14 gün arayla!

Dünya Sağlık Örgütü'nün bu yıl, geçen yıla göre daha fazla grip vakalarının görüleceği yönünde bir açıklaması olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nafiz Koçak, koronavirüs aşılarının gripten, grip aşısının da koronavirüsten korumayacağını söyledi. Koçak, "İkisi de inaktif aşı yani birlikte yapılabilir. Aşı uygulandıktan sonra yan etkinin hangi aşıya ait olduğunu daha iyi saptamak için tercihen 14 gün arayla aşı yapılması gerekiyor" dedi.

Haberler 27.09.2021 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Havalarn soumasyla birlikte grip mevsimi geldi. Koronavirüs asnn mevsimsel gribi korumamas nedeniyle özellikle 65 ya üstü ve kronik rahatszl olan kiilerin bu alar yaptrmas gerektiini anlatan Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Doç. Dr. Nafiz Koçak, önemli bilgiler paylat.

DAHA FAZLA GRP VAKALARININ GÖRÜLECE YÖNÜNDE BR AçIKLAMASI VAR

Geçtiimiz yl Dünya Salk Örgütü, yapt açklamada büyük grip salgnn beklediini söylemiti ancak böyle bir gelime olmad diyen Doç. Dr. Nafiz Koçak, Bu sene içinde Dünya Salk Örgütünün geçen yla göre daha fazla grip vakalarnn görülecei yönünde bir açklamas var. Dünya Salk Örgütünün geçen yl yapt açklamada beklenen olmad. Griple ilgili bilgilerin hepsi her yl dünyada akredite 6 laboratuvardan geliyor. Bu laboratuvarlarn deerlendirmeleri eylül ay sonuna kadar ilgili ilaç üreticilerine veriliyor. Bu aamadan sonra grip as üretiliyor. A üreten ülkeler, Dünya Salk Örgütünün verdii bilgiler kapsamnda bu alar hazrlyor diye konutu.

K AININ DA BRBRNE ETKS YOK

Dünya Salk Örgütünün grip vakalarnn geçen yla göre daha fazla görülecei yönünde bir açklama yapmas nedeniyle hem koronavirüs hem grip asnn birlikte yaplmasnn gündeme geldiini söyleyen Doç. Dr. Nafiz Koçak, öyle devam etti:

Ancak daha önceki a çalmalarndan elde ettiimiz bilgiler kapsamnda koronavirüs asnn son 1.5 yldr gündemde olmas nedeniyle her iki ann birlikte yapldnda ne olaca konusunda kanta dayal bilgimiz yok. Ancak genel alama ilkelerini göz önüne aldmzda ikisi de inaktif a yani birlikte yaplabilir. Ancak a yapldktan sonraki yan etkinin hangi aya ait olduunu daha iyi saptamak için 7 gün, tercihen ise 14 gün arayla a yaplmas gerekiyor. Koronavirüs as gribi önlemez grip as da koronavirüsü önlemez. Bununla ilgili farkl çalmalar var. Yaplan deerlendirmelerde grip as olanlarda koronavirüs PCR pozitiflii yüzde 25 daha düük. Bunun tersini gösteren herhangi bir etkisi olmadn belirten yaynlar var. Grip as koronavirüsü önlemeyecei gibi koronavirüs as da gribi önlemiyor ancak kiilerin alara duyarllna bal olarak salna dikkat eden insanlarn sonuçlar da daha iyi oluyor.

TOPLUMUN AI KONUSUNDA BLGLENDRLMES ÖNEML

Grip as yaptrmas gereken öncelikli grup hakknda bilgi veren Doç. Dr. Koçak, Öncelikle 65 ya üzeri baklk durumunun düük olmasndan dolay, salk çalanlar, kronik hastal olan kiilerin grip as yaptrmasn öneriyoruz. Ülkemizde de olduu gibi tüm dünyada bir a kartlar bir de a kararszlar var. A kararszlar çok daha yüksek. Toplumun a konusunda doru bilgilendirilmesi önemli deerlendirmesinde bulundu.

mRNA alar ile ilgili ngilterede yaplan çalmalara da dikkat çeken Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Doç. Dr. Nafiz Koçak, Kendi kendini çoaltan mRNA as 20 kadar denek üzerinde denenmeye baland. Bunlarn hipotezleri ise mRNA asnn sürekli vücutta kalmasn salayarak devaml bir antikor üretimi salamak. Sonuçlarn hep birlikte göreceiz. çalmann hipotezinde düünceleri antijenin uzun süre vücutta kalmasn salayarak daha çok ve sürekli antikor yapm salanmas amaçlanm ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git