15 dakikada sonuç veren tanı kiti devrede

Sağlık Bakanlığı, 15 dakikada sonuç alınabilen tanı kitlerinin devreye alındıgını duyurdu. Yeni koronavirüs tanısında, 60-90 dakika içinde kapsamlı sonuç alınmasına olanak tanıyan yerli tanı kitinin yanı sıra 15 dakikada sonuç verebilen hızlı tanı kiti de kullanılacak.

Haberler 23.03.2020 - 11:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl, tüm dünyada etkili olan ve binlerce insann ölümüne neden olan yeni koronavirüs salgnna kar tedbirleri artryor. Bu kapsamda virüsün yaylmn önlemek amacyla Bilim Kurulunun önerisiyle test says artrld. Test yaplabilen labaratuvar saysn genileten Bakanlk, imdi de 15 dakika gibi ksa bir sürede sonuç alnabilecek tan kitlerini uygulamaya balad. Yeni koronavirüs tansnda, 60-90 dakika içinde kapsaml sonuç alnmasna olanak tanyan yerli tan kitinin yan sra 15 dakikada sonuç verebilen hzl tan kiti de kullanlacak.

BAKAN AçIKLAMITI

Salk Bakan Fahrettin Kocann, TBMMde, hzl sonuç veren antijenden gelitirilmi tan kitinin Türkiye genelinde tüm illere datlma karar alndn açklamasnn ardndan, 15 dakikada sonuç alnabilen tan kiti temin edildi. Söz konusu kitler, Halk Sal Genel Müdürlüü Viroloji Laboratuvarnda tantld. Mikrobiyoloji Uzman Dr. Yasemin Cokun, daha fazla kiiye test yaplarak izolasyonun salanabilmesi için hzl tan kitinde, yerli tan kitinde olduu gibi az ya da burun mukozasndan alnan sürüntü örneinin incelendiini belirtti. Cokun, bata acil servisler olmak üzere kolay ve hzl bir kullanm olan testin yaygn bir ekilde uygulanabileceini söyleyerek güvenirliinin de yüksek olduuna dikkat çekti.

Ana Sayfaya Git