1 kase aşureyi yakmak için!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı, kalori harcamalarının cinsiyete, kiloya ve tempoya göre değiştiğini belirtirken, ortalama 300-350 kalori olan bir kase aşureyi yakmak için yapabileceğiniz seçenekleri şöyle belirtti;

Haberler 16.09.2020 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Fatma Turanl, içerisine konulan eker miktar çok fazla olmad ve ar tüketilmedii taktirde aurenin bakl güçlendirmeden stresi azaltmaya dek birçok faydas olduunu belirterek Özellikle yaadmz pandemi dönemi nedeniyle oldukça stresli günler geçirdik ve geçiriyoruz. Stres ayn zamanda bakl da zayflatyor. Aure; içerisindeki tahllar, kurubaklagiller, meyve, ceviz ve badem gibi yal tohumlarla hem strese kar yardmc oluyor, mutluluk veriyor hem de bakl güçlendirip vücut direncini artryor. Ancak bir kase aure, içerisindeki malzemelere göre deimekle birlikte yaklak 300-350 kalori arasnda olduundan dolay ölçüyü kaçrmamak gerekiyor diyor. Beslenme ve Diyet Uzman Fatma Turanl, aurenin 5 faydasn anlatt, 1 kase aureyi yakmak için yapabileceklerinizi sralad, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Strese bal artan tatl isteini karlyor

Altmz yaam ve çalma eklinden çok farkl bir düzene geçtiimiz bu dönemde stres düzeyimiz oldukça yükseldi. Stres kiilerde yeme eklini etkiler, en çok da tatl yemeye yönlendirir. Bu dönemde fazla miktarda tatl attrmalklar tüketme eilimi olur. Aure içine katlan malzemeler nedeniyle çok salkl ve tokluk hissi yaratacak iyi bir tatl seçeneidir ki erbetli ve ya içerii çok olan tatllar yerine tercih edilmesi önerilir. Fakat aure çok ar eker konularak piirilmi ise içerdii kalori miktarnn da yüksek olaca unutulmamaldr.

Kalp ve damarlar koruyor

Aure yaplrken kullanlan malzemeler bitkisel protein içerir, dolaysyla kolesterol içermezler. Bu nedenle kolesterolü yüksek olanlar ve kalp damar hastal olanlar rahatlkla tüketebilirler. Ayn zamanda içindeki kuruyemiler içerdikleri iyi yalar sayesinde kolesterol dostu yiyeceklerdir. Ayrca kurubaklagiller çözünebilir ve çözünemez lifler bakmndan zengin gdalardr. çözünebilir lifler kolesterolün bir miktarn balayarak dk ile atlmasna yardmc olur, damarlar koruyucu etki gösterir.

Tokluk hissini artryor

Baklagiller ve tam tahllar iyi birer lif kaynadr. çözünebilir lifler suyu tutarak barsakta youn jel oluturup gdalarn sindirim ve emilimini yavalatrlar; bu da itah azaltp uzun süreli doygunluk hissi yaratr. Bunun birçok metabolik faydalar vardr. Aurenin içine koyulan eker miktar çok az olursa kalori içerii de azalaca için kilo kaybna destek olabilir.

Barsak dostu yiyecektir

ehir hayatnn youn ve hareketsiz yaam ekli ve fast food tüketiminin fazla olmas nedeniyle çou insan barsak sorunlar yaamaktadr. Oysa salkl barsak ve mikrobiyota; baklktan kalp damar hastalklarna ve depresyona kadar bir çok salk sorunu açsndan önemli bir sistemdir. Aure içerdii tahllar, kurubaklagil, kuru meyveler ve kuruyemiler nedeniyle posa açsndan oldukça zengin bir gdadr, kabzlk sorununa iyi geldii gibi barsaa probiyotik salayarak mikrobiyotay destekler.

Bakl kuvvetlendiriyor

Beslenme ve Diyet Uzman Fatma Turanl Covid-19 pandemisini yaadmz u aylarda baklmzn güçlü olmasnn ne kadar önemli olduunu çalmalar göstermitir. Baklk sistemimizin etkili olarak çalabilmesi için gerekli olan B grubu vitaminler, C, E vitamini, demir, çinko, selenyum, magnezyum, betakaroten, folik asit, proteinler ve posa gibi besin ögelerinin çounu aureye katlan malzemeler salamaktadr. Bu zengin gda maddesinin tüketilmesi salkl beslenmeye ve baklmzn iyi çalmasna destek olacaktr diyor.

Ana Sayfaya Git