12 adımda kar ve yağış

Uzmanların günlerdir uyarıda bulunduğu kar yağışı ve soğuk hava yurdumuzu etkisi altına aldı; çoğu ilimiz adeta beyaza büründü! Trafik kazalarının, düşme sonucu oluşan kırık-çıkıkların ve daha bir dizi sorunların önlenmesi için günler öncesinden tedbirler alındı; alınmaya da devam ediyor.

Haberler 12.03.2022 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kar ya ile souk havann yol açabilecei olumsuzluklar önlemek için bizim de tedbirli olmamz çok önemli, zira bu havalar ayn zamanda salmz da ciddi boyutlarda tehdit ediyor. Örnein, ritim bozukluu, kalp yetersizlii ve kalp krizini tetiklemesi gibi!

Ayrca düme nedeniyle oluan krk-çkklar ve kuruyan cilt de youn kar yanda sk görülen dier önemli sorunlar oluturuyor. Uzman hekimler kar ve ar souktan korunmak için 12 kural anlatt önemli öneri ve uyarlarda bulundu.

DKKATL EFOR SARF EDN

Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Ahmet Karabulut; Souk hava beraberinde kar temizleme, yolda kalan arac itme ve kar yandan kaçnmak için koma gibi ek efor sarf etmeye neden olabiliyor. Ancak bu havalarda ar efor sarf etmek çarpnt, nefes darl, ritim bozukluu, daha kötüsü kalp krizine yol açabildii için dikkatli efor sarf edin.

BAINIZI MUTLAKA BERE LE KORUYUN

Vücudumuzdaki s kaybnn çou genellikle ba bölgesinde gerçekleiyor, bunun sonucunda da kalbimiz daha fazla çalmak zorunda kalyor. Dolaysyla sokaa çkarken bereyle banz korumay asla ihmal etmeyin.

KAT KAT GYNN

Souk havalarda vücudun s kaybetmesi hipotermi riski oluturuyor. Ayrca kalp krizi riski de artyor. Lahana gibi çok katl giyinmek ya da çok kaln giysileri tercih etmek s dengemizi bozabiliyor. Termal elbise kullanmanz ise s kaybn önlüyor. çok kat giyinmek yerine iki kat giyinmeniz, s kaybnn önlenmesi için yeterli olacaktr.

MASKE TAKMADAN çIKMAYIN

Pandeminin vazgeçilmezi maskeler bu sefer bizi souktan koruyacak. Souk havay dorudan solumak s dengesini bozuyor, çarpnt ve kalp ars yapabiliyor. Maskeler soluduumuz havay styor ve yumuatyor.

BOL SU çN

Souk havalarda su tüketmek sklkla unutuluyor. Bunun sonucunda az su içenlerde nefes darl ve çarpnt daha sk görülebiliyor, kan daha koyu kvaml oluyor. Günde 8-10 bardak lk su tüketmeniz kalp salnz koruyacaktr.

ADIMLARINIZ KÜçÜK OLSUN

Acil Servis Uzman Dr. Mediha Doanay; Özellikle buzlu ve kaygan zeminlerde atacanz hatal bir adm bile ciddi kazalara neden olabiliyor. Örnein; basit bir kayma sonras kalça ya da srt üzerine dümeyle kuyruk sokumu kr veya omurga krklar oluabiliyor. Admlarn geni olmas buzda kayma riskini artryor. Dolaysyla krk oluumunu önlemek için mümkün olduu kadar küçük admlarla ve yola bakarak yürümeye özen gösterin.

GÜVENL AYAKKABI TERCH EDN

Ayakkabnzn güvenli admlar atmanz salayacak özellikte olmasna dikkat edin. Örnein kaygan zemine uygun materyalden yaplm ayakkablar tercih edebilirsiniz. Ayakkabnzn altnn kaymaz dokulu, trtkl ve lastik olmas kayp düme riskini azaltabiliyor.

ELLERNZ CEBNZDE OLMASIN

Souk havalarda üümemek için çoumuz ellerimizi ceplerimize sokarak yürüyoruz. Ancak dengemizi salamamz için ellerimize ihtiyacmz var. Üstelik düme srasnda çok daha ciddi yaralanmalarn önüne geçmek için de ellerin serbest olmas çok önemli.

SIRT çANTASI KULLANIN

Yürürken dengenizi salamanz için el çantas yerine srt çantas kullann. Ellerde arlk olduunda dengemizi salamakta güçlük çekebiliyoruz. Bu nedenle elinizdeki yükleri de srt çantasna koyarak yürümeye dikkat edin. Elleriniz serbestken kayarsanz, dengenizi koruyarak dümeyi önleyebilir veya daha hafif atlatabilirsiniz.

çOK SICAK SUYLA BANYO YAPMAYIN

Dermatoloji Uzman Dr. Süleyman zzet Karahan; Ciltte kuruluk yaknmasnn iddetlenmemesi için çok scak suyla banyo yapmayn. Ayrca suyla uzun süreli temas da cilt kuruluuna yol açabiliyor. Bu nedenle banyo süresini de 5 dakika gibi ksa süreyle snrl tutmanz çok önemli.

ODANIN NEMN ARTIRIN

Ev ve iyerinizde bulunduunuz odann nem orann arttrarak ciltte kuruluk ikayetini azaltabilirsiniz. Bulunduunuz mekandaki nem orannn yüzde 60 civarnda olmasna dikkat edin. Scak veya souk hava cilt kuruluunu arttrabildii için oda scakln da 21-25 derece arasnda tutmay alkanlk haline getirin.

ELLERNZ UNUTMAYIN

Souk havada cildinizde oluabilecek kuruluk ve kant gibi sorunlar önlemek için yüzünüzün yan sra dudak ile ellerinizi de düzenli olarak nemlendirin. Dudak bakm ürünlerini mutlaka sk aralklarla uygulamay ve ellerinizi her ykamadan sonra nemlendirmeyi alkanlk haline getirin. Ayrca eldiven takmanz cildinizin daha iyi korunmasn, ellerinizin daha salkl görünmesini salayacaktr.

Ana Sayfaya Git