"15 milyon kişi verem olabilir"

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2013 yılında 9 milyon yeni tüberküloz hastasının olduğunu ve bunun 1,5 milyonunun öldüğünü belirttiğini söyleyen Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Esra Ekbiç Kadıoğlu, günümüzde hala her gün 4 bin 100 kişinin verem hastalığı nedeniyle öldüğünün ve Türkiye’de 12-15 milyon kişinin enfekte olduğunu, vücutlarında uyur durumda verem mikrobunu taşıdıklarının tahmin edildiğini ifade etti.

Haberler 26.03.2022 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vücudunda verem mikrobu tayan kiilerin yaklak yüzde 10nunun yaamlarnn bir döneminde verem hastas olabileceine dikkat çeken Göüs Hastalklar uzman Dr. Esra Ekbiç Kadolu, tüberküloz mikrobunun öksürme, haprma, konuma srasnda oluan damlacklar yoluyla yaylabilen bulac bir hastalk olduunu belirtti.

GENETK BR HASTALIK DELDR

Halk arasnda ince hastalk olarak bilinen tüberkülozun (verem) tedavi edilebilen bir hastalk olduunu ancak geç saptanm ve tedavi edilmeyen vakalarda ölüm gibi ciddi sonuçlara neden olabileceini belirten Dr. Kadolu, tüberkülozun genetik olmadn, uzun süre ayn ortamda bulunan kiilerin tüberküloz basilinin içinde bulunan damlacklar solunmasyla ile salkl bireylerin mikrobu alabileceini, her enfekte olan kiide hastaln gelimeyeceini, alnan basillerin kiiyi hastalandrmakszn vücutta uyur durumda kalabileceine ve vücut direncinin dütüü bir anda hastalk oluturabileceini söyledi.

Bula olan kiide ilk iki yl içerisinde hastaln geliebileceini belirten Dr. Kadolu, verem mikrobu, güne görmeyen ortamlarda havada uzun süre kalr ancak güneten gelen ultraviyole nlar verem mikrobunu ksa sürede öldürür, bu nedenle insanlarn kalabalk olarak yaad yerleri havalandrlmas gerektiini söyledi.

Tüberküloz hastasnn ayn evde yaayanlara verem mikrobunu bulatrma olasl yüksektir bu sebeple tüberküloz tans kesinleince, ayn havay paylaan bütün bireylerin verem sava dispanserinde muayeneye gitmesi gerektiini söyleyen Göüs Hastalklar uzman Dr. Esra Ekbiç Kadolu, Ülkemizde hastalarn yüzde 8-9una temasl muayene ile tan konur ve hasta olmayan ve risk tayanlara da koruyucu tedavi ile mikrobu alm kiilerin hastalanmasn yüzde 90a varan oranda önlendiini belirtti.

3 HAFTADAN UZUN SÜREN ÖKSÜRÜK VARSA

2-3 haftadan uzun süren, tedaviye cevap vermeyen öksürük, balgamda kan görülmesi, ate, gece terlemesi, yorgunluk, halsizlik, kilo kayb, itahszlk, nefes darl, göüs ve srt ars gibi belirtilerin dikkate alnmas gerektiini söyleyen Göüs Hastalklar uzman Dr. Esra Ekbiç Kadolu, hastann yaknmalar, akcier film bulgular, hastadan alnan balgam veya dier materyaller ile Tüberküloz basilinin balgamda görülmesiyle tannn konulduunu anlatt.

Tüberküloz mikrobunun tedavisinden bahseden Dr. Esra Ekbiç Kadolu, unlar söyledi:

Mikrobu kesin olarak öldürmek ve bir daha hastalk yapmasn engellemek için balangçta en az 4 ilaç kullanlr ve balgam kontrollerinin sonuçlarna göre 2 veya 3 ay sonra ilaç says azaltlr. Tedavi en az 6 ay sürer ve tüberküloz mikrobu dier mikroplara göre daha yava çoald için ilaçlarn uzun süre ve düzenli kullanlmas gerekir. laçlar düzenli kullanlmadnda mikroplar ilaçlara kar direnç gösterir ve dirençli tüberküloz halini alr. Bu hastalk tipinde tedavi çok daha zorludur ve ilacn 18-24 ay kullanlmas gerekir dedi.

AI KORUYOR

Göüs Hastalklar uzman Dr. Esra Ekbiç Kadolu, ülkemizde a takviminde doumdan sonra ikinci ayn bitiren bebeklere yaplan, BCG as hayat boyu sadece bir kez uygulanan, erikinlikte geliecek hastal engellemek, tüberkülozun ar seyreden ve ölümcül olabilen formlarna kar koruma salamak amacyla özellikle çocuklarda görülen, kanla yaylan (milier) ve beyin zarn tutan (menenjit) tüberküloz formlarna kar koruyucu olduunu anlatt. Tüberküloz hastalndan korunmann toplum sal açcndan en etkili yolu bulatrcl olan hastalara hzla tan konulmas ve uygun tedaviye balanmas olduunu söyleyen Göüs Hastalklar uzman Dr. Esra Ekbiç Kadolu, tedaviye balandktan 2-3 gün sonra basil says hzla azalr ve 2-3 haftada bulatrcln büyük oranda azalacan belirtti.

Ana Sayfaya Git