“10 yılda bir salgın bekleniyor”

Türkiye'yi de korkutan ve kıtalara yayıldığı için pandemik bir salgın olarak kabul edilen 2009 yılındaki domuz gribi virüsünün kış ayları ile birlikte yeniden görülmeye başlandığı belirtiliyor.

Haberler 06.01.2020 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Klinik Mikrobiyoloji Uzman Prof. Dr. Meral Sönmezolu domuz gribi diye adlandrlan grip türünün ilk kez 2009 ylnda salgnla ortaya çktn ve sonrasnda 10 yl içinde kiilerin virüse kar baklnn arttn açklad. Ancak 10 ylda bir ekil deitirmi ve insanlarn baklnn olmad bir virüs ile baka bir salgn olmasnn beklendiini ifade eden Prof. Dr. Sönmezolu 65 ya üstü, kronik hastal olan, bakl zayf olan bireylerin a yaptrmasnn yaam kayb riskini azaltacan belirtti.

OCAK AYINDA SALGIN BEKLYORUZ

Klinik Mikrobiyoloji Uzman Prof. Dr. Sönmezolu Aralk aynn son haftasnda snn da dümesiyle birlikte grip salgn beklediklerini belirtti ve çeitli uyarlarda bulundu: Grip salgn Kuzey Yarm Küre ülkelerinde, Türkiyede de Aralk aynn son haftasnda balar. Ocak ve ubat aylarnda çok daha fazla görürüz, Mart ayndan itibaren de azalmaya balar. Her zaman olduu gibi vakalarmz balad. u anda salgn boyutunda deil ama Ocak ay banda salgn boyutuna geçmesini bekliyoruz ama u anda grip balad diyebiliriz. Solunum yolu enfeksiyonlarnn çou bir haftada kendiliinden düzelen hafif ate, boaz ars, öksürük ve halsizlikle görülürken grip ya da tp terimi ile influenza ar seyreden bir hastalktr.

10 YILDA BR YEN BR VRÜS GELR, BU SENE BEKLYORUZ

2009 ylnda tüm dünyay etkileyen domuz gribi salgn hakknda konuan Prof. Dr. Sönmezolu, Domuz gribi diye adlandrlan grip türü ilk kez 2009 ylnda salgnla ortaya çkmt. Meksikada balad 6 ay sonra Türkiyeye gelmiti. Dünyay gerçekten kasp kavurdu. O zamana kadar görülen grip virüslerinden farklyd ve önce domuz çiftliinde ortala çkt ve sonra insanlara geçi özellii gösterdii için domuz gribi denmiti. Ar geçirildi ve birçok kii öldü. Genellikle bu tip pandemilerden 10 yl sonra yepyeni bir virüs ile salgnlar balar. Belki pandemi olmaz ama salgn boyutuna ular her zaman. O nedenle biz bu sene biraz daha önem veriyoruz. Bu yl yeni bir virüs gelecek ve insanlarn baklnn olmad bir virüs ile karlap yine salgn boyutunu aabileceine dair bir beklentimiz var.

AI KARITLII TÜM TOPLUMU ZAYIFLATIYOR

A kartlnn tüm toplumu zayflattn belirten Prof. Dr. Meral Sönmezolu, bunun sadece a olmayan kiileri deil tüm toplumu etkilediini belirtti ve Birkaç kiinin a olmas arkasnda 100, 200 kiiye de koruyor. Kimse alanmazsa bariyerler kalkyor ve herkes duyarl hale geliyor. O nedenle ay yani elimizdeki en büyük silah kullanmamz lazm dedi. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Prof. Dr. Sönmezolu, ayrca 2010 ylndan sonra grip alarnn içine domuz gribine kar da koruyan bir a koyulduunu ve o dönemden itibaren a olanlarn domuz gribine kar da korunduunu söyledi.

KMLER AI OLMALI?

Risk gruplarndaki kiilerin grip virüsü nedeniyle daha fazla komplikasyon yaadn ve yaam kayb riskinin bu gruplarda daha fazla olduunu belirten Prof. Dr. Meral Sönmezolu, risk grubunda ve a olmas gereken kiileri ise öyle sralad:

- 65 ya üstü ve hiç rahatszl olmayan

- 65 yan altnda kronik hastal olan

- Steroid kortizon kullanlar

- Kalp hastal olanlar

- Böbrek ve akcier hastal olanlar

- Küçük çocuklar, gebeler, uzun süre aspirin kullananlar

- Bakm evlerinde kalanlar

HAPIRANLARIN DOKUNDUU YERDEN DE HASTALIK BULAIYOR

Grip virüsü tayan kiinin 1 metre yaknnda bulunmann ya da dokunduu yerlere dokunmann da virüsü yaydn ifade eden Prof. Dr. Sönmezolu sözlerine öyle devam etti: nfluenza virüsü hasta kiiden mutlaka duyarl kiiye bulayor. Hasta olan kiinin haprmas ya da konuurken 1 metre yaknnda bulunmas ve haprdktan sonra eliyle ald solunum sekresyonlarnn dokunduu yerlere duyarl kiinin de dokunmasyla bulayor. Burada hijyen çok önemli. K aylarnda özellikle çocuklarn ellerini sk ykamas gerekiyor. Öksüren ve hapranlarn elleriyle azlarn kapatmamas gerekiyor. Eer hiçbir ey bulamyorsa dirseine veya eldiveni ile azn kapatarak haprmas çok önemli.

Ana Sayfaya Git