'2022 yazında koronavirüsten daha az bahsedebiliriz'

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Covid-19 salgınının tamamen bitmesinin aşılama ve kurallara uyumla ilişkili olduğunu söyledi. İlhan, "2022 yaz aylarına geldiğimizde aşılarımızı olursak, sırası gelenler 3'üncü doz aşılarını olursa, fiziksel mesafeye, maskeye, hijyene dikkat edersek koronavirüs sürecinden çok az bahsedebileceğimizi düşünebiliriz" dedi.

Haberler 04.11.2021 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi lhan, koronavirüsten korunmak için dikkat edilmesi gereken kurallarn bu yl ihmal edildiini ifade etti. Prof. Dr. lhan, Bunun kant da geçen yl neredeyse hiç görmediimiz grip vakalarnn giderek artmasna balayabiliriz. Kapal alan deyince aslnda sadece i yerlerini kastetmiyoruz; sosyal mekanlar, evler, toplu tama yaplan araçlar da kapal mekan olarak deerlendirerek mutlaka içeriye temiz hava giriine izin vermek gerekiyor. Eer buralarda içeriye temiz hava girmezse kiiler de alym diye maske takmamazlk yaparlarsa çevrelerinde enfekte biri varsa kiilere bula söz konusu olabilir. O yüzden kapal alanlara çok çok dikkat etmek gerekiyor dedi.

BU MÜCADELEY NSANOLU KAZANACAK

Prof. Dr. lhan, Covid-19 salgnnn bitmesinin aslnda alam ve kurallara uyumla ilikili olduuna dikkat çekerek, Kiiler eer alarn olursa, kurallara uyarsa elbette süreç sonlanacak. Kimi zaman kestirmeler oluyor; 2022 ortas, sonu, 2023 ba-sonu gibi, u an böyle bir kestirim yapmak açkças çok güç. Ama genel olarak baktmzda yaz aylarnn mücadele için daha baarl olduunu görüyoruz. Yaz aynda insanlar açk alanda bulunuyor, temas olsa bile mekanlar daha geni oluyor. Bu nedenle yaz aylar daha etkili. 2022 yaz aylarna geldiimizde bizler alarmz olursak, sras gelenler 3üncü doz alarn olursa, fiziksel mesafeye, maskeye, hijyene dikkat edersek koronavirüs sürecinden çok az bahsedebileceimizi düünebiliriz. Bunun biteceine ruhen de inanmak gerekiyor. Ben maske taksam da takmasam da bir ey olmaz, bitmez demek doru bir ey deil. Hem ruhsal olarak hem fizik, salk olarak buna hazr olmak, bu direnci salamak gerekiyor. Bu süreç elbette bitecek; ama buna hem fizik olarak hazr olup kendimize dikkat etmeliyiz hem de ruhen hazr olmalyz. Evet bu bir mücadele, mücadeleyi sonuçta insanolu kazanacak; ama buna inanmamz gerekiyor diye konutu.

NET BR TARH VERMEK MÜMKÜN DEL

Prof. Dr. lhan, a olduktan bir süre sonra antikor düzeyinin dütüüne dikkat çekerek, Alamada oldukça iyi gidiyoruz; ama a olduktan belli bir süre sonra antikor düzeyi düebiliyor. Hatta vatandalar bazen Hocam 2 dozdu neden 3 doz oldu? diye soruyorlar. Bilgi çok deiiyor, bunu kabul etmek gerekiyor. Bilgiler gelitikçe kaç doz a olmas gerektii dünyada da ülkemizde de deerlendiriliyor. Koronavirüsün ne zaman bitecei ile ilgili net bir tarih vermek kesinlikle mümkün deil. çünkü sadece a deil kurallara uymakla da çok ilikili. Bir de eer herkes ayn anda asn olmu olsa belki biraz daha bir kestirim yapmak mümkün olabilir. Zira 2 doz asn olup antikoru düen vatandalarmz var, bunlarn da alarn tamamlamalar çok önemli. Herkesin ayn zamanda al olduu, antikoru yüksek olduu bir seviyeyi yakaladmz zaman daha rahat, daha güvende konuabiliriz. Vakalarn yarsndan biraz daha fazlas 30 ya alt gençlerde. Gençlerde a olmama oran da daha fazla, gençler dolamda da daha fazla bulunuyor. O nedenle özellikle gençlerin alanmas hem kendilerini korumalar hem de hasta olup hastal evdeki büyüklerine bulatrmamalar açsndan çok önemli ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git