11 Mayıs'ta açılacak olan AVM'ler için kritik uyarı

Türkiye'de 11 Mayıs'ta açılacak alışveriş merkezleri için klima uyarısında bulunan Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Rıdvan Karaali,"Havalandırma belirli akım hızında olduğu için bu akım hızıyla damlacıkların daha uzak mesafelere taşınmasına katkı sağlayabilir" dedi.

Haberler 05.05.2020 - 23:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

RSK MUHAKKAK ARTIRIYOR

Koronavirüs tedbirlerinin ardndan AVMler önlemler altnda 11 Maysta açlacak. Uzmanlar ise alveri merkezilerinin ve iletmelerin açlmas ile bu alanlarda kullanlan klima ve havalandrma sistemleriyle ilgili uyarda bulundu.

Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dal Dr. Ör. Üyesi Rdvan Karaali, Mart ba itibariyle dünyada balanan pandemi sürecinde ülkemizde de etkili yöntem ve tedaviyle özellikle son on gün içerisindeki veriler, vakalarn hzla azaldn gösteriyor. Bununla birlikte dünya genelinde de olan normalleme süreci balam oluyor. Normalleme süreci içerisinde alveri merkezleri özellikle büyük ehirlerin içerisinde sosyallemenin de önemli bir alan olduu için bu sürecin önemli bir parças. Bu hastaln özellikle kapal ortam ve yakn temasla bulatn biliyoruz. Alveri merkezleri de bu açdan risk oluturuyor. çok büyük kapal alanlardan bahsediyoruz. Bu alanlarn bir havalandrma sistemi var. Bu havalandrma sistemi mevcut havay sirküle ediyorsa riski muhakkak artryor ama içerideki havay darya verip dardan temiz hava alyorsa bu tür bir klima sisteminde risk daha az ifadelerini kulland.

HAVA DEMED SÜRE çERSNDE RSKN ARTACAI AKAR

çerideki havann deimedii sürece riskin artacan söyleyen Dr. Ör. Üyesi Karaali, Mümkünse camlarn açlabilecei ya da dardan direkt taze havann girebilecei alanlarda hiç havalandrma sisteminin kullanlmamasn öneririz ama alveri merkezlerinde bunlarn mümkün olmadn biliyoruz. Dolaysyla saatlerde, belirli düzeyde havay dardan temiz havay alp içerideki kirli havay dar veren bir havalandrma sistemi bu süreçte çok daha uygun olacaktr. Hava deimedii süre içerisinde riskin normale, açk havaya ya da taze havaya göre bir miktar artaca aikar. Fakat mevcut artlarda riski nasl minimize ederiz dersek; metrekareye göre kii says kstlanabilir, açk kalma süreleri günün tamamnda deil de belirli saatlerinde olabilir. Bu düzenlemeleri görüp riski deerlendirmek gerekli. Bizim azmzdan konuurken, öksürürken, aksrrken çkan damlacklarn dütüü yerden biz elimizle bunu alp azmza, yüzümüze ya da gözümüze götürebiliyoruz. O alanlarn da sk sk temizlenmesi bu riski, bu süreçte en aza indirmek için yaplabileceklerden dedi.

HAVALANDIRMA AKIM HIZIYLA DAMLACIKLAR DAHA UZAA TAINABLR

Havalandrma sistemlerindeki akm hznn damlacklar sosyal mesafe kural için söylenen bir buçuk, iki metreden daha uzak mesafelere tayabileceini belirten Dr. Ör. Üyesi Karaali, Biz bir buçuk, iki metre mesafe diyoruz ama havalandrma belirli akm hznda olduu için bu akm hzyla damlacklarn daha uzak mesafelere tanmasna katk salayabilir. Bu açdan ne kadar az kii alnrsa risk o kadar daha az olmu olacak. Dünyadan da tecrübeler edindik, ülkemizde de bu süreci yaklak iki aydr yaadk. Virüs, damlack yoluyla yani yakndan uzun süre temasla bulayor. Dolaysyla bu normalleme sürecinde de maske kullanm devam edecek. Maske kullanm aksran, öksüren ya da konuurken azmzdan çkan damlacklarn çevreye yaylmasn önlemi olacak. Bu önlemlerden bir tanesi. çok fazla kalabalk alamama da yine önlemlerden bir tanesi. Bu süreçte normallemeden kastla kiilerin tamamen 10 Mart 2020 öncesine dönmeyi düünmemesi lazm. Evet iki ay oldu ve skld, baz kiilerin i yerlerini açmas gerekiyor. Bunlar da sosyal devletin zaten bir parças ve merkezi hükümet bunu düünerek bu kararlar alyor ama vatandalar olarak bize düen bu süreçte Salk Bakanlnn önerileriyle normallemek dedi.

Ana Sayfaya Git