19 Yıl Sonra Kurtuluyor!

Diyarbakır'da 19 yıl "fil hastalığı" ile mücadele eden ve rahatsızlığı nedeniyle 210 kilograma ulaşan ve eve kapanan 22 yaşındaki Gamze Kanik, İstanbul'da özel bir hastanede uygulanan tedavi ile sağlığına kavuştu.

Haberler 18.02.2017 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Küçük yata yakaland fil hastal (lenfödem) sebebiyle adeta eve mahkum yaayan, yürümekte ve oturduu yerden kalkmakta güçlük çeken 22 yandaki Gamze Kanik, fizyoterapi yöntemiyle salna kavutu.

Diyarbakrda 3 yandayken yakaland fil hastal nedeniyle yaam altüst olan Gamze Kanik, hastalnn balangç döneminde uygulanan tedaviyle bir dönem salnn iyi gitmesi sayesinde ortaokula kadar eitimini tamamlayabildi. Daha sonra her geçen gün ilerleyen hastal sebebiyle eitimine devam edemeyen 22 yandaki Kanikin arl bacandaki ilik nedeniyle 210 kilograma kadar ulat. Birçok il ve hastanede uygulanan cerrahi müdahale ve tedaviden kesin sonuç alamayan Kanik, kimsenin kendisini o durumda görmemesi için eve kapanarak yakn çevresi ve arkadalarndan uzaklat. Ailesinin moral desteiyle yaama tutunan Kanik, salna kavuaca günü görebilmek için dua edip, uzanacak yardm elini bekledi.

Genç kzn haberini internet sitelerinde gördükten sonra irtibata geçen Fizyoterapist Cemile Uydur, abla-karde ilikisi kurduu Kanikin tedavi masraflarn üstlenerek stanbula getirtti.

Özel bir hastanede 3 ayda 60 seans tedavi uygulayan Uydur, söz konusu hastaln tedavisinin mümkün olduunu, bu tür vakalarda kompleks boaltc fizyoterapi yönteminin yeterince uygulanmas gerektiini vurgulad.

Uydur, tedavide fizyoterapinin önemine deinerek, Lenfödem tans konulan hastalarn hiçbiri amansz hastalar deil. Bu hastaln tedavisi var. Fizyoterapitler olarak kompleks boaltc fizyoterapi ad altnda iki fazda gerçekleen tedavi uyguluyoruz. ifadesini kulland.

Genç kzn bacaklarna özel masaj teknii ve deri deiikliine yönelik cilt bakm uyguladklarn belirten Uydur, daha sonra çok katl bandaj tedavisi yaptklarn, baz egzersizleri de ev ödevi verdiini anlatt.

Tedavinin ikinci aamasnda bandaj yerine basnc yüksek lenfödem çorab kullanlacan aktaran Uydur, Hasta ömür boyunca bu çorapla yaamaya çalacak. Yurt dndan özel ölçüm yaplarak getirtilen bu çorabn, basncn kaybettii için belli dönemlerde deimesi gerekiyor. Bu basnç tedavisini ömür boyu yapmak zorunda. Aksi takdirde hastalk belirtileri yava yava kendini yeniden gösterecektir. dedi.

Uydur, tedavilerle Kanikin bacak kalnlnn 25 santimetre daraldn, sarkan derinin zamanla toparlanacan, gözeneklerin yenileneceini sözlerine ekledi.

Hayalindeki ayakkab ve giysileri giyebilecek

Hastalnn birçok hayaline engel olduunu ifade eden Kanik, yaam koçu tarafndan uygulanan tedavilerin ardndan hayallerini artk bir bir gerçekletireceini söyledi.

Konservatuvara gitmek istediini anlatan Kanik, hareket kabiliyetinin artmasyla istedii arky söyleyip dans edebileceini, bunun için de mutlu olduunu dile getirdi.

Gamze Kanik, yaadklarn öyle ifade etti:

Hastaneye ilk geldiimde nefes nefese kalyordum, zor geliyordum. Yürüyemiyordum. Hiçbir ekilde hareket edemiyordum. Bacaklarmdan 60 kilogram verdim. Hastaneye geldiimde bacaklarm o kadar kötüydü ki sedyeye bile smyordum. Buraya geldiim zamanlar hatrlamak bile istemiyorum. Oturamyordum, evde ise hep yerde oturuyordum. Bu hastalk beni çok engelliyordu. Artk ben de yürümek istiyorum, artk ben de yürüyeceim. ark söyleyip dans edebileceim. Oyunlar oynayabileceim. Eitimime devam edeceim.

Küçük yatan beri maaza vitrinlerinde, arkadalarmda, çevremde görüp beendiim ayakkablar, eofmanlar vard. Bacamda her geçen gün artan ilik sebebiyle istediim ayakkab, eofman ve giysileri giyinemedim. Bu durum içimde hep hasret kald. yileip salma kavuacam günü sabrla bekledim. Uygulanan tedaviler uzun vadede sonuç vermeyince zaman zaman hayal krkl yaadm. Ancak sonunda salma kavutum. u an kendimi daha iyi hissediyorum. Artk istediim ayakkabya, eofman ve giysileri gönül rahatlyla giyebileceim. Biraz fazla kilom var. Kilolarm da diyet ve egzersizlerle verip daha da salkl olacam.

Ana Sayfaya Git