2035’te her 3 çocuktan 1’i gözlük takacak

Covid 19 sürecinde elektronik cihazlara bağlı kalmaktan göz bozukluklarında artış yaşandı.

Haberler 18.12.2021 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR- Son yllarda çocuklar ve yetikinler olmak üzere tablet, telefon ve bilgisayar gibi elektronik cihazlara bal kalmaktan miyop orannda art yaanmaya baland. Uzmanlar, 2035 ylna kadar her 3 çocuktan 1inin gözlük takaca ön görüsünde bulundu.

Bata çocuklar olmak üzere, yetikinlerde de bilgisayar, tablet ve telefonda uzun süre vakit geçirmekten gözde hasar ve miyop orannda art yaand ortaya çkt. Covid 19 sürecinden itibaren 1,5 yllk süreçte bu orann daha fazla artt kaydedildi. Memorial Hastanesinde Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, miyopa bal çocuklarda okul baarsnda düü yaandn belirtirken 2035 ylna kadar her 3 çocuktan 1inin gözlük takaca görüünde bulundu.

çocuklarda deil, herkeste yeni dönemin hastal teknoloji bamll olduunu söyleyen Op. Dr. Ekmeçiler, çocukluk çanda kullanmn daha sk olduunu ifade etti. çocuklarn dersleri Covid-19 döneminde online yaynlarda bilgisayar ve tabletten olduu için son 1,5 yldr orann gittikçe de arttn belirten Ekmekçiler, Son yllarda miyop çocuklarda 3 kat artt. Okullarda gözlük kullanan çocuk oran yaklak 2-3 yl önceye göre 3 kat art gösterdi. Aileler, genelde çocuklar yakn gördüü içinde uzak görüntüleri konusuna bilgileri olmuyor. çocuklarmzda en çok miyopiye bal olarak okul baarsnda düme, tahtay görememe gibi skntlarmz ortaya çkyor. O yüzden mutlaka çocuklarmz rutin aralklarla ve her okul balama döneminde göz muayenesine götürmemiz gerekiyor dedi

20-20-20 uygulamasn yapmalarn istiyoruz

çocuklarda ve yetikinlerde computer vision syndrome denilen sk ba ars, göz ars, gözde kant, yanma, sulanma, boyun ars, srt ars eklinde ikayetlerin ortaya çktn aktaran Ekmekçiler, Bunlarda uzun süre bilgisayara baktklar için hastalarmzda ortaya çkan bir durumdur. Bunun çözümü olarak da son yllarda biz, 20-20-20 dediimiz, 20 dakikada bir, 20 saniye süre ile 20 fit yani 6 metreden uzaa bakma eklinde bir uygulama istiyoruz hastalarmzdan. Bilgisayar banda çalyorsak, ya da çocuumuz bilgisayar bandaysa 20 dakikada bir 20 saniyelik ara verecek. Bu arada da gidip kitap okuyacak, ya da televizyon izlemeyecek. Uzaklara bakacak. Ya da gözünü kapatp dinlendirme istiyoruz. Uzun süre bilgisayara bakmak gözde kuruluk skntsna sebep oluyor. Özellikle gece bilgisayara bakmamza bal olarak mavi a maruz kaldmz için melatonin hormonlarnn salglanmasn azaltt için uyku bozukluklarna sebep olabiliyor. O yüzden mutlaka kullanrken süreye de zamana da dikkat etmemiz gerekiyor. çocuklarmzn günde iki saatten fazla ekran banda kalmamalar lazm. Bu iki saatlik süreyi de mutlaka zamana bölmemiz gerekiyor eklinde konutu.

2035 ylnda 3 çocuktan 1i miyop olacan beklediklerini dile getiren Op. Dr. Ekmekçiler, sözlerine öyle devam etti:

Bu çok yüksek bir oran. Üç çocuunuz varsa biri gözlük takacak. Her okul açlma döneminin banda ilkokul çandan itibaren göz muayenesini tavsiye ediyoruz. Gelemiyorsa bile yapacamz ey oturduu yerden televizyon alt yazlarn okuyup okumadn kontrol edebilirler. Tabi ki tek göz olarak. Bir gözünü kapatp öbür gözünü uzak bakla. Ya da çocuuna sorabilirler. Okulda arka sraya geçtiinde tahtay görebiliyor mu? Bunlar tek gözüyle, iki gözüyle deil. Eer çocukta bu tür sknt varsa mutlaka kontrole getirmeleri gerekiyor.

Ana Sayfaya Git