20 saniye, 2 litre, 1.5 metre, 60-90 derece…

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüsle ilgili bilim insanlarından tedaviye yönelik umut veren haberler geliyor. Araştırmalar tüm yoğunluğuyla devam etse de, koronavirüse (Covid -19) karşı korunma yöntemlerini uygulamak yaşamsal öneme sahip. Uzmanların her fırsatta dile getirdikleri korunma önerilerinin etkili olmasında, bunların süre ve sıklığına dikkat etmek ise kilit rol üstleniyor! Örneğin; elleri 20 saniye boyunca yıkamak, sosyal ortamda en az 3-4 adım mesafesini korumak gibi! Peki, koronavirüse karşı hangi önlemleri hangi sıklıkta ve ne kadar süre yapmalıyız?

Haberler 25.03.2020 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göüs Hastalklar Uzman Dr. Gamze Uçar koronavirüsten korunmann 10 etkili yolunu anlatt, önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.

ELLERNZ 20 SANYE OVARAK YIKAYIN

Göüs Hastalklar Uzman Dr. Gamze Uçar koronavirüsten korunmann en etkili yollarndan birinin el temizliine dikkat etmek olduunu belirterek sözlerine öyle devam ediyor: Ellerinizi sk sk, bol su ve sabunla, en az 20 saniye boyunca ovarak ykamay asla ihmal etmeyin. Antiseptik ya da antibakteriyel içeren sabun kullanmanza gerek yok, normal sabun yeterli gelecektir. Su ve sabunun olmad durumlarda ise alkol bazl el antiseptiklerinden faydalann

MNMUM YÜZDE 60 OLSUN

El hijyeninde kullanlan ürünlerin dezenfektan özellie sahip olmas için minimum yüzde 60 alkol içermeleri gerekiyor uyarsnda bulunan Göüs Hastalklar Uzman Dr. Gamze Uçar el antiseptiinin dnda yüzde 80-90 orannda alkol içeren kolonyalarn da el hijyeninde etkili olduunu vurgulayarak, Ancak bu ürünler ellerinizi su ve sabun temizliinden daha fazla korumaz. Dolaysyla ellerinizi sk sk bol sabunlu suyla iyice ovarak ykamanz çok önemli diyor.

3 BÖLGEYE TEMAS ETMEYN

Koronavirüs öksürük ve haprk nedeniyle ortama yaylan damlacklarn solunmasyla bulayor. Ayrca solunum parçacklaryla kirlenmi yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin ykanmadan az, burun veya gözlere dedirilmesi de çok riskli. Bu nedenle kirli ellerinizle; göz, burun ve aznza temas etmemeye özen gösterin.

EN AZ 3-4 ADIM MESAFE KOYUN

Öksürük veya haprkla çevreye yaylan damlacklar havada 3 saat asl kalabiliyor. Bu nedenle kalabalk ortamlarda bulunmaktan kaçnn, mecbursanz az ve burnunuzu kapatn. Selamlamak için tokalamayn, sarlmayn ve öpümeyin. Göüs Hastalklar Uzman Dr. Gamze Uçar ayrca insanlarla iletiim kurarken en az 3-4 adm (1.5 metre) mesafe uzakta durmay alkanlk haline getirmeniz gerektiine dikkat çekiyor.

SADECE BR KEZ KULLANIN

Öksürme ve haprma srasnda; aznz ile burnunuzu tek kullanmlk mendille kapatn. Mendiliniz yoksa dirsek içinden faydalann.

10AR DAKKA HAVALANDIRIN

Virüsler kapal ortamlarda daha hzl yayld için bulunduunuz ortam her saat ba 10-15 dakika boyunca havalandrmanz da almanz gereken dier önemli önlemler arasnda yer alyor.

GÜNDE BR KEZ MUTLAKA TEMZLEYN

Koronavirüs yüzeylerde saatler, hatta günlerce canl kalabilme özelliine sahip. Virüsün bulamamas için kap kollar, armatürler ve lavabolar gibi sk kullandnz yüzeyleri her gün bol su ve deterjanla, dezenfekte edici özellie sahip ürünlerle temizleyin.

60 90 DERECEDE YIKAYIN

Koronavirüs solunum sekresyonu ile bulamsa, kyafetlerimiz üzerinde de birkaç saat canl olarak kalabiliyor. Bu nedenle dardan eve geldiinizde kyafetlerinizi hemen deitirin ve 60-90 derece gibi yüksek sda deterjanla ykayn.

EN AZ 4-5 PORSYON SEBZE MEYVE TÜKETN

Baklk sistemimizi güçlü klan en önemli etkenlerin banda, yeterli ve dengeli beslenme alkanl geliyor. Dolaysyla baklk sistemini koruyan antioksidanlar olan A, C, E, D vitaminleri, selenyum, çinko ve demir gibi vitamin ve mineralleri içeren besinleri dengeli ve yeterli almaya özen gösterin. Her gün 3-5 porsiyon sebze-meyvenin yan sra; D vitamini içeren süt, yourt ve peynir gibi besinleri, protein içeren besinleri ve baklagilleri yine düzenli olarak tüketmeniz çok önemli.

EN AZ 2 LTRE SU ART!

Günde en az 2 litre ve sk sk su içmeyi ihmal etmeyindiyen Göüs Hastalklar Uzman Dr. Gamze Uçar su içmenin önemini öyle anlatyor: Bu sayede virüsün üst solunum yolunda kalma süresini ksaltabilirsiniz. Su içmek ayrca baklk sistemine de destek oluyor. Ancak scak içeceklerin virüsü öldürecekleri yanlgsna ise kaplmayn. çünkü yüksek sdaki içecekler virüsü yok etmedikleri gibi, az ve boaz mukozasnda hasar oluturabiliyor, bunun sonucunda da yarar salamak yerine zarar verebiliyor.

Ana Sayfaya Git