç bulankl, ba ars, koma, görme bozukluu, özellikle de çift görme gibi rahatszlklar yaanyor. Bu yüzden bu tür belirtiler ortaya çktnda kiilerin her zamankinden farkl bir sarholuk yaadn fark edip hemen acil servise bavurmas gerekir. dedi.

Aksun, metil alkol zehirlenmesinde vücudun tüm organlar ve dokularnn zarar gördüünü, zamannda müdahale edilmezse körlük ve ölümün yaanabileceini belirtti.

1 KADEH BLE ÖLDÜRÜYOR!

Etil alkolde olduu gibi metil alkolün de kana kartn anlatan Aksun, Kan yoluyla karaciere gelen metil alkol, formaldehite ve sonra da formik aside dönümekte. Bu dönüüm etil alkola göre 5 kez daha yava meydana geliyor. Bu yava ykm, metil alkolün organizmada birikimine neden oluyor. diye konutu.

Tedavide en önemli etkenin hastaneye bavuru zaman ve alnan doz olduunu dile getiren Aksun, sözlerini öyle sürdürdü:

Metil alkolden yaplan bir kadeh sahte içki bile insanlar zehirleyerek ölümüne neden olabilir. 4-15 mililitre gibi çok düük dozlar bile zehirlenmeye neden olabilir, görme kayb oluturabilir. Tedavinin bir an önce balamas son derece önemlidir. Biz o süreçten sonra zamanla yaryoruz. Metil alkolün vücuttaki olumsuz etkisini gidermek için antidot olarak damardan etil alkol serumlar uyguluyoruz. Ayrca bu hastalar hemen diyaliz tedavisine de alarak zararl metabolitlerin vücuttan atlmasn salyoruz.

Aksun, hastanenin youn bakm ünitesinde metil alkol zehirlenmesi rahatszlyla 3 hastann bulunduunu, birinde görme bozukluu ve bilinç bulankl olduunu, bilinçleri tam kapal 2 hastaya ise diyaliz tedavisi uygulandn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git