10 adımda çocukları ev kazalarına karşı koruyun

Çocuklar, özellikle de yaşı küçük olanlar günlük zamanlarının büyük bir bölümünü ev içinde geçiriyor. Çocukların ev içindeki davranışların neden olabileceği sonuçları öngörmemek ise, onların ev kazaları riski ile karşılaşma ihtimalini artırıyor. Ev kazalarının önlenmesinde anne, baba ve bakıcıların yeterince bilinçli olması gerekiyor.

Haberler 18.12.2019 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Bölümünden Uz. Dr. Turgay Deniz, çocuklarn evlerde geçirebilecei kazalar ve alnabilecek önlemler hakknda bilgi verdi.

EV KAZALARI GDEREK ARTIYOR

Ev kazalarnda genellikle zeminin kaygan ve slak olmas, yerde oyuncak ve dier yabanc cisimlerin bulunmas özellikle küçük çocuklarn dümelerine zemin hazrlamaktadr. Pencere ve balkon kaplarnn kontrolsüz bir ekilde açk tutulmas, çocuun yatann çevresinde korkuluk bulunmamas yaam tehdit edici kazalara yol açmaktadr. Besin ve ilaç zehirlenmeleri, deterjan, kireç çözücü gibi ev kimyasallarla çocuklarn temas da zehirlenmelerin en önemli nedenleridir. Bu ve bu ekilde ortaya çkan çeitli ev kazalar nedeniyle Türkiyede, son 5 ylda 120 bin çocuk ev kazas sonucu hastaneye kaldrlm ve bunlardan 2 bini hayatn kaybetmitir.

SOUKKANLILIINIZI KORUYUN

Yaanan kazalar srasnda öncelikle yapmanz gereken ey panik yapmayp soukkanllnz korumanzdr. çocuunuzu güvenli bir ekilde kaza ortamndan uzaklatrdktan sonra bata 112 olmak üzere ilgili acil numaralar arayarak profesyonel destek aln ve onlarn önerileri dorultusunda hareket edin. çünkü çocuunuz bamsz yürümeyi örenene kadar gözetim altnda tutulmaldr.

çOCUUNUZUN GÜVENL çN

Acil gerekli olabilecek salk kuruluu, zehir danma merkezi, itfaiye ve güvenlikle ilgili numaralar telefonunuzda kaytl bulundurun.

Solunum yoluna kaçabilecek fndk, fstk, leblebi, eker gibi yiyecekleri ve küçük parçal oyuncaklar çocuklardan uzak tutun.

Bata ilaçlar olmak üzere çocuunuza zararl olabilecek kimyasal maddeleri kapal olarak ve çocuklarn ulaamayaca yerlerde saklayn.

Küçük çocuklar evde yalnz brakmayn ve 12 yandan küçük kardei ya da bir baka çocua emanet etmeyin.

Evde ve arabanzda küçük bir acil yardm kiti bulundurun.

Özellikle eski binalardaki elektrik donanmlarnn gerekli güvenlik standartlarn karladndan emin olun; prizlerin çocuklar için tehlike oluturmayacak ekilde monte edilmi olmasna dikkat edin. Evinizde duman alarm olmasn salayn.

Ütü, stc, frn, blender gibi elektrikli ev aletlerinin filerinin aktif kullanm dnda çekili olduundan emin olun.

Kibrit, çakmak gibi yangna yol açabilecek aparatlar küçük çocuklardan uzak tutun.

çocuklarnz kaygan ve slak zeminlerde yalnz brakmayn.

Elinizde scak bir içecek varsa ya da bununla birlikte kesinlikle çocuunuzu kucanza almayn. Yiyecek ve içeceklerin scakln kontrol etmeden bebeinize vermeyin.

Ana Sayfaya Git