112 yaşında kapalı ameliyatla böbrek taşından kurtuldu

Diyarbakır’da yaşayan 112 yaşındaki Fedile Aydemir; sırt ve karın ağrısı, bulantı ve idrara çıkamama şikayetleriyle hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından Fedile Aydemir’in sağ böbreğinde 2,5 cm büyüklüğünde taş olduğu görüldü. Memorial Dicle Hastanesi Üroloji Bölümü’ne başvuran Fedile Aydemir, Op. Dr. Kemal Ertaş tarafından “Fleksible Üreteroskopi” yani kesisiz böbrek taşı ameliyatı yapıldı. Vücutta hiçbir iz oluşmadan yapılan ameliyattan bir gün sonra taburcu olan Aydemir, sağlığına kavuşarak normal yaşamına geri döndü.

Haberler 27.03.2019 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Srt ve karn ars, bulant, idrara çkamama, idrarda kanama ikayetleri yaayan Fedile Aydemir hastaneye bavurdu. Hastanede yaplan tetkikler sonucunda, sa böbreinde ta olduu belirlendi. Ameliyat olmas gerekiyordu ancak ileri a nedeniyle baz riskler ile kar karyayd. Bunun üzerine Memorial Dicle Hastanesine bavuran Aydemire Üroloji Bölümünden Op. Dr. Kemal Erta tarafndan Fleksible Üreteroskopi ilemi uyguland. Vücutta herhangi bir kesi oluturmayan ve endoskopik olarak tabir edilen ilem ile 1 saatte böbreindeki talardan kurtulan Aydemir, bir gün sonra taburcu olarak normal yaamna geri döndü.

Bir saatlik ilemle salna kavutu

Ameliyat gerçekletiren Op. Dr. Kemal Erta, Fleksible üreteroskopi ileminin, endoskopik olarak idrar yolundan girilerek, idrar kanalndaki ve böbreklerdeki talar, lazerle parçalama ve yok etme eklinde gerçekletirildiini söyledi. Açk cerrahiye göre hastaya çok önemli ayrcalklar sunan yöntem hakknda bilgi veren Op. Dr. Erta, Fleksible üreteroskopi, vücutta herhangi bir ameliyat kesisi oluturmadan yaplmaktadr. Bir gün sonra hasta taburcu olarak normal yaamna geri dönebilmektedir. Hastamz da bir saatlik ilem sonras ertesi gün salna kavutu ve evine döndü. Özellikle ileri yataki hastalar tedavi edilmezse ikayetleri kendiliinden geçmeyecei gibi böbrek yetmezlii, üriner enfeksiyon ve hatta yaam bile tehdit edebilecek çok daha kötü durumlara neden olabilir. Tedavi olan hastamzn ar sorunu da ortadan kalkm oldu ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git