1,5 milyon öğrenci bulaşıcı hastalık riski altında

1,5 milyon öğrenci 18 Eylül Pazartesi günü ders başı yapacak. Ancak uzmanlar okulların açılmasından önce enfeksiyon hastalıklarına karşı uyardı.

Haberler 07.09.2017 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

1,5 milyon örenci 18 Eylül Pazartesi günü ders ba yapacak. Ancak uzmanlar okullarn açlmasndan önce enfeksiyon hastalklarna kar uyard.

BULAICI HASTALIK SNS SEYRLDR

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Ali al özellikle ilkokula yeni balayan çocuklara, açkta satlan gdalara kar, beslenme saatinden ve tuvaletten sonra ellerin sabunla ykamasnn önemini vurgulayarak bu hastalklar ve korunma yöntemlerini anlatt ve unlar söyledi:

Okullarn açlmasyla birlikte baz bulac hastalklar sinsi seyirlidir ve örenciler birbirlerine çok fazla hastalk bulatrr. Her gün 6-8 saat bir arada yaayan çocuklarda hastalklarn görülme oran çok sktr ve bunlarn banda da döküntülü hastalklar, hepatit, menenjit, grip, bronit ve parazit enfeksiyonlar gelir.

OKULLARIN AçILMASIYLA HASTALIKLAR BALAR

Okullarn açlmasyla çocuklarn farkl hastalklarla karlama tehlikesinin de balam olduuna dikkat çeken Dr. al, Baarl bir eitim ve öretim için çocuklarn salkl olmas arttr. Okullarda okullarn açlmasyla çocuklarn farkl hastalklarla karlama tehlikesi de balam olur. Baz bulac hastalklar çok sinsi seyirlidir, çocuun kendisi hasta olmamasna ramen tad hastaln dier örencilere geçirebilir. Okullarn açld dönemde havalarn serinlemeye balamasyla, çocuklarn okula ve mevsime adaptasyonu da güçleir. çocuklarn okulda koup oynamalar srasnda, terleme ve üümeleri, snflarn yeterince havalandrlmamas, snf içinde, tozlarn, mikroplarn çoalmasna yolaçabilir. Özellikle, astm, böbrek ve kalp hastalklar, anemi, gibi kronik hastal olan çocuklar bu anlamda sknt yaayabilir dedi.

Okullarda en sk rastlanan bulac hastalklarn döküntülü hastalklar, hepatitler, menenjit, grip, bronit ve parazit enfeksiyonlar olduunu belirten Dr. al, Bu hastalklarn bazlar alarn uygun ve tam olarak uygulanmas, bazlar da hijyen artlarna dikkat edilmesi ile önlenebilir dedi.

KIZAMIK, SUççE, KIZAMIKçIK, KIZIL

Okul ça çocuklarnda görülen döküntülü hastalklardan kabakulak, kzamk, suçiçei, kzamkçn a ile önlenebileceini belirten Dr. al, Kzl ise boaz ars, ate, döküntü ile seyreden bir hastalktr. As yoktur ve antibiyotik tedavisi ile düzelir. Boaz kültürleri ile tayc çocuklar saptanp tedavi edilebilir dedi.

al kabakulak, Hepatit A, menenjit ve barsak solucanlar gibi hastalklara kar da uyard ve unlar söyledi: Kabakulak alama ile önlenebilir. Bir veya her iki kulak arkasnda ilik ve ate ile kendini gösterir. Bu hastalklar geçiren çocuklarn okula gönderilmemesi gerekir. çünkü bu hastalklar damlack yolu ile bular. ilikten 2 gün önce ve ilikten 4-5 gün sonra bulacdr. çocuklarda önemli olan bir dier hastalk ise halk arasnda sarlk olarak bilinen Hepatit Adr. Özellikle dk ile kirlenmi yiyeceklerle, dk-az yoluyla bulaan A tipi hepatit okul çocuklarnda sk görülmektedir. Sarlktan korunmann yolu alama, gda ve el temizlii ile mümkündür. çocuklara mutlaka hergün okula gitmeden, el temizliinin önemi anlatlmaldr. Özellikle ilkokula yeni balayan çocuklarn beslenme teneffüsünün ve tuvaletin ardndan mutlaka ellerinin ykanmas sk sk öütlenmelidir.

MENENJT SOLUNUM YOLUYLA BULAABLR

Menenjitin de solunum yoluyla bulaan bir hastalk olduunu belirten Dr. al Bazen grip, üst solunum yolu enfeksiyonu olarak balayp daha sonra menenjit geliebilir. Menenjit beyin zarnn iltihabna denir. Farkl mikroplarla meydana gelen tipleri vardr. Zamannda ve uygun tedavi edilmezse kalc sakatlklara yol açabilmektedir.Komplikasyonlar çok ardr dedi.

BAIRSAK SOLUCANLARI

çocuklarda, tuvalet ve el temizliine yeterince dikkat edilmedii durumlarda barsak solucanlarnn (parazitler) da görülebildiini belirten Dr. al, Açkta uygun olmayan gdalarn sat da barsak solucanlarnn ( parazit) bulamasna neden olur. Barsak solucan olan çocuklarda burun kants, azdan yasta su akmas, makatta kant, zaman zaman karn ars, kilo alamama,itahszlk gibi belirtiler görülür. Tespit edilirse tedavisi mümkündür. Korunmada tuvaletten sonra sabunla el ykanmas, açkta satlan gdalarn yenilmemesi, sebze ve meyvelerin çok iyi ykanmas önemlidir dedi.

Ana Sayfaya Git