3 ayrı kasık fıtığı var!

Kasık fıtıklarının 3 ayrı tipi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Metin Ertem, bu fıtık türleri hakkında şu bilgileri verdi:

Haberler 03.10.2018 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kask ftklarnn 3 ayr tipi olduunu söyleyen Prof. Dr. Metin Ertem, bu ftk türleri hakknda u bilgileri verdi:

ndirekt ftklar: çocuklarda ve gençlerde görülüyor

Sklkla doutan oluuyor. Erkek bebeklerde daha anne karnndayken yumurtalklar (testisler) karn içerisinden bir kanal eliinde aa inmektedir. Yumurtalklarn yerine inmesi tamamlandktan sonra bu kanaln kapanmas gerekir. Kapanmad taktirde ilerleyen yalarda ar kaldrma, spor, öksürme, kabzlk, idrar güçlüü ve zorlanma gerektiren benzeri durumlarda kapanmayan kanal daha da açlr ve karndaki organlar bu açklktan dar çkarlar. Bu tip daha çok çocuklarda ve gençlerde görülür.

Direkt ftklar: lerleyen yalarn hastal

lerleyen yalarda kollajen sentezin (doku aralarndaki protein kompleksleri) zayflamasyla oluan ftklardr. Erikinlerde görülen bu tip ftklar sklkla ileri yaa bal olarak karn duvarndaki doku zayfl ve beraberindeki karn içi basnc artran nedenlerdir. (kronik öksürük, kabzlk, idrar güçlüü, ar kaldrma-tama, kronik sigara içicilii) Karn içi basncnn artmasyla yine kask bölgesinde zayflam ve gevemi karn duvarndan ftk gelimektedir. Sigara kullanm ileri yalarda görülen ftklarn hazrlaycs olabilmektedir. Sigara, kollajen sentezini bozarak dokularn direncini azaltmaktadr.

Femoral Ftk: Sk doum yapanlarda rastlanyor

Bacak damarlarnn yannda yer alan dar bir halkadan çkan femoral ftklardr. Bu tip daha çok kadnlarda, özellikle çok doum yapanlarda görülmektedir.

Ana Sayfaya Git