12 önemli hastalık

Sağlıklı yaşam anne karnında başlıyor. Bu nedenle gebelikte annenin ve bebeğin yakın takibi büyük önem taşıyor. Rutin gebelik muayenelerinde annenin değerleri ve fetüsün anatomisi, organlarının gelişimi ve bebeğin büyümesi tüm ayrıntılarıyla değerlendiriliyor.

Haberler 05.12.2019 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Cihat en, gebelikte anne ya da bebekte karlalabilen salk problemleri ve tedavi metotlar hakknda bilgi verdi.

1.Enfeksiyon: Gebelikte anne adaylarnn yakaland enfeksiyonlar bebek için sorun yaratabilmektedir. Enfeksiyon erken dönemde saptanr ve anne hemen tedavi edilirse bebee olan zarar önlenir. Bu enfeksiyonlarn bebee geçmesi durumunda organlarna zarar verebileceini unutmamak gerekir.

2.Tiroit: Annenin tiroit ya da guatr problemi varsa kulland ilaçlar bebein tiroit fonksiyonlarn olumsuz yönde etkileyebilir. Anne adayna verilecek ilacn dozu deitirilerek ya da bebein kendi tiroidi çalmyorsa içinde bulunduu amniyon svsna tiroit ilac verilerek anne karnndaki geliimini salkl bir ekilde sürdürmesi salanabilir.

3.Kalp: Anne karnndaki bebein kalp salyla ilgili olarak ana ah damarnda sorunlar olabilir, kapaklarda daralma görülebilir. Bu daralma kalbi ciddi etkileyecek boyuta gelirse anne karnndayken balonla bu kapaklar açp geniletmek mümkün olmaktadr. Bebekte çarpnt ya da kalp atm hznda problem varsa anneye verilecek ilaçlarla bu durum kontrol altna alnrken, baz kalp problemlerine de bebek doar domaz müdahale edilmesi gerekir.

4. Akcier: Akcierlerde bazen kist ya da kist benzeri yaplanma geliir. Böyle olunca akcier ier ve kist gelien lob dier loba veya kalbe bask yapmaya balar. Eer kistler büyükse içine bir borucuk konularak kist boaltlr. Akcier loblarndan birinde sorun olmas durumundaysa o lobu besleyen damar lazerle kapatlarak civar organlara bask yapmas önlenir.

5. Karacier: Karacierde enfeksiyon görülebilir. Annedeki enfeksiyon tedavi edildiinde karacier de korumu olur. Karacierde görülebilecek damar kistleri ve damar yumaklar ise kalp yetmezliine kadar ilerleyebilecei için hemen önlem almak gerekir. Gerekli durumlarda erken doum planlanr ve bebek doar domaz ameliyata alnr.

6. Barsak tkanklklar: Anne karnndaki bebekte barsak tkanklklar olmas durumunda bebein svs çok birikir, karn ier ve erken doum olabilir. Bunun için amnios ad verilen bebein svs zaman zaman boaltlr. Ayrca barsan tkank olduu bölümleri öncesinde bilinirse bebek doduktan sonra uygun ameliyat için hazrlk yaplabilir.

7.Böbrek kistleri: Böbrek tamamen kist içerebilir. Eer böbreklerden biri çalr ve dier böbrekteki kist büyüyerek çevre organlara bask yaparsa bazen 40 haftay beklemeden erken doum planlanabilir. Doum sonras sorunlu böbrek bebekten alnr ve bebek tek böbrekle salkla yaamna devam edebilir.

8. Mesane: Böbreklerde idrar ortada birikip sonra kanalla mesaneye ulap böbrekte idrar birikmesi ve ime yapabilir. Böyle bir durumda mesaneye bir borucuk yerletirilir ve dar akamayan idrar o borucuktan dar aktlr. Bebek doduktan sonra da ksa bir ameliyatla idrar tkankl tamamen giderilir.

9. Kese sorunlar: Bebein etrafnda bir kesenin içinde sv bulunur. Bazen içteki kese yrtlp bebein koluna ya da bacana dolanabilir. Böyle durumlarda kamerayla izleyip dolam bozukluu olan yer ayrlabilir.

10. çoul gebeliklerde ortak plasenta: kiz gebeliklerde eer tek ortak plasenta varsa bunlarn çounda ortak damar olabilir. Bu ortak damarlarn yaklak üçte birinde kan alverii olup bebei etkiler. Bu durumda anne karnna bir kamera yardmyla girilerek lazerle ortak damarlar kapatlr.

11. Spina bifida: Anne karnndaki bebekte omurgada bel açkl olabilir. Bunlarn bir bölümü anne karnnda ameliyat edilebilir. Anne karnnda omurilik açklnn ameliyatla kapatlmasyla bebek doduktan sonra normal fonksiyonlarn yerine getirebilir.

12. Kan uyumazl: Baz gebeliklerde kan uyumazl görülür. Anne negatif baba pozitifse çocuun pozitif olma olasl artar. ayet bebek pozitifse bebein hücreleri anneye geçer ve annenin baklk sistemini uyarr. Anne de buna kar antikor ad verilen madde üretir. Annenin ürettii bu antikor plasentadan geçerek bebein kan hücrelerini parçalar ve bebekte kanszlk yapar. Böyle bir durumda bebee göbek kordonundan kan verilir. Bu verilen kan bebein dolamnda yaklak 50-60 gün kalabilir. Gebelik süresince 2-3 kere daha bebee dardan kan destei verilebilir. Dardan verilen kanla bebek hayatta kalrken doduktan sonra kendi kann üretmeye balar.

Bebein hayatna odaklann

Anne karnna yaplan müdahaleler sonras önlenemeyen düük oran bin vakada bir olarak gösterilir. Bebek dünyaya gelmeden gündeme gelen ameliyat karar, sadece hayati durumlarda verilir. Bebek eer ameliyat olmazsa çok daha büyük zarar görebilir. Böyle durumlarda düük riskini göz ard etmek ve bebein hayatna odaklanmak gerekir. Hayati önem tayan bu ilemlerin yaplmamas durumunda bebein kaybedilebileceini ya da ciddi bir organ hasaryla dünyaya geleceini unutmamak gerekir.

Ana Sayfaya Git