11 yıl sonra görmeye başladı

Geçirdiği operasyonlar nedeniyle uzun yıllar görme kaybı yaşayan 75 yaşındaki Mehmet Oran'ın dünyası, "kombine kornea nakli ve retina cerrahisi" ile yeniden aydınlandı.

Haberler 10.08.2018 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçirdii katarakt ameliyat sonrasnda beklenmedik bir ekilde her iki gözünde de görme kayb oluan ve bir dizi operasyon geçirmek zorunda kalan Mehmet Orann karanlk dünyas, kombine kornea nakli ve retina cerrahisi ile aydnland.

Gözlerinden 15 yl önce birer gün arayla katarakt ameliyat olan 75 yandaki Orann dünyas, o günden sonra adeta karard. Her iki gözünde görme kayb oluan ve einin yardm olmadan hiçbir iini yapamayan Mehmet Oran, Salk Bilimleri Gülhane Eitim ve Aratrma Hastanesi Göz Hastalklar Ana Bilim Dalnda yaplan operasyonun ardndan yeniden görmeye balad.

Yaadklarn AA muhabirine anlatan Oran, yllar sonra yeniden görmeye balad için çok mutlu ve yeniden domu gibi hissettiini söyledi.

Görme kayb nedeniyle destek olmadan hareket edemediini ifade eden Mehmet Oran, Sürekli evde oturuyordum, camiye bile eimle gidiyordum. imdi çok ükür kendi bama gidiyor, kendi bama geliyorum. Her iimi görüyorum. Hiç kimseye yüküm kalmad. Doktorlarn Allah ileri güçlerini rast getirsin. Allaha ükür beni bu hale getirdiler. ifadelerini kulland.

- 11 yldr inenin ucundaki k kadar görüyordum

Oran, 11 yldr inenin ucu kadar bir k gördüünü dile getirerek, Sol gözümde sadece bir k vard. Sa gözüm ise tamamen kaybolmutu. nenin ucundaki k kadar görebiliyordum. Elimden tutmayan olmazsa, yemeimi bile yiyemiyordum. Her zaman eim yemei yediriyordu. Etrafm imdi aydnlk, güllük gülistanlk. Dünya çok güzel. Camiye de kendim gidip geliyorum. Hocalarm dünyay bana gösterdiler. dedi.

Mehmet Oran, bu güne kadar göremedii 5 torunu olduunu anlatrken, duygulu anlar yaad. Oran, 11 yldr en çok özlem duyduu eyin eini ve çocuklarn görmek olduunu söyledi.

Salk Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eitim ve Aratrma Hastanesi Göz Hastalklar Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Durukan ise Orann kendilerine bavurduunda ciddi bir görme kayb sorunu olduunu tespit ettiklerini kaydetti.

Muayene bulgularnda ayrca, gözün ön kornea tabakasnn da beyazlam ve saydamln yitirmi olduunu da tespit ettiklerini ifade eden Durukan, hastasnn durumu hakknda u bilgileri verdi:

Her iki gözünde de gözün arka ksmnda esas görmeyi salayan retina tabakas yerinden ayrlmt. Bu artlarda daha önce müracaat ettii merkezlerde tedavi önerilmemi ve bu haliyle idare et eklinde kendisine beyanlarda bulunulmu. Hastamz bir umut olarak bize müracaat etti. Zayf bir k hissi olan sol gözüne zor bir ameliyat önerdik. Hem gözün ön tabakasnn deitirilmesi hem de arka tabakaya yönelik ayn seansta yaplacak kombine bir ameliyat planland.

Kendisinin onay ile 1,5 ay kadar önce geçici yapay kornea ile gözün arka tarafna müdahale ettik. Doç. Dr. Gökçen Gökçe tarafndan gerçekletirilen kornea nakliyle ameliyat sonlandrdk. Her ey yolunda gidiyor ve hastamz ameliyat sonras birinci ayda yüzde 40 görmeye balad. Bu cesaretle biz sa gözüne de ameliyat önerdik. 2 gün önce de sa gözünü opere ettik ancak bu gözünden birkaç ameliyat daha geçirecek.

- Ik hissi olan her göze bir ans verilmelidir

Prof. Dr. Durukan, Mehmet Orann tedavi süreciyle ilgili Bu hastamzda özellikle vurgulamak istediimiz, k hissi olan her göze bir tedavi ans verilmesi gerektiidir. Katarakt ameliyat sonrasnda gözün ön tabakasnda yetmezlie gitmi, sa gözüne kornea nakli yaplm. O nakil de baarl olmam, sol gözüne de hiçbir operasyon önerilmemi. lk yaplan katarakt ameliyatna elik eden baka bulgular var m onu bilmiyoruz. Tek bana katarakt ameliyatn suçlamak ar olabilir, baka problemler de varsa ameliyat o süreci hzlandrm olabilir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git