12 yaşın üzerindeki tüm çocuklar aşı olmalı

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bülent Ertuğrul, “Küba neredeyse 2 yaş ve üzeri çocukların yüzde 70-80’ini aşıladı. Ülkemiz için şu anda 12 yaşın üzerindeki çocuklar için aşı sistemi açılmış durumda. 12 yaşın üzerindeki tüm çocukların aşılarını olmasını öneriyorum” dedi.

Haberler 22.10.2021 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Prof. Dr. Mustafa Bülent Erturul, çocuklarda görülen vaka artn, deerlendirdi:

Bilim Kurulu Salk Bakanlmzn Bilimsel Danma Kurulu okullara ilikin çok güzel bir rehber yaymlad ve Mill Eitim Bakanl birtakm modifikasyonlarla bunu okullara gönderdi. Aslnda okullarmzda bu rehber tam anlamyla uygulanyor olabilseydi belki de bugün bu olgu saylarn görmezdik. Ama o rehber ne yazk ki birçok okulda tam anlamyla uygulanamyor. Örnein orada snf mevcudiyetlerinin azaltlmas var ama bu gerçeklemedi veya havalandrma sistemlerinin yenilenmesi, hizmetli personel saysnn artmas, servislerin düzenlenmesi, çocuklarn hijyen kurallarna uymas için yeterli hijyen ürünlerinin salanabilmesi var ama bunlarn neredeyse hiçbiri hiçbir devlet okulunda tam anlamyla gerçekletirilemedi yerine getirilemedi. Burada da tüm sorumluluk yine ya okul müdürlerine ve öretmenlere ya da velilere yüklenmi durumda.

VELLER NE YAPMALI?

çocuuna okula gitmeden önce konu ile ilgili yeterli aydnlatmalar zaten yapmtr yani sosyal mesafesine dikkat etmesi, arkadalaryla oynarken maskesini mutlaka takmas gerektii, yanna bir hijyen çantas hazrlam olabilir kolonyal mendil veya bir kolonya gibi, srasnda otururken nelere dikkat etmesi gerektii ile ilgili uyarlarda bulunabilir mesela bir silgi alveriinde bulunmamas, bir kalem alveriinde bulunmamas gibi özellikle maske deiimini yapmamas gerektiini biliyorsunuz bu çocuklar arasnda bir ara yaygnd çocuklarn renkli maskeleri nedeniyle birbirlerine maskelerini vermesi gibi. te bunlara dikkat etmesi çocua anlatlabilir ama çocuun yapmas gerekenlerden daha çok okulun yapmas gereken var ki ne yazk ki onlar tam anlamyla yaama geçmi deil.

12 YAA KADAR AI ONAYI VERLD

Bilimsel çalmalar u anda 12 yaa kadar alarn güvenli olduunu göstermi durumda mRNA as açsndan ve Amerikan Gda laç Dairesi zaten 12 yaa kadar mRNA asnn onayn vermi durumda. naktif virüs as açsndan ise Haziran 2021de yani bizim kullandmz Sinovac as için FAZ-1, FAZ-2 çalmas bitti ve FAZ-3 çalmas hala devam ediyor. FAZ-1, FAZ-2 çalmasnda ann yeterli etkinlikte ve güvenirlikte olduu gösterildi FAZ-3 çalmasnn sonuçlar da büyük olaslkla bu zamanlarda açklanr ve çin bunlara bal olarak daha küçük yalardaki çocuklara a yapmaya balad. Örnein Küba neredeyse 2 ya ve üzeri çocuklarn yüzde 70-80ini alad ve bu dünyada da bu ekilde devam ediyor.

VELLER MUTLAKA çOCUKLARINA AI YAPTIRMALI!

Bizim ülkemiz için bakarsak u anda 12 yan üzerindeki çocuklar için a sistemi açlm durumda bu anlamda da ben her velinin mutlaka çocuuna a yaptrmasn öneririm. Evet, belki çocuklar bu hastal hafif geçiriyorlar ama çocuklar topluma yaymada ve büyüklere bu virüsü tamada önemli rol oynuyorlar o anlamda çocuklarn bu virüsü yaymamas için a olmalarn öneririm. Bir de çocuklarn altta yatan hastalklar varsa örnein, eker hastas bir çocuksa, doumsal bir kalp hastal varsa veya baklk yetmezliine bal birtakm sorunlar varsa o zaman çocuklarda ar geçirilebiliyor bu hastalk ve yaamsal öneme sahip oluyor. Bununla ilgili çok ciddi yaynlar var, bilimsel çalmalar var çocuklarda ar geçtii zaman yaam kayplarna yol açabilecei yönünde ben o nedenle 12 yan üzerindeki tüm çocuklarn alarn olmasn öneriyorum.

Ana Sayfaya Git