10 maddede Ramazanda yapılmaması gerekenler

Ramazan ayının henüz başlarında olduğumuz şu günlerde uzun açlık süresi nedeniyle iftar, sahur ve bu iki öğün arasında geçirilen süredeki yeme içme düzeni oldukça önem taşıyor. Yavaşlayan metabolizmadan etkilenmemek, enerji dengesini ve konsantrasyon dengesini sağlamak için yapılması gerekenler gibi yapılmaması gerekenler de var.

Haberler 07.05.2020 - 01:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Klinik Psikolog ve Uzman Diyetisyen Merve Öz, Ramazan aynda yaplmamas gereken 10 maddeye dikkat çekti.

1- SAHURA KALKMADAN ORUç TUTMAYIN

Ramazan Aynda sahura kalklmadnda vücut çok uzun süre aç kalyor. Bu durum kas ykmna neden olduu gibi metabolizmann yavalamasna da neden oluyor. Kilo alnmasndaki en önemli etkenlerden birinin yavalayan metabolizma olduunu söyleyen Dyt. Merve Öz, Metabolizmann hzlanmas için olabildiince fazla öün yapmak gerekiyor. Ramazanda iftar, ara öün ve sahur olmak üzere en az 3 öün eklinde beslenmelisiniz dedi.

2- FAZLA KARBONHDRATLI VE FAZLA YALI BESLENMEYN

ftarda ve sahurda kalorili kahvaltlklar tüketmemek gerektiini belirten Dyt. Öz, konuyla ilgili unlar söyledi: Kahvaltlk olarak; reçel, çikolata, bal, pekmez, yal peynirler yerine beyaz peynir, domates, salatalk, yeillik, miktarn abartmadan zeytin tüketilmelidir. Yumurta, hem çok kaliteli bir protein kayna olmas hem de tok tutucu özelliinden dolay tercih edilmelidir. Sahurda ve iftarda kzartma ve hamur ii tüketilmemelidir. Özellikle sahurda tüketilen kzartma ve hamur i yatmadan önce yenilip yatld için sindirim güçlüüne ve mide rahatszlna neden olabilmektedir. Ayrca, metabolizmann gece yavalad düünüldüünde gece yenilen ekstra kalorili yiyecekler kilo almaya neden olacaktr.

3- PLAV VE MAKARNA TÜKETMEYN

En kaliteli karbonhidrat ekmek olduundan pilav, makarna ve bulgur pilav yerine ilk tam buday ekmeinin tercih edilmesi gerekiyor. Tam buday ekmei gibi kaliteli ekmeklerin hem doygunluu artracak hem de kan ekerinde ani artlara neden olmayacan belirten Dyt. Merve Öz lla pilav, makarna ve bulgur pilavndan birini yiyecekseniz tercihinizi bulgur pilav yönünde kullanmalsnz. 3 yemek ka pilav, makarna ve bulgur pilavn, 1 dilim ekmek yerine sayabilirsiniz dedi.

4- BEYAZ EKMEK YA DA PDE TÜKETMEYN

Ramazanda en çok tüketilen ürünlerin banda pide geliyor. Öz, pidenin beyaz ekmek olduundan, kan ekerinde ani arta neden olacan ve lezzeti nedeni ile tüketim snrlarnn alabileceini söyleyerek öyle konutu: Bu nedenle pide yerine en kaliteli karbonhidrat olan ekmek tüketilmeli. Fakat tüketeceiniz ekmek; tam buday, siyez, tam tahll, çavdar ekmei olmaldr. Kanszlk problemi yaanmyorsa kepek ekmei de tüketilebilir.

5- FTARDA HEMEN ANA YEMEE YÖNELMEYN

Beynimize doyma sinyalinin 20 dakika sonra geldiini hatrlatan Merve Öz, bu nedenle orucu açp çorba içtikten sonra 15 dakika ara verilmesi gerektiini belirtti ve Ana yemee bu aradan sonra geçin. ftarda yemek öncesi ara vermek, yava yemei salad gibi porsiyon kontrolünü de kolaylatryor. Ayrca balangc çorbayla yapmak doyma hissinin balamasn ve kan ekerinin ani yükselmesine engel oluyor dedi.

6- SALATASIZ FTAR SOFRASINA OTURMAYIN

Salata mide hacmini doldurarak kalorili yiyeceklerden çok yemeyi engelleyebiliyor. Ayrca salatadan alnacak lif barsak tembelliinin de rahatlamasna yardmc oluyor. Salatanza mutlaka 1 tatl ka ya ekleyin. çünkü yada çözünen vitaminleri alabilmek için de salataya 1 tatl ka ya eklemek gerekiyor. Ancak daha fazla ya ya da sos salatann kalorisini yükseltir.

7- TATLIYI FAZLA KAçIRMAYIN

ftarn açlmasyla birlikte birçok kii için tatl vazgeçilmez oluyor. Diyetisyen Öz, tatldan alnacak kalori yerine, vitamin ve mineral deposu meyve tüketmek gerektiini söyleyerek, Tatl tüketecekseniz eer, erbetli tatllar yerine sütlü tatl veya dondurma tüketiniz. Ama tüketeceiniz meyveyi ya da tatly hemen yemek sonrasnda tüketmek yerine 2 saat ara vererek tüketmelisiniz dedi.

8- KAS ERTMEYN

Protein yetersiz tüketildiinde kas erimeleri meydana gelebiliyor. Bu nedenle Ramazanda da protein ihtiyacnn karlanmas önem tayor. ftarda, sahurda ya da ara öünlerde protein kayna olan; süt ve süt ürünleri tüketilebilecek besinler arasnda yer alyor. Ara öün olarak evde meyveli yourt hazrlamak da doru bir tercih. Bu sayede tatl ihtiyacn gidermek mümkün olabiliyor. Ayrca, barsak tembelliini azaltmak ve gerekli proteini almak için kefir tüketmek de yarar salyor.

9- SUSUZ KALMAYIN

Uzun saatler oruç tutuluyor ve vücut susuz kalyor. Bunu önlemek için iftar ile sahur aras 10-12 bardak su tüketmek gerektiinin altn çizen Öz, unlar söyledi: ftardan sonra kahve ve çay içildiinde vücuttan su atmn hzlandrarak vücuda zarar veriyor. Ramazan ay boyunca olabildiince çay ve kahve tüketiminizi azaltnz. çaysz ve kahvesiz olmaz diyorsanz, almanz gereken miktarda suya ek olarak içtiiniz her bardak çay ve her fincan kahve için ekstra su tüketiniz. Eer tansiyonunuz yoksa ve sodann size herhangi bir zarar yoksa içecek olarak soda içebilirsiniz. Soda ile birlikte bütün gün kaybedilen mineral aç kapanacaktr.

10- HAREKETSZ KALMAYIN

Karantina günleri ile birlikte hareketlerimizin iyice azaldn ancak bunu önlemenin mümkün olabileceini söyleyen Diyetisyen Merve Öz, Fakat evde kendinizi çok zorlamadan fiziksel aktiviteyi artrmak için hazrlanm videolar izleyebilirsiniz. Lütfen temiz havada bol bol yürüyü yapacamz günleri beklerken hareketsiz kalmayn diyerek sözlerini noktalad.

Ana Sayfaya Git