100 çocuktan 3'ü skolyoz

Türkiye'de skolyozun (omurga eğriliği) görülme sıklığını ortaya koymak için 17 bin çocuk üzerinde ilk kez yapılan araştırmada her 100 çocuktan 3'ünün skolyoz olduğu ortaya çıktı.

Haberler 25.02.2019 - 11:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl ve Haliç Üniversitesinin de yürütücü olduu çalma ile 2017 ylnda 10-15 ya grubunda orta örenime devam eden Türkiyedeki her seviyeden kura usulüyle belirledii 85 okulda 17 bin çocuk üzerinde Adölesan diyopatik Skolyoz Prevelans aratrmas gerçekletirdi. Aratrmaya göre her 100 çocuktan 2,5 veya 3ü skolyoz. Yine ayn aratrmada skolyozun kz çocuklarnda erkek çocuklarna göre daha fazla görüldüü tespit edildi.

100e yakn fizik tedavi uzman ve fizyoterastin katlmyla Türkiyede ilk kez yaplan aratrma ekibinde yer alan Fiziksel Tp ve Rehabilitasyon Uzman Prof. Dr. Hürriyet Gürsel Ylmaz, aratrmayla skolyozun Türkiyedeki görülme skln ortaya koymay amaçladklarn söyledi. Erken tannn ve ailelerdeki farkndaln önemine vurgu yapan Prof. Dr. Ylmaz, En sk görülme ya 9-10 ya. 10-15 ya arasndaki sklk dünyada yüzde 2-3 civarnda. Yani her çocuktan 2 veya 3ünde skolyoz var. Aratrmalar da bu verileri destekliyor. Farkndalk ne kadar çok artrlrsa erken tan gerçekletirilir. Özellikle ailelere çocuklarnn omurgalarn düzenli aralklarla kontrol etmelerini tavsiye ediyorum dedi.

OMURGADA 10 DERECENN ÜZERNDEK ERLE DKKAT

Ergenlik döneminde skolyoz riskinin artn belirten Prof. Dr. Ylmaz, 10-15 ya arasnda çocuklarda skolyoz sk görülüyor, erkan tan tedaviyi hzlandryor. Ergenlik dönemin skolyoz olma riski artyor.Omurgada saa veya sola doru 10 derecenin üzerine radyolojik olarak saptanan eirlie skolyoz diyoruz. 10 ile 20 derece aralndaki erilikte hastalar izleyerek takiplerini yapyoruz. 20-40 derece arasndaki eriliklerde çocuklarda korse ve egzersiz tedavisini uyguluyoruz. 45 derece ve üzerindeki eirlikte ise cerrahi müdahale gerekiyor diye konutu.

SKOLYOZ SIKLIKLA 10 YAINDA BALIYOR

Nedeni bilinmeyen skolyozlara idiyopatik skolyoz denildiini aktaran Prof. Dr. Ylmaz, En skla skolyoz 10 ya civarnda balyor. çünkü bu yalarda çocuklar hzl büyüme dönemine giriyor. Skolyozun da bu hzl büyüme döneminde hormonal ve geliimsel deiikliklerle ortaya çkt öne sürülüyor. Hala daha skolyozun nedenleri büyük oranda bilinemiyor ifadelerini kulland.

ALELERN FARKINDA OLMASI ART

Belli aralklarla ailelere çocuklarnn omurgalarn kontrol etmelerini öneren Prof. Dr. Hürriyet Gürsel Ylmaz, Ailelerin bu konuda farkndaln artrmak gerekiyor. çünkü çocuklar kendileri ykanp giyinmek istiyor, aileler bu erilii göremeyebiliyor. Mutlaka belli aralklarla çocuklarn omurgalarn kontrol etmek lazm dedi.

AIR OKUL çANTASI SKOLYOZ YAPMIYOR

Skolyozu olanlara spor yapmalar ve aktif olmalar uyarsnda bulunan Prof. Dr. Ylmaz, Ar okul çantas tamak ve ders çalmak skolyoz yapmyor. Ama mevcut bir skolyoz söz konusuyla bu durumu artrabiliyor böyle bir risk var. Skolyozu olan kiilerin oturma,ayakta durma ve günlük aktivitelerinde mutlaka kendilerine öretilen doru duruu korumalar gerekir. En önemlisi ise aktif olmalar,spor yapmalar ve uygun egzersizleri düzenli yapmalar lazm diye konutu.

KIZ çOCUKLARI DAHA FAZLA RSK ALTINDA

diyopatik skolyozun kz çocuklarnda daha sk görüldüünü söyleyen Prof. Dr. Ylmaz, Skolyozun genetik olduuna dair kesin bilgi yok ama ailede varsa kiilerin daha dikkatli olmasn öneriyorum. diyopatik skolyoz kz çocuklarnda daha sk görülüyor. Bizim aratrmamzda 5e 1 orannda çkt. Yani 5 kza karlk 1 erkekte skolyoz var. Dünyada da 3e 1 ile 7ye 1 arasnda rklara ve corafi bölgeye göre deiiklik gösteriyor. Kz çocuklar daha fazla risk altnda o yüzden 10-12 ya arasnda ailelerin kontrol etmeleri gerekiyor. Uzmanlarn yapt aratrmaya göre kz çocuklarnn arlkl olmasnn nedeni östrojen hormonuna bal gibi duruyor ama kesin bir neden u anda yok ifadelerini kulland.

YÜZMENN SKOLYOZA ETKS

çocuklarn bireysel durumuna göre egzersiz önerilmesi gerektiini belirten Prof. Dr. Ylmaz, Skolyoz saptanan çocuklara yüzme tavsiye ediliyor. Ama ilginçtir klinik veriler, yüzen çocuklarda skolyozun daha çok olduunu gösteriyor. Tartmal ve açklanmayan bir konu. çocuun bireysel durumuna egzersiz önerilmeli dedi.

Ana Sayfaya Git