26 bin 894 kişi organ nakli bekliyor

Sağlık Bakanlığınca, Türkiye'de 26 bin 894 kişinin organ nakli beklediği bildirildi.

Haberler 06.11.2021 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanlndan yaplan açklamada, Türkiyede her yl 3-9 Kasmn organ bana dikkati çekip farkndalk oluturmak için Organ ve Doku Ba Haftas olarak kabul edildii hatrlatld. Bu kapsamda, kampanyalar düzenlendii ve kampanyalara destek verildii belirtilen açklamada, Yaplan çalmalar sonucunda ülke olarak canldan organ banda oldukça iyi durumda olmamza ramen kadavra balarnda artlar olsa da istenilen düzeyde deiliz. bilgisi verildi.

Türkiyede eitim aratrma, üniversite ve özel hastanelerde toplam 172 organ nakli merkezi bulunduu aktarlan açklamada, unlar kaydedildi:

Bu zamana kadar 46 bin 267 böbrek, 17 bin 927 karacier, 1156 kalp, 343 kalp kapa, 307 akcier, 6 kalp-akcier, 198 pankreas, 48 ince barsak olmak üzere toplam 66 bin 252 nakil gerçekletirildi. Yllara göre beyin ölümü tespit saylar artmakla beraber, ayn oranda aile izin saylarnda art gözlenmiyor. Toplam beyin ölümü tespit saylarnn içinde aile izni olan beyin ölümü oran yüzde 20ler civarnda seyrediyor. 2021 ylnda, 2 bin 376 kii karacier, 22 bin 775 kii böbrek, 1290 kii kalp, 285 kii pankreas, 157 kii akcier, 8 kii böbrek-pankreas, 2 kii kalp kapa, 1 kii ince barsak olmak üzere toplam 26 bin 894 kii organ nakli bekliyor.

607 BN 669 KAYITLI GÖNÜLLÜ BAIçI BULUNUYOR

Türkiyede gönüllü baç saysnn her geçen gün arttna iaret edilen açklamada, Türkiye Organ ve Doku Ba Bilgi Sisteminde (TODBS) 607 bin 669 kaytl gönüllü baçnn bulunduu belirtildi.

Bakanlk, organ nakli konusunda merak edilen sorulara ilikin u bilgileri paylat:

KMLER ORGAN BAIINDA BULUNABLR?

18 yandan büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarn balayabilir. Canl verici olarak yalnzca karacier ve böbrek banda bulunulabilir.

ORGAN BAII çN NEREYE BAVURULUR?

Organ nakli yapan merkezlerde, hastanelerde, organ nakli ile ilgilenen vakf, dernek, vb. kurulularda organ ba ilemi yaplabilir. Organ ba kartn iki tank huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir.

HANG ORGANLARIN NAKL YAPILABLMEKTEDR?

Böbrek, pankreas, karacier, akcier, kalp ve ince barsak nakli yaplabilir.

HANG DOKULARIN NAKL YAPILABLR?

Kornea, kemik ilii, tendon, kalp kapa, deri, kemik, yüz-saçl deri ve ekstremitelerin nakli yaplabilir.

BAILANAN ORGANLAR KMLERE NAKLEDLR?

Ulusal organ nakli bekleme listesinde kaytl hastalardan öncelikle kan grubu uyumuna, daha sonrada doku grubu uyumuna göre belirlenir. Kan ve doku uyumu yan sra hastann tbbi aciliyet durumu göz önünde bulundurulur.

ORGAN BAIINDA BULUNAN HERKESN ORGANLARI NAKLEDLEBLR M?

Organ ba yaplm olsa bile her ölümden sonra organn nakli mümkün deildir. Sadece youn bakm ünitesinde solunum cihazna bal, beyin ölümü gerçekleen kiilerin organlar nakledilebilir.

ORGAN BAIININ DN YÖNDEN SAKINCASI VAR MI?

Diyanet leri Bakanl Din leri Yüksek Kurulu organ naklinde dinen bir saknca olmadn açklam, hayat kurtarmann önemine dikkat çekmitir.

Ana Sayfaya Git