10 bin adımın 10 önemli faydası

Gelişen teknolojiyle birlikte artan hareketsiz yaşam şekli çağımızın en önemli sorunlarından biri. Öyle ki hareketsiz yaşantının tetiklediği hastalıklar nedeniyle yılda yaklaşık 5 milyon kişi hayatını kaybediyor.

Haberler 09.05.2017 - 08:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Ahmet Karabulut günde atlan10 bin admn en bata kalp olmak üzere tüm vücuda azmsanmayacak kadar olumlu faydalarn sralad, önemli önerilerde bulundu.

1. Kalp krizi riskini düürüyor

Günlük 10 bin admn en büyük faydalarndan biri kolesterol dengesini düzenlemesi. Özellikle trigliserid olarak adlandrlan kandaki ya seviyesi de sadece adm atarak düürülebiliyor. Damarlar koruyan ve HDL denilen koruyucu kolesterolü yükseltmenin de en geçerli yolu yine düzenli yürüyü yapmaktan geçiyor. Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Ahmet Karabulut yüksek tansiyonun temel tedavilerinden birinin de günlük 10 bin adm atmak olduuna dikkat çekerek unlar söylüyor Yürüyüler sayesinde damar sertlii önlenebiliyor, kolesterol deerlerinde dengelenme, diyabet ve tansiyon deerlerinde düme salanyor. Tüm bu olumlu etkiler de kalp krizi gelime riskini yüzde 20lere varan oranda azaltabiliyor.

2. Diyabeti geciktiriyor

Günde düzenli olarak atlan10 bin adm insülin direncini krp diyabetin gelime riskini azaltabiliyor. nsülin direncinin krlmas sonucu kan ekeri düzene giriyor ve özellikle ailesel diyabet hastal olan kiilerde diyabetin ortaya çkmasn geciktiriyor. Diyabet hastal olanlarda da düzenli yürüyü ilaç ve insülin ihtiyacn azaltabiliyor.

3. Kansere kar kalkan oluyor

Günde 10 bin adm atmak ayn zamanda kansere yakalanma riskini de azaltyor. Örnein barsak hareketlerinin düzenlenip hzlanmas sayesinde barsak kanseri riski azalrken, kilo verme ve östrojen hormon seviyesindeki düzenlemeyle de rahim ve meme kanseri riskinde düü oluyor. Ayrca yürüyü sayesinde vücudun baklk sisteminin güçlenmesi bu riskin azalmasnda etkili oluyor.

4. Kilo vermeye katk salyor

Obezite çamzn en önemli salk sorunlarndan biri. Kilo vermenin temel mekanizmas ise kalori yakmaktan geçiyor. Diyet ile kstlanan kalorilerin yanna 10 bin adm eklediinde günlük ortalama olarak 500 kalori daha fazla yaklyor. Bu sayede kilo vermek oldukça kolaylayor.

5. Depresyona iyi geliyor

Günde 10 bin admla beyinden salglanan endorfin ve seratonin gibi maddeler stresi azaltyor. Depresyonda kullanlan ilaçlarn çounluu beyindeki bu maddelerin seviyesini arttrarak etki gösteriyor. laç kullanmakszn günde atlan 10 bin admla depresyon belirtilerinde belirgin azalma olurken, dikkat ile konsantrasyon yetenei de artyor.

6. Alzheimer riskini düürüyor

Yaplan çalmalara göre, günlük düzenli adm atan kiilerde felç riskinde de azalma oluyor. Bunlarn yan sra beyin salnn güçlenmesine bal olarak erken bunama ve Alzheimer gibi hastalklarn gelime riski de azalyor. Buna neden olarak düzenli spor ile beyindeki alglama ilevinin güçlendii ve yalanmaya bal gelien sinir hücreleri arasndaki balant kaybnn azald gösterilmi.

7. Uykuya dalmay kolaylatryor

Kaliteli uyku vücudun en önemli detoks yöntemi olarak nitelendiriliyor. Ancak çamzn getirdii esnek olmayan çalma koullar, youn stres ve gürültü kirlilii gibi sorunlar ba edilmesi oldukça zor olan uykusuzluk problemini de beraberinde getiriyor. Uykusuzluk yaandnda çözümü hemen ilaçta aramamak gerekiyor. çünkü yaplan çalmalarda günlük 10 bin adm atmann uykuya dalmay kolaylatrd ve uyku kalitesini arttrarak daha derin uyunmasn salad gösterilmi. Uyku öncesi yaplacak yürüyüler ise vücudun enerji seviyesini arttraca için uykuya dalta gecikmelere yol açabiliyor. Bu nedenle yürüyülerin uyku öncesi yaplmas ise önerilmiyor.

8. Osteoporozdan koruyor

Günlük olarak atlan 10 bin adm kas ile eklemlerin güçlenmesini salyor. Ayn ekilde kemik yapsn da güçlendirip kemiklerde kalnlamay salyor. Bu sayede osteoporozun önlenmesinde yararl oluyor.

9. Baklk sistemini güçlendiriyor

Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Ahmet Karabulut yürüyüün salad önemli faydalarndan birinin de baklk sistemini güçlendirmesi olduunu söylüyor. Hzlanan metabolizma ve kan akmyla birlikte baklktan sorumlu hücreler bütün vücuda dalarak iltihabi olaylar basklyor. Güçlü bir baklk sistemi vücudun virüs ve bakterilerle daha kolay savamasn salyor. Böylelikle birçok hastala yakalanma riski azalyor ve vücuttaki kronik gezici arlar hafifliyor.

10.Cinsel istei artryor

Günde 10 bin adm atmann cinsel aktiviteyi ve cinsel istei arttrd gösterilmi. Yürüyüün bu etkiyi vücuttaki enerji seviyesini yükseltmesiyle birlikte beyin ve damarlardan kana karan yararl hormon ile proteinleri daha fazla salglamas sayesinde yapt düünülüyor.

Ana Sayfaya Git