20 yaş altına dikkat

Korona virüs (COVID-19) salgını sürecinde çocuklar ve gençler için ailelere uyarılarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Kadir Göktürk, “Çocuklar ve gençlerde yaygın olarak hastalığın ağır tablosu görülmese de taşıyıcı olma ihtimalleri çok yüksek olduğu için bulaştırma riskine karşı gerekli önlemleri almaları konusunda çok hassasiyet göstermeleri gerekiyor” dedi.

Haberler 20.05.2020 - 02:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni tip korona virüs salgnnda her ya grubunun hastala maruz kalabileceini, ancak hastaln ar enfeksiyona dönüme ve hastaneye yatma ortalamasnn ya gruplarna göre farkllk gösterdiini belirten Enfeksiyon Hastalklar Uzman, Uzm. Dr. M. Kadir Göktürk, Koronavirüs çocuklar için yetikinlere göre daha az ciddi salk sonuçlarna sahip gibi görünüyor. Yine de, çocuklar için enfeksiyondan kaçnmak ve virüsün yaylmasn önlemeye yardmc olmak önemlidir. dedi.

Koronavirüs salgn ilk görülmeye balad andan itibaren u ana kadar hastalk bebeklerde ve çocuklarda çok daha hafif bir tabloda seyrettiini belirten Enfeksiyon Hastalklar Uzman, Uzm. Dr. M. Kadir Göktürk, çocuklarn ebeveynlerini taklit ettiklerini ve bu süreçte ebeveynlerin el hijyeni, sosyal mesafe gibi temel korunma yöntemlerini uygulamada çok dikkatli olmalar gerektiini söyledi. Göktürk, Temel korunma yöntemlerinin yan sra çocuklar kalabalktan uzak tutmak çok önemli. Bu sebeple sokaa çkma yasa kapsamnda çocuklara gelen esnek zamanda özellikle buna dikkat edilmeli. Uzun zaman evde kalmann etkisiyle serbest zamanda darda oynayp vakit geçirecek çocuklarn maske kullanmas, kalabalktan uzak olmas ve el hijyenine dikkat etmesi gerekiyor. diye konutu.

çOCUKLARI KORUMAK çN EBEVEYNLERE BÜYÜK GÖREV DÜÜYOR

çocuklarn da dier ya gruplarnda olduu gibi temas ve damlack yoluyla koronavirüse maruz kalabileceklerini belirten Medicana çamlca Hastanesi Enfeksiyon Hastalklar Uzman, Uzm. Dr. M. Kadir Göktürk unlar söyledi: Koronavirüsün bulama riskinden uzak durabilmek için hem evde hem de darda ebeveynlere büyük görev düüyor. çocuklarn temel korunma yöntemlerine kar alkanlk kazanabilmeleri için ailede herkesin ellerini sk sk kurallar uygun ekilde ykamas, öksürürken ve/veya haprrken elleri deil dirsek içini kullanmas ya da tek kullanmlk kat peçete kullanp bunu hemen atmas kalabalk ortamlarda da maske takmas ve dardan eve döndüklerinde giysilerinin hemen deitirilmesi gerekiyor. Bu kurallar henüz idrak edemeyecek ya gruplarndaki bebekler için de hijyen ve korunma yöntemlerini anne ve babann düzenli olarak yapmas gerekiyor.

Göktürk, çocuklarda bu kurallarn alkanlk yaratmas ve kalc olmas içinde çeitli oyunlarla onlara öretilmesi ve açklayc net bilgilerin verilmesi gerektiini belirtti.

KORONAVRÜS ALERJK çOCUKLAR çN TEHLKEL M?

Alerjik astmn akcieri hrpalarak, birçok enfeksiyona zemin hazrlayabildiini söyleyen Göktürk, Bundan dolay alerjisi olan çocuklarda enfeksiyon daha çok görülebilir. O yüzden alerjik astm olan çocuklarn çok daha hassas olabilecekleri unutulmamaldr dedi.

Göktürk tavsiyelerini öyle sralad

Koronavirüsten korunmann en etkili yolu sk sk ve uygun ekilde ellerin ykanmas. Bu sebeple çocuklarn ellerini doru ekilde ykadndan emin olunmas lazm. Yemeklerden önce ve sonra, oyun oynadktan sonra, tuvaleti kullandktan sonra, izole olduklar alan dnda kalabalkla veya açk alandaki bir yüzeyle temas ettiklerinde, haprdklarn da ve/veya öksürdüklerinde mutlaka ellerini su ve sabunla 20 saniye boyunca ykamalarn salayn. Su ve sabunun olmad yerde el dezenfektan ile parmak aralar ve parmak uçlarn iyice dezenfekte ettiklerinden emin olun.

Eer elleri kirli ise yüzlerine, az ve burunlarna dokunmamalar gerektiini kesin olarak öretin

Ayn ey kirli ellerle herhangi bir yüzeye dokunmamalar için de geçerli. çocuklarda bu kadar kesin kurallar uygulatmak oldukça zor olabilir. te bu nokta da ebeveynlerin kontrol etmeleri ve rol model olmalar çok önemli. Herhangi bir nedenle burnu kanrsa bunun için mutlaka mendil kullanmalar ve sonrasnda da atmalarn gerektiini; haprma ve/veya öksürme srasnda ellerini deil dirsek içlerini kullanmalar gerektiini, olmad durumlarda mendil kullanmalarn, sonra bunu atmalarn öretin

Güçlü bir baklk için, beslenme ve uyku düzenlerine dikkat edin. Bol sv tüketmelerini salayn

Alveri merkezleri, marketler vb. kalabalk ve temas riskinin yüksek olduu alanlardan çocuklar uzak tutun. Bu serbest zamanda açk havada vakit geçirmelerini salayn. Darda veya kalabalk kamuya açk alanlarda yüzeylerde dokunmamalarn salayn.

Yannzda mutlaka el dezenfektan, tek kullanmlk kat mendil ve kolonya gibi ürünleri mutlaka bulundurun

Öksürme, haprma gibi belirti gösteren kiilerden çocuklar uzak tutun

Ailede hasta birisi varsa çocuklarda dahil mutlaka maske kullann

Ana Sayfaya Git