"1 milyondan fazla hasta bakıcıya ihtiyaç var"

17 milyona yaklaşan yaşlı, hasta, engelli gibi kısa dönem evde yatan hasta, yaşlı merkezleri ve çocukluk çağı hastalıklarda bakım olmak üzere Türkiye'de ilk defa hasta bakım adayları uluslararası eğitime alınacak

Haberler 02.12.2016 - 09:48 Son Güncelleme : 02.12.2016 - 10:28

Salkl Toplum Dernei Bakan Serpil Keskin, 1 milyondan fazla hasta bakcya ihtiyaç olduunu belirterek, 5 yl içinde 3 milyon hasta bakc ve salk müfettii yetitirmeyi amaçlyoruz. Her yl en az 300 bin hasta bakc yetitireceiz. Bu eitimlerle var olan hasta bakc açn kapatm olacaz. dedi.

Salkl Toplum Dernei ile Milli Eitim Bakanl Hayat Boyu Örenme ve Mesleki Teknik Eitim Genel Müdürlüünce 2013te imzalanan, Hasta ve Yal Bakm Uyumu Protokolü kapsamnda balatlan saha çalmalar devam ediyor.

Salkl Toplum Dernei Bakan Keskin, bugünkü rakamlara göre Türkiyedeki eitimli hasta bakc saysnn yetersiz olduunu ve bununla ilgili 3 yldr çaltklarn söyledi.

Bu yl sonuna kadar bin kiiye eitim vereceklerini ifade eden Keskin, ön çalmann ardndan eitimlerin aralk aynda anlurfann Ceylanpnar ilçesinde balayacan, srasyla Gaziantep, zmir, Bursa, Trabzon, stanbul ve Ankarada devam edeceini dile getirdi.

Tüm hasta bakclarnn uluslararas kalite belgesi olacan aktaran Keskin, Hasta ve bakm sorununu en alt düzeye çekip güvenilir bir bakm hizmeti salanacak. Salk müfettileri de hasta bakclarn sürekli kontrol ve takip edecekler. diye konutu.

Bir milyondan fazla hasta bakcya ihtiyaç olduuna dikkati çeken Keskin, 5 yl içinde 3 milyon hasta bakc ve salk müfettii yetitirmeyi amaçlyoruz. Her yl en az 300 bin hasta bakc yetitireceiz. Bu eitimlerle var olan hasta bakc açn kapatm olacaz. 17 milyona yaklaan yal, hasta, engelli gibi ksa dönem evde yatan hasta, yal merkezleri ve çocukluk ça hastalklarda bakm olmak üzere Türkiyede ilk defa hasta bakm adaylar uluslararas eitime alnacak. ifadelerini kulland.

- En az 2 bin lira maa alacaklar

Keskin, hasta bakm yapacaklarda en az lise mezunu ve 18 ila 40 yalar arasnda olma artnn arandn, adaylarn uluslararas testlerden geçirilerek eitime alnacan dile getirdi.

Adaylarn bin 865 saatlik teori ve uygulama dersleri alacaklarn belirten Keskin, i bilen, kendine güvenen profesyonel hasta bakclar yetitireceiz. Hasta bakclarn insani ve vicdani yönü kuvvetli olmak zorunda. deerlendirmesinde bulundu.

Keskin, hasta bakc maa balangcnn ise 2 bin lira olacan, bakm süresi ve hastalklara göre maalarn deiiklik göstereceini anlatt.

Almanya, Hollanda ve Finlandiya gibi ülkelerde uzman hasta bakclk uygulamasnn olduunu, balatacaklar eitimlerin ise Türkiyeye özgü bir modeli içereceini ifade eden Keskin, öyle konutu:

Türkiyede, u an 10 milyona yaklaan yal, 13 milyona yakn engelli mevcut. Bugün hastalarn bir ksm köylerde, bir ksm ehirlerde yaamaktadr. Hasta bakclarn acil olarak devreye girmesi arttr. Eitim alan hasta bakclar sayesinde hastann tedavi ve bakm kalitesi artacak. Hasta bakclar, hastann bir an önce salna kavumasnda önemli bir etken olacaklar.

Keskin, hazrlanmakta olan kanun tasarsyla hasta bakclarnn artk standart hala geleceini dile getirerek, tüm hasta bakclarn evde, hastanede, yal ve engelli merkezlerinde kontrol edileceini kaydetti.

Ana Sayfaya Git