10 altın kural

Sıcak yaz günlerinde hastalığı akla getirmeyenleri, 'yaz gribi' pusuda bekliyor. Yazın havadaki ozon miktarının artması nedeniyle hastalık kendini gösteriyor ve kişileri tatilde yakalayabiliyor. Bu nedenle yaz mevsiminde de tedbirli olmak gerekiyor. Burun akıntısı, ses kısıklığı, terleme hatta ateşle ortaya çıkan yaz gribini, klimanın doğru kullanılmaması da tetikliyor.

Haberler 17.07.2019 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Op. Dr. Ouz Ylmaz, yaz gribinden korunmann yollarn anlatt.

Yazn hastalk olmaz demeyin

Yaz gribi, sonbahar ve k mevsiminde görülenden farkl olarak, saman nezlesine benzer ekilde ve havadaki parçacklara kar gelien bir çeit alerji eklinde ortaya çkmaktadr.

Havadaki alerjik reaksiyona sebep olabilen faktörler; kiinin vücut direncinin dümesi, klima tozlar, plajlar ve toplu yaanlan yerlerde zaman geçirilmesine bal olarak yazn da grip tipi virüs enfeksiyona yol açabilmektedir.

Kn kullanlan ilaçlar yaz gribi için uygun deil

Grip ile benzer belirtiler gösterse de hastaln sebep olduu organizmalar gribe göre çok farkldr. Öncelikle bu hastalk kiiden kiiye bulamaz. Hastalk mikrobu; su tesisatlarnda, soutma kulelerinde ve havalandrma sistemlerinde çoalarak yaylr. Bu cihazlarn içinden geçen su zerreciklerinin solunmas veya istem d nefes yollarna kaçmas ile kendini gösterir. Günler içinde kii yava yava hastalanmaya balar. Yaz gribinde, k gribi ve souk algnlnda kullanlan ya da çevreden tavsiye edilen ilaçlar kesinlikle kullanlmamal, mutlaka bir kulak burun boaz uzmanna bavurulmaldr.

Yaz gribinden korunmak mümkün!

1. Dengeli beslenin,

2. Dier hava kirliliine neden olan etkenlerden uzak durarak ksmen korunun,

3. Bu dönemde diyet yapmayn,

4. Bol su ve sv tüketin,

5. çok souk/buzlu su vb. içecekler tüketmeyin,

6. Meyve ve sebze arlkl beslenin,

7. Uyku ve istirahate dikkat edin,

8. Günein altnda fazla kalmayn,

9. Vücut direncini artrmak için spor yapmay ihmal etmeyin,

10. ikayetler artt takdirde zaman kaybetmeden bir uzmana bavurun.

Klimay ara ara kapatn, sonra tekrar açn

Yazn klima kullanm genel olarak minimum düzeyde olmaldr. Ancak klima kullanlmas gerekiyorsa, klimann sk sk kapatlmas bir süre bekledikten sonra tekrar açlmas, hafif ama kesintisiz birkaç saat çaltrlmas, scaklk ayarnn çok düürülmemesi, ideal serinlii elde edecek ekilde kurulmas, bakmlarnn düzenli olarak yaptrlmas ve filtrelerinin zamannda yenilenmesi çok önemlidir. Uyunacak olan odann pencere yoluyla havalandrlmas, klima ile serinletilmesinden daha salkldr.

ikayetler ciddiye alnmal

Atele seyreden bu tip yaz gribi veya enfeksiyonlarnn belirtileri, bazen sessizce oluan ve her zaman klasik ekilde görülemeyen zatürree (pnömoni), bronit ve dier virüs enfeksiyonlar ile kartrlabilir. Bu nedenle yaz mevsimindeki ishal vakalarnn altnda herhangi bir bakteri veya amip gibi bir etken olup olmad, dier ateli souk algnl gibi durumlarda da baka bir virüs veya enfeksiyonun varlnn bulunup bulunmad ayrc tan yönünden aratrlmaldr.

Ana Sayfaya Git