11 adımda griple savaş rehberi

Havalar soğuduğu için mi, yoksa tam soğuyamadığı, mikrop/virüs kırılmadığı için mi; sağımız-solumuz, önümüz arkamız sobe: Her yerden hapşırık ve öksürük sesleri geliyor. Yoksa, siz de mi? İç hastalıkları uzmanları Ayça Kaya ve Prof. Dr. Aslı Çurgunlu şifayı kaptıysanız yapmanız gerekenleri anlatıyor; henüz yakalanmamışlar için de ipuçları veriyor.

Haberler 12.02.2018 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Souk algnlna ve gribe yakalanmamak için ilk adm ne olmal?

in srr, iyi beslenmek, yeterince su içmek ve yeterli uyku... Anz yaptrn, merak etmeyin geç kalmadnz. Oday ve ortamnz da düzenli olarak havalandrn.

HASTALANMAMAK çN DAHA BAKA NE YAPABLRZ?

Kahvaltda kaliteli proteinlerin yer ald yumurta, peynir gibi besinler tabanzda bulunmal. Haftada iki-üç kez balk yemek ve her gün herhangi bir ara öünde iki tam ceviz tüketmek sala katk salyor. Düzensiz ve az uyuyanlarn vücut direnci zayflad için hastalklara daha kolay yakalanyorlar. Beyin, karacier, akcierler hatta kaslarnn bile sorunsuz çalabilmesi için scakl kontrol edebilmesi ve hormon salglamas gerek. Uykusuz kalmak vücudun bunlar yapmasn zorlatryor.

KAPALI VE KALABALIK ORTAMDAN KAçINMAK çÖZÜM MÜ?

Gün içinde farknda olmasak da her yere dokunuyoruz. El skmak, kumanda tutmak, kap açmak, masaya temas etmek, kalem paylamak gibi birçok hareketimizle etkileim halindeyiz. Dolaysyla yemek yemeden önce ellerimizi bol köpüklü suyla ykamamz lazm. Kalabalk (toplu tam araçlar, hastane, kapal çalma ortamlar ve ortak dinlenme yerleri vb.) ortamlar solunum yoluyla bulaan hastalklar için birer istasyon görevi görüyor. Böyle yerler mümkün olduunca az kullanlmal.

GRBN EN Y LACI EVDE DNLENMEK M?

Vücut direncini artrmann en iyi yolu, ona kendini onarmak için zaman tanmak. Vücudumuz virüsleri yok etmek için savaç hücreler üretiyor. Bu savaç hücreleri olutururken de onu strese sokacak ortamlardan uzak durmak gerek. çünkü stres altnda savaç hücrelerin olumas yavalyor ve vücut direnci düüyor. Bu durumda iyileme süreci uzuyor. O nedenle dinlenmek gribin en iyi ilac diyebiliriz.

ANTBYOTK ALMAK ART MI?

laç almak, hele hele hemen antibiyotiklere balamak hiç doru deil. Antibiyotikler barsaklarmzdaki iyi bakteriler olan probiyotikleri de yok ediyor ve baklmz düürüyor. Gerçekten bakteriyel bir enfeksiyon geçirmediiniz sürece antibiyotikten uzak durmak gerek. Vücudun genel direncini artrc scak bitki çaylar içmek iyi çözüm. Cezveye bir yemek ka kuru nane ve bir bardak su koyup kaynatn. Bu nane çayn süzerek bardanza koyun ve bir tatl ka bal ve yarm limon suyu ekleyerek için.

TERLEYEREK TOKSNLER ATMAK YLEMEK çN DORU BR UYGULAMA MI?

Gripte terlemek ate dümesine yardmc olur. Ancak terledikten sonra lk du almakta ve pamuklu ince kyafetler tercih etmekte fayda var. Terli terli oturmak ya da terin üzerinizde kurumas vücut smz negatif etkiliyor, hastaln iddetlenmesine neden oluyor.

DAHA FAZLA SU çMEK BZ NEDEN YLETRR?

K aylarnda susama hissi azald için günlük su tüketimi yetersiz kalyor. Bu durum toksin birikimine zemin hazrlyor ve hastalklara yakalanma riski artyor. Grip ya da souk algnlnda ate ve terlemeyle de su kayb olduu için toksinler daha çok birikiyor ve iyileme süreci uzuyor. Böyle dönemlerde su içmeye ayrca özen göstermek gerek.

GRP/NEZLE OLMUSAK HANG BESNLERE SARILMAYIZ?

-- Doal probiyotikler içeren yiyecekleri yani ev yapm turu, algam suyu, yourt, kefir, peynir ve tarhanaya soframzda daha büyük yer açmak gerekiyor.

-- Tek bana probiyotik yemek yetmiyor. Barsakta prebiyotik etki gösteren prasa, bamya, soan, sarmsak, muz, elma ve kurubaklagillere de daha çok yer açacaz.

-- C vitamini açsndan zengin kivi, limon, turunçgiller ve yeil yaprakl sebzeler de hastalkla mücadelede destekçilerimiz.

-- Yumurta, balk, et ve organik tavuu da mutlaka dönüümlü olarak tüketmek gerek.

-- Karabiber, zencefil ve zerdeçal her tür yemee ve içecee gönül rahatlyla eklenebilir.

HASTALIK HSSETTYSENZ LK YAPMANIZ GEREKEN NE?

-- Ilk ve rahat ortamda bulunun, ar fizik aktivitelerinden uzak durun.

-- Nemlendiriciler ve su buhar kullanarak çevrenin nemini artrn. çevrenin nemini artrmak göüs tkanklnn kaybolmasna yardm eder.

-- Boaz arlarn azaltmak için lk, tuzlu suyla gargara yapn.

-- Enfeksiyon hastalklarnn belirtilerinin balad dönemde ek C vitamini ve dier koruyucu takviyelerin alnmas hastala kar baklk sistemimizi güçlendirerek hafif geçirmemizi salayabilir.

HASTALAR çN VTAMNL BR KSR TARF VAR MI?

-- Var. Hem de iki tane... Tavuklu karabiberli tarhana çorbas için iki organik tavuk budunu iyice halayn. Etlerini ince ince ayrn. Tavuk suyuyla ev yapm tarhanay güzelce piirin. çine tavuk etlerini, az zencefil, bol limon ve karabiber ekleyin.

-- Prebiyotik deeri çok yüksek olan baka bir içecek için, birer avuç taze paz, spanak, maydanoz, roka, tere, nane, bir yeil elma, bir kabuklu limon ve bir parça taze zencefili kat sebze skacandan geçirin, günde iki bardak kadar için.

Ana Sayfaya Git