3 santimlik saçtan hamilelik tahmini

Tüp bebek tedavisi gören bir anne adayından alınacak üç santimlik saç teli ile vücudundaki hormonlar ölçülerek hamile kalıp kalamayacağı yorumlanabilecek…

Haberler 24.03.2017 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nottingham Üniversitesinden bilim insanlar hormon seviyelerinin saç telinden ölçülmesinin tüp bebek tedavisi srasnda gebelik olaslnn anlaml derecede tahmin edilmesine imkan saladn ortaya koydu. Bu teknik doktorlara tükürük, kan ve idrar testlerine göre daha güvenilir sonuçlar salyor.

KORTZOLE MÜDAHELE EDEREK DÜÜREBLECEKLER

Elde edilen sonuçlara göre; uzun dönem kortizol seviyelerinin yaam tarzndan etkilendii, yaplan diyetin, egzersizin, kafein almnn ve stresin üreme sonuçlarn etkileyebilecek çok önemli bir role sahip olduu tespit edildi. Bilim insanlar kortizole müdahale edilerek düürülmesinin, infertilite tedavisi sonuçlarnn daha iyiye tanabileceine inanyorlar.

Yaplan analizlerdeki sonuçlarda, her iki kortizol ölçüm tipinden saç teli kortizol ölçümümün aksine, ksa dönem tükürük kortizol ölçümlerinin gebelik ile ilgisi olmad tespit edilmi.

SAç TELNDE GÜNLÜK DEM OLMUYOR

Kadn Hastalklar, Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Seval Tademir, kortizol seviyesinin saçtan ölçülmesi ile ilgili u açklamalar yapt: Vücutta son üç ayda kortizol yüksek olduu zaman biz bunu en iyi saç telinde tespit edebiliyoruz. Kortizol ayn zamanda tükürükte ve kanda da tespit edilebiliyor. Ama kanda son üç ayn yüksek olduu anlalmyor. Yani sadece o gün yükselmise, yüksek sonuç veriyor ve yanltabiliyor. Ayn zamanda günlük deiim de gösterebiliyor. Örnein kortizolün en düük olduu zaman gece yarsdr, en yüksek olduu zaman da sabahn ilk saatleridir. Bunlar da tükürük ve kan ölçümlerine yansyabiliyor. Saç telinde ise böyle günlük deiim göstermiyor. Son üç ayn yeksek seyrettiinin en önemli analiz noktas saç telidir. Bir de 3 santimlik saç telinin incelenmesiyle ortaya çkyor olmas hasta açsndan da daha kolay. Kann ve tükürüün analizine göre kiinin saç telini vermesi çok daha rahat oluyor.

ÜREME FONKSYONLARINI OLUMSUZ ETKLYOR

Tademir, Son yllarda vücuttaki stres hormonunun, tüp bebek tedavisindeki etkisi üzerine yaplan çalmalarda, kortizol hormonunun belirleyici rol ald anlalm. Üreme fonksiyonlar üzerine olumsuz etkisi var. Ayrca yüksek kortizol deerinin gebelik ansn düürmesinin yannda kalp damar hastalklar, felç, diyabet gibi birçok hastalk içinde risk tad anlalmtr. Kortizol hormonunun saçtan tespit edilebilmesi, özellikle tüp bebekte gebelik ansn gösterebilmesi açsndan çok güzel bir çalma. Eminim ilerleyen zamanlarda destekleyici yeni çalmalar da yaplacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git